Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog o třaskavém videu: Rakušan se vymezuje proti Fialovi. Hrozí rozpad koalice?

Autor: ver - 
17. ledna 2024
05:00

Starostové v pondělí na svých sociálních sítích zveřejnili video, ve kterém vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan slibuje konec politického taktizování. Zároveň tvrdí, že Starostové ve vládě hrají příliš při zdi a je potřeba přitvrdit. „To video může narušit jednotu koalice,“ sdělil Blesku politolog při Fakultě sociálních studií Univerzity Karlovy Miloš Brunclík. „Hnutí STAN se jím vymezuje proti Petru Fialovi a ODS,“ dodal. 

Rakušan ve videu avizuje, že svůj záměr přitvrdit sdělí premiéru Petru Fialovi (ODS). „Je čas přestat se zbytečnými kompromisy a začít dělat to, co je prostě správný,“ napsal ministr vnitra v popisku videa. Šéf občanských demokratů přitom Rakušanovi přes svého mluvčího na dálku vzkázal, že považuje po letech koaličních válek cestu kompromisu a vzájemné dohody za jedinou možnou. 

„To video je problém, který potenciálně může narušit jednotu koalice, protože hnutí STAN se jím vymezuje vůči Petru Fialovi a ODS,“ komentuje video pro Blesk Brunclík. „Starostové se jím chtějí zviditelnit, což může potenciálně vést k větším třenicím,“ dodává. 

Samotné vydání videa je podle Brunclíka pečlivě naplánováno. „Přece jenom se blíží volby, preference vládních stran nejsou nijak vysoké. Jsme v půlce funkčního období a Fiala i Stanjura řekli, že žádné velké reformy už se dělat nebudou. A to možná některé ty strany ve vládní koalici trošku namíchlo,“ vysvětluje politolog. „Vnímám to tak, že se STAN chce zviditelnit a trochu přehodit tu nepopularitu na někoho jiného, trochu se distancovat,“ dodává. 

Rakušan ve videu hovoří se svými fiktivními spoluhráči ve volejbalové šatně. „Pánové, tohle nebylo dobrý, lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy. Je nejvyšší čas to změnit,“ říká vicepremiér. 

Žádné konkrétní otázky, v nichž Starostové dělali kompromisy a nyní to hodlají změnit, ale ministr nepředstavil. „Pokud vás je ve vládě pět, tak ten kompromis je naprosto nevyhnutelný, bez kompromisu by to prostě nešlo,“ komentuje Brunclík, podle kterého je video, které Starostové zveřejnili, pro jejich voliče srozumitelné. „Koaliční partneři z toho videa ale moc nadšení nebudou,“ dodává. 

Brunclík zároveň věří, že kritické vyznění videa bylo nejvíce namířeno na nejsilnější vládní stranu ODS. „Ve vztahu ke koaličním partnerům to je trochu shozená rukavice,“ říká Brunclík. „Ve vládní koalici to může vyvolat konflikt a hrozí tam potenciální střet,“ dodává. 

Vládní strany jsou podle Brunclíka nervózní. Je obvyklé, že důvěra ve vládu v Česku v průběhu jejího působení klesá. Antipatie části obyvatelstva k současné vládě ale souvisí i s nepopulárními kroky, které Fialův kabinet zavedl. „Vláda Petra Fialy měla odvahu udělat nepopulární opatření, ale to s sebou současně nese i tuto cenu. Ty menší strany ve vládě se cítí být trochu ve stínu ODS a současně v méně výhodné pozici, takže se s tím snaží něco dělat,“ hodnotí Brunclík. „I v tom klipu zaznělo jméno Petra Fialy, takže to je jasný vzkaz,“ uzavírá. 

Video  Vít Rakušan zveřejnil na síti X video o komunikaci.  - Twitter Víta Rakušana
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 18. ledna 2024 21:24 )

Celý ten slavný SLEPENEC by už to měl konečně zabalit ! ! ! 😁 😁 😁

jajas ( 18. ledna 2024 20:12 )

Nerozeznávám slušné a neslušné komouše....jejich ideologie je stále stejná. 👎

jajas ( 18. ledna 2024 08:22 )

Děláš, jakoby komouši byli "hodnější" než STBáci. Oba tyto "tábory" si nemají co vyčítat. Spolupracovali na stejné "věci", jen jiným způsobem. A jakoby komouši neudávali....to si fakt myslíš joudo? Já v té době žil a pracoval a setkal jsem se s udavačstvím dokonce i ve svém blízkém okolí u sousedů, o kterých jsem měl jen to nejlepší mínění....a pak se "vybarvili"..... 👎

adamice ( 18. ledna 2024 05:43 )

To nas tesi, pane Hofflinger, ze umite nemecky.

nespokojeny ( 17. ledna 2024 21:58 )

Jo,jo máte pravdu, on měl krycí jméno Pávek.
Vycházím z pravidla, že bláznům a dětem se nemá odporovat. 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa