Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi jsou v Řecku v plném nasazení: Hasí v místech, kde jsou požáry nejhorší

Aktualizováno -
25. srpna 2023
20:50
Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
16:00

V Řecku pokračují rozsáhlé lesní požáry u Atén, v Bojótii a na severovýchodě země u hranic s Tureckem. V posledních dvou zmíněných regionech zasahují i čeští hasiči, kteří s plameny bojují v zemi druhým dnem. Situaci ztěžují vysoké teploty i silný vítr, takže hasiči nalézají v nejpostiženějších oblastí nová ohniska. V souvislosti s požáry zemřelo tento týden 21 lidí, z nichž většinu asi tvoří migranti, píše agentura AP.

Vrtulník Black Hawk s českým týmem dnes pomáhal hasit rozsáhlý požár v oblasti Distomo, asi 130 kilometrů severozápadně od Atén, uvedla mluvčí českých hasičů Martina Götzová. „Pro letecké hašení nepanují v Řecku jednoduché podmínky, piloti se musí potýkat s velmi silným větrem,“ uvedla.

Silný vítr komplikoval zásah i pozemních družstev v parku Dadia u tureckých hranic, poblíž města Alexandrupoli. Tam se do hašení zapojilo na 30 českých hasičů. „Kromě samotného hašení mají hasiči za úkol vytvořit obrannou linii, která by měla zamezit případnému šíření požáru směrem k obydlené oblasti,“ popsala Götzová.

Kritická zůstává situace u národního parku Parnitha u Atén. Ráno úřady hlásily jisté zlepšení, během dne se tam však objevila nová ohniska. Místo odpoledne navštívil premiér Kyriakos Mitsotakis. Hasiči a policisté tam shromažďují důkazy a vyšetřují několik případů žhářství. Původcem několika požárů z posledních dní jsou lidé, někteří ho způsobili neúmyslně, jiní záměrně, píše řecká veřejnoprávní stanice ERT.

Sedmým dnem hoří na severovýchodě země mezi městem Alexandrupoli a tureckou hranicí, kde požáry patří mezi nejhorší na území EU od roku 2000. Podle služby Copernicus tam již shořelo na 772 kilometrů čtverečních území. I v této oblasti, kde rovněž zasahují i čeští hasiči, zaznamenaly úřady nová ohniska.

V průběhu 24 hodin řečtí hasiči zasahovali u 59 nových požárů lesů a polí. Podle vlády je letošní léto jedno z nejobtížnějších za poslední desetiletí kvůli vysokým teplotám, suchu a silnému větru. Vládní představitelé navíc často poukazují na to, že požáry vznikají kvůli úmyslu či nedbalosti lidí.

Na severovýchodě Řecku byla ve čtvrtek v oblasti zasažené požáry nalezena dvě těla. S ohněm ale souvisí jen jedno úmrtí, druhé pozůstatky byly již v rozkladu, uvedla dnes agentura DPA s odkazem na řeckou stanici ERT. Podle DPA existuje podezření, že obětí požáru byl migrant. V téže oblasti u hranic s Tureckem, kudy vede nelegální migrační trasa, bylo v úterý nalezeno 18 spálených těl.

Nedaleko dnešního místa nasazení českého týmu s vrtulníkem měla pozemní podpora leteckého týmu umístit takzvané flexitanky, což jsou nádrže pro plnění bambivaku, ze kterého pak vrtulník vypouští vodu na plameny. Místo, kde měly být nádrže umístěné, ale mezitím zasáhl požár a český vrtulník tak čerpal vodu z moře.

Severně od Atén lehly popelem rozsáhlé porosty vegetace, což bude mít podle odborníků v příštích letech přímé důsledky pro obyvatele řecké metropole. Chybějící porost přispěje k vyšším teplotám ve městě a také k větší hrozbě záplav v zimních měsících, píše server Kathimerini. Odborníci rovněž upozorňují na zhoršení kvality ovzduší v hlavním městě i okolním regionu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi