Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výborný o cenách potravin i Jurečkovu večírku: Ke zdražování není důvod. Vrátí se do čela KDU-ČSL?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. ledna 2024
16:40
Autor: pah, jk - 
17. ledna 2024
10:15

Na vysoké ceny prakticky všeho si museli lidé zvyknout za krize během posledních dvou let. To nejhorší má mít Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) za sebou. Platí to ale i o cenách potravin? Jak vlastně funguje celý řetězec od zemědělců až na pulty obchodů? Je český trh pokřivený? A jaké budou v KDU-ČSL dozvuky večírku, který se po střelbě na Filozofické fakultě konal za účasti šéfa lidovců Mariana Jurečky na jeho ministerstvu? Ministr zemědělství a expředseda lidovců Marek Výborný ve studiu Blesku uvedl, že Jurečka chyboval opakovaně, ale také se opakovaně omluvil.

Lidovci zažívají neklidné časy. Jednají o přesunu podzimního volebního sjezdu na jaro a řeší, co dál s předsedou Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Expředseda strany a ministr zemědělství Výborný se v pořadu Epicentrum vyjádřil zpětně i k vánočnímu večírku Jurečky a jeho následné komunikaci.

„Říkám od prvního počátku, od prvního okamžiku, kdy jsem na to byl dotazován, říkám, ano, pan předseda Jurečka chyboval a opakovaně,“ říkal ve studiu Blesku Výborný.

Sjezd přesunou na jaro?

Podle Výborného nedokázal Jurečka včas vyhodnotit situaci a adekvátně reagovat. Ministr zdůraznil, že předseda se za své chyby omluvil veřejně i na stranických fórech.

Sjezd KDU-ČSL je aktuálně naplánovaný na říjen. Dojde k přesunu? „Jsou tady výzvy k tomu přehodnocení (...) Je to celostátní konference, která může změnit své usnesení. Povede se debata o tom, zda ten sjezd nepřesunout tak, jak byl byl původně plánován na jaro, duben, květen tohoto roku a tím i urychlit debatu o obměně vedení KDU-ČSL,“ konstatoval ministr.

„Určitě nejsme v situaci, kdy by naše strana byla v nějaké výborné kondici. Vedeme o to dlouho debaty. Nikoho netěší průzkumy veřejného mínění, které tady jsou. Není na místě si tady nalhávat, že ta situace je ideální, ale i proto o to vedeme dlouhodobou vnitřní debatu v rámci KDU-ČSL,“ poznamenal Výborný.

„Nemám radost z toho, jak celá situace se promítá do obrazu a důvěryhodnosti KDU-ČSL. Na druhou stranu ta aktuální situace, ne úplně ideální, strany nevznikla 21. prosince, to je potřeba si také připomenout, a ta odpovědnost jde i za všemi dalšími,“ upozornil Výborný.

Lidovci musí výrazně zabrat, míní Výborný

„Je zcela liché podle mého názoru se domnívat, že jenom tím, že někdy, v nějakém okamžiku změníme předsedu strany, že ta situace se den ze dne obrátí a bude zalitá sluncem. Nebude. Je to o každodenní práci a to nejenom předsedy, ale všech, kteří tu stranu reprezentují,“ podotkl Výborný, podle kterého lidovci musí výrazně zabrat.

Váží si toho, že jsou politici, kteří dokáží uznat chybu, kterou udělali a dokáží se za ní omluvit. „Ano, v tomto smyslu určitě pan předseda má mojí důvěru,“ uvedl Výborný.

Přijal by on sám nominaci na předsedu lidovců, z jejich čela odešel po tragickém úmrtí manželky?

„Já vždycky hledím na to, c oje prospěšné pro křesťansko-demokratickou politiku, pro KDU-ČSL, pro to, abychom dokázali oslovovat veřejnost, voliče, abychom byli důvěryhodní. Vždy mi také záleží na pohledu mých kolegů, členek a členů KDU-ČSL z regionů. Pokud by taková situace nastala, tak je to i o této vnitřní debatě a diskuzi. Já se snažím i jako ministr, když navštěvuji regiony, hovořit i s našimi členy, potkávat se.Je to skutečně na té zpětné vazbě. Pokud bych tady vnímal to, že by tady byl takový zájem, že by tady bylo přesvědčení, že mohu být prospěšný, že mohu pomoci KDU-ČSL, tak pak bych ty věci zvážil. Ale není to o mně, je to o KDU-ČSL, je to o lidové straně, je to o tom, abychom dokázali lepší, věrohodnějším a důvěryhodnějším způsobem přesvědčovat veřejnost, ano, KDU-ČSL patří do toho spektra politické scény v ČR,“ reagoval Výborný.

Míní, že lidovci mají řadu silných politických tváří a osobností. Kandidaturu v případě, že by Jurečka nechtěl pokračovat v čele lidovců, nevyloučil ministr žiotního prostřední Petr Hladík, spekuluje se i o cestě k návratu Pavla Bělobrádka.

U cen potravin máme to nejhorší za sebou, věří Výborný

Řeč ve studiu však nebyla zdaleka jen o Jurečkovi a situaci, do které vicepremiér a šéf KDU-ČSL zabředl. Máme to nejhorší ohledně zdražování potravin za sebou?

„Jsem přesvědčen, že ano,“ očekává ministr Výborný stabilizaci cen potravin. „Nám se podařilo i tím vnějším tlakem v diskuzích, které tady byly vyvolány těsně před koncem loňského roku, se dostat do situace, kdy to avizované zdražení nenastalo,„ tvrdí.

Podle Výborného není důvod k obavám z růstu cen potravin, a to i přes určité výkyvy. „Když se podíváme na predikce, třeba i vývoj ekonomiky v České republice, klesající inflaci, tak si myslím, že tady skutečně nevidím žádné důvody k tomu, aby ceny potravin zdražovaly,“ dodal s tím, že snížení DPH o tři procentní body bude také přispívat k udržení cen na stabilní úrovni.

Obchodní přirážky a využívání obchodníků

Výborný zmínil situaci v minulém roce, kdy zodpovědnost za zdražení potravin nesli také obchodníci a část potravinářů. „Chtěli možná využít nebo zneužít ten trend, který tady v roce 2022 byl nastaven a zůstali u těch výrazných obchodních přirážek, zůstali u toho využívání například toho výrazně oligopolního postavení na trhu, bavím se zejména o těch velkých potravinářích,„ konstatoval ministr.

Kromě toho vyzval k posílení role antimonopolního úřadu. „Může být v rámci svých kontrol preciznější. Já jsem o tom hovořil opakovaně s panem předsedou antimonopolního úřadu, jsem přesvědčen o tom, že pokud je potřeba změnit legislativu, máme to učinit tak, abychom dokázali například zamezit další oligopolizaci v potravinářství,“ uvedl s tím, že je nezbytné zajistit, aby zisk dosáhli i ostatní části řetězce potravin.

Apeloval na antimonopolní úřad, aby se zaměřil nejen na kontrolu veřejných zakázek, ale i na hospodářskou soutěž obecně. „Je potřeba hrát fér, když to velmi zjednoduším, je potřeba dodržovat pravidla hospodářské soutěže i v České republice,„ dodal Výborný.

Květoslava Velanova ( 18. ledna 2024 15:29 )

Nejsem jeho příznivkyně, ale co mu ještě přišijete ?

Tony Dora ( 17. ledna 2024 17:41 )

Pan Jurečka je jako děti omluví se a ke vystaráno.Life budou muset se naučit,že když něco provedou tak se bude stačit omluvit
On se omlouvá stále
Ministr zdravotnictví musel skončit a to seděl v uzavřené restauraci v lovidu
Kde je dpravedlnost

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 16:55 )

Vážený uživateli,
při používání diskusního systému na www.blesk.cz došlo z Vaší strany k porušení pravidel diskusí (odkaz). V našem zájmu je poskytnout návštěvníkům diskuse, které je obohatí o nové názory nebo informace.
Záleží nám na tom, abyste v našem systému i nadále mohl svobodně a bez zásahů administrátora diskutovat. Proto Vás vyzýváme, abyste tato pravidla začal respektovat a přestal je porušovat.
Pokud naši výzvu nebudete brát v potaz, budeme přinucení zablokovat Váš uživatelský účet a znemožníme Vám přístup do diskusí. Upozorňujeme Vás, že zablokováním konta nebudete moci používat svou původní přezdívku a přijdete tím i o další výhody, které Vám používání registrací na portálech vydavatelství CZECH NEWS CENTER přináší.

S pozdravem
Blesk.cz

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 16:53 )

nejen z etického, ale i profesního pochybil. BEZPEČNOSTNÍ RADA STÁTU šla k šípku a on v té radě figuruje

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 16:49 )

💖✌

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa