Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušanův sokolovský veletoč: ČEZ zestátnit, a pak zase ne! Schytal to od akcionářů, opozice i parťáků

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
31. ledna 2024
11:01
Autor: Jakub Kopřiva - 
31. ledna 2024
05:00

Pánové, tohle nebylo dobrý. Slova, která ve videu ke kampani použil vicepremiér Vít Rakušan (45, STAN), se mu teď vrací. A to, když řekl, že se uvažuje o zestátnění giganta ČEZ. Šéf STAN svá slova vzal rychle zpět, ale i tak si vysloužil kritiku z vládních řad. Lídři vládních stran si Rakušanův přešlap vyříkali, sdělil ministr škosltví Mikuláš Bek (STAN).

Bek dnes řekl, že se účastnil pouze části zasedání K5, která se týkala rozpočtu školství. „Zdálo se mi, že předsedové stran si to téma vyříkali a že to nějak neovlivnilo věcné jednání,“ řekl. Koaliční schůzka byla konstruktivní a ze všech stran věcná, dodal. Jakub Tomek z tiskového odboru Strakovy akademie ČTK sdělil, že Fiala interní jednání nekomentuje. Aktuální vyjádření Pekarové Adamové ČTK shání.

Válek vnímá situaci ve vládě jako velmi pozitivní. „Myslím, že vztahy jsou velmi dobré. Pokud to srovnáte se situací po dvou letech ve vládě - taková upřímná, hluboká a otevřená nenávist, jaká byla po dvou letech ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO), tam takhle není,“ zmínil bývalou koalici ANO a ČSSD (nyní SOCDEM). Ohledně Rakušana Válek řekl, že je již moc starý na to, aby byl extrémně kritický. Každý někdy pronese vyjádření, které není optimální, dodal.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že kabinet si je vědom toho, že před ním stojí důležité úkoly v oblasti ekonomiky i reformní kroky. „Problémy v komunikaci musíme překonat a překonáme je,“ dodal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že nálada v koalici je dobrá. „Každý někdy děláme chyby. Musíme umět komunikovat nejen bez cenzury, ale také s rozumem,“ odkázal na to, že Rakušanův výrok padl na jedné z jeho tzv. debat bez cenzury.

Třeskutou větu řekl Rakušan na debatě s občany v Sokolově, kdy přišla řeč na odkoupení ČEZ státem. „Není to úplně jednoduchá transakce, ale vláda o tom jedná. Připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, kteří se musí vyplatit. Já doufám a myslím, že to ještě naše vláda stihne,“ vyřkl vicepremiér. Svá slova za pár hodin dementoval.

„Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti (ČEZ – pozn. red.) v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci, a za to se omlouvám,“ napsal Rakušan na sociální síti X.

Zaskočený premiér

Překvapení ze slov svého vládního kolegy neskrýval premiér Petr Fiala (59, ODS). Ocenil ale, že Rakušan podle něj svá slova vysvětlil a omluvil se za ně.

„Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze. Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus,“ uvedl Fiala pro Blesk a dodal, že preferuje volný trh a kapitalismus. Státní zásahy musí mít podle něj jasnou ekonomickou logiku, být řádně připraveny a včas oznámeny.

Citlivé na slovo

O zestátnění ČEZ, kde stát vlastní 70 procent akcií, se mluví od roku 2022 v souvislosti s drahými energiemi. Ve Sněmovně je navíc novela zákona, která má změnit pravidla o přeměnách obchodních společností. Ta by podle některých analytiků mohla usnadnit zestátnění celé skupiny nebo její části.

„Akcie ČEZ jsou v posledních měsících citlivé na jakékoliv informace týkající se případné restrukturalizace společnosti. Na základě projevu místopředsedy Rakušana usuzujeme, že za dnešním (úterním) růstem akcií bude pravděpodobně stát část trhu, která sází na případný výkup akcií s možnou prémií,“ míní analytik Patria Finance Michal Le. 

Reakce ČEZ

Akcie energetického giganta včera na pražské burze během hodiny po otevření trhu vzrostly o více než dvě procenta na 894 korun.

Blesk oslovil i ČEZ s žádostí o komentář, jaké mají podobné výroky vliv na akcionáře a stabilitu společnosti. „Nemáme informace o krocích vlády a ministrů a ani nám nepřísluší je komentovat,“ uvedl k tomu jen hlavní mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Tepe ho opozice, akcionář i „topka“

Slova Rakušana vyvolala bouři u opozice. Nit suchou nenechal na vicepremiérovi místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (54, ANO).

„Vít Rakušan vyrazí na jedno do Sokolova a tam v hospodě ve vášnivé besedě s občany oznámí, že stát ovládne největší energetickou firmu v zemi. Aby pár hodin poté upřesnil, že se asi spletl. Nespletl. Lhali, lžou a budou lhát,“ rozčiloval se na sociální síti X. Tvrdou kritikou nešetřil ani Michal Šnobr, menšinový akcionář ČEZ. 

„O tom, že Vít Rakušan dobře věděl, o čem mluví, není pochyb. To, že to ale neměl říkat (režim tajné), je taky jasný. Aktuální super trapná ministrova výmluva na twitteru, která fakticky potvrzuje autentičnost citace, jen potvrzuje hloubku prů*eru, do kterého ministr vládu dostal,“ komentoval na síti X vicepremiérův výrok. A chvála za Rakušanovo vystoupení nepřišla ani z vládní TOP 09.

„Místopředseda vlády se musí vyjadřovat uvážlivě. O to víc, když mluví o kritické infrastruktuře. Jeho slova o převzetí ČEZ státem poškozují vládu, kapitálové trhy a v konečném důsledku i občany. Velká a drahá chyba,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu »topky« Michal Kučera (55).

Transformace nutná

Když dostal premiér Fiala loni v říjnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny otázku na ČEZ, řekl, že transformace je nezbytná i proto, aby mohla být dál rozvíjena jaderná energetika.

Vláda podle něj hledá vhodný model i čas. Avšak se nechystá vytěsnit menšinové akcionáře nebo firmu zestátnit. Na dotaz, zda na podzim 2025, kdy jeho vládě vyprší řádný mandát, bude výrobní část energetického giganta stoprocentně pod kontrolou státu, premiér neodpověděl.

Video  Rakušan na videu: Zklamali jsme řadu lidí, musíme přitvrdit. Fialovi to řeknu.  - Facebook - V. Rakušan
Video se připravuje ...

Uživatel_5142568 ( 1. února 2024 04:17 )

Jak to nezestatni budou nás odirat ekonomika půjde do hajz lidi nebudou mít na platby a dividendy skončí v Rusku jako s každé benzinka továrny banky atd

e.lesanova ( 31. ledna 2024 16:52 )

Vypadá to, že Rakušan si chce zvýšit i tak vysokou neoblíbenost u lidí... 😁 Hlavní DEZINFORMÁTOR v akci 👎

Josef Novotný ( 31. ledna 2024 11:10 )

Přijde mi, že se předhánějí, kdo bude za většího pitomce, jen ten Bartoš, starej IT, je zabranej do digitalizace a asi se opravdu snaží a měl by za to shrábnout nějaký ty body v dalších volbách i když ta strana jako taková taky nebudí moc důvěry

Josef Novotný ( 31. ledna 2024 11:08 )

Pardon pane zemědělče Jurečko, na vás bych málem zapomněl, jak jste tančili na hrobech, to bylo možná úplně nejvíc.

Josef Novotný ( 31. ledna 2024 11:05 )

Něco mi našeptává, že máme opravdu vládu nýmandů, ale myslím, že jsme si ji plně zasloužili, bylo to tu už tolikrát, něco co nás spasí, tentokrát jsme potřebovali spasit od Andreje, tak se udělal tento komplot, mnozí tušili jak asi může dopadnout spojení původně konkurenčních stran. Na chvíli zvládlo nadšení z vítězství a ta s..a, která přichází po posvícení musela zákonitě přijít ... Rakušan Dozimetr a ČEZ, Fiala Nutella, MPA svetry, myslím, že by se Ivan Bartoš neměl nechat zahanbit a dílo zkázy dokončit taky nějakým vejšplechtem ... pokud dosud stát řídili amatérsky, což ani jinak nešlo, když to amatéři jsou, tak nyní už se ho řídit ani nebudou pokoušet, budou se soustředit na další volby, házet klacky pod nohy jeden druhého, protože ví, že společně už do nich jít nemohou ... těšme se na komedie, které sice k smíchu moc nebudou, neboť na něco doplatí občané, ale ještě nebylo nikdy tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře, agent rozvědčík Pávek má sova jistě potvrdí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa