Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otázky a nesrovnalosti kolem šéfa odborů: Dopis, který potvrdil konec Středuly

Autor: man, vei - 
21. února 2024
05:00

Nesrovnalosti ohledně svého členství v KOVO doposud šéf odborů Josef Středula (56) nevysvětlil. Na důležité otázky Blesk stále nedostal odpovědi. I z toho důvodu se redakce rozhodla zveřejnit dopis, který říká, že předákovo členství v jeho domovské buňce zaniklo.

Neplatil jste po dobu 5 kalendářních měsíců členské příspěvky. A tak vám členství podle stanov zaniká. To stojí ve zkratce v dopise ze 7. prosince 2023 adresovaném Středulovi. „Člen OS KOVO je povinen: řádně platit členské příspěvky ve výši a termínu stanoveném těmito Stanovami,“ píše se ve stanovách KOVO. Právě buňka OS KOVO ZO Vítkovice je Středulovou domácí.

Jasné stanovy

Pokud ale předák nebyl v ten stejný okamžik členem ještě jiné buňky (na což ale neodpověděl), znamenalo by to, že mu podle pravidel Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) automaticky zanikl i mandát šéfa odborů.

„Výkon volené funkce v průběhu funkčního období končí vzdáním se funkce nebo odvoláním z funkce nebo zánikem mandátu. Mandát pro výkon volené funkce zaniká vždy skončením členství v členském odborovém svazu nebo vznikem neslučitelnosti členství v orgánech,“ stojí v článku 26 Statutu ČMKOS. I kdyby Středula své členství obnovil hned druhý den, neznamená to automaticky, že by byl znovu šéfem.

Jednání odborů

„Jsem i nadále členem OS KOVO,“ uvedl pouze v pondělí pro Blesk sám Středula. Jak situaci vyřešil, či zda musel žádat znovu o členství, už nevysvětlil. Podle místopředsedy KOVO Ivo Kužela ale Středula členem organizace stále je. To také řekl při pondělním jednání předáků ČMKOS, když přišla řeč na zjištění Blesku.

Pohled právníka

„Došlo-li k zániku členství pana Středuly v OS KOVO, a pokud zároveň pan Středula není členem jiného členského odborového svazu ČMKOS, pak ke dni zániku členství v OS KOVO došlo zároveň také k zániku jeho funkce jako předsedy ČMKOS,“ vysvětlil pro Blesk právník Lukáš Nezpěvák z advokátní kanceláře Sokol, Novák, tdpA.

Podle něho tak zároveň Středulovi zaniklo oprávnění z titulu funkce předsedy jakkoliv odbory zastupovat a pravomocemi šéfa by Rada ČMKOS měla pověřit některého z místopředsedů.

Stále nezodpovězené otázky Blesku

➤ Jakým způsobem Vám bylo obnoveno zaniklé členství v OS KOVO poté, co jste nezaplatil více než pět měsíců členské příspěvky?

➤ Na základě zaniklého členství v OS KOVO by Vám navíc podle pravidel ČMKOS měl zaniknout také statut předsedy ČMKOS. Jak to chcete řešit?

➤ Lidé z KOVO mluví o tom, že členem jste. Musel jste znovu o své členství žádat, pokud Vám v prosinci zaniklo?

Video  Středula v Blesku: Hádka se Stanjurou, ksichtovné a do nebe volající průšvih  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Alibabanakole ( 27. února 2024 19:15 )

Von bude Milánek momentálně zavostalej.

Zorka Šouláková ( 22. února 2024 09:31 )

Vaše přirovnání je skutečně úsměvné, když si uvědomíme, že Středula kope za Babiše, komouše a spol. 😁

Jiří Zvěřina ( 21. února 2024 21:16 )

Měli bychom na něj udělat sbírku...

Jiří Zvěřina ( 21. února 2024 21:14 )

Strašnej ksicht... Dost, že už konečně zmizí...

Uživatel_5351473 ( 21. února 2024 18:29 )

Třeba proto, že KOVO je součástí ČMKOS..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa