Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poprask v odborech! Po zjištění Blesku o Středulovi řeší, zda vůbec mají svého šéfa?

Autor: M. Nový, J. Veinlich - 
20. února 2024
05:00

Neoprávněně by mohl být od prosince v čele odborů jejich šéf Josef Středula (56). Domovská buňka KOVO mu zaslala dopis o zániku členství kvůli neplacení příspěvků. Článek deníku Blesk, který se zjištěním přišel, tak včera řešily odborové špičky. A je z toho pořádná kličkovaná...

Podle dopisu, který má Blesk k dispozici a který se datuje k 7. prosinci 2023, mělo Středulovo členství v OS KOVO ZO Vítkovice zaniknout. A to kvůli tomu, že po dobu minimálně pěti měsíců nezaplatil členské příspěvky, což znamená podle stanov zánik členství. Tím pádem by podle vnitřních předpisů ztratil funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), pokud tedy nepůsobil ještě v jiné odborové organizaci, než je ta jeho domovská.

Neklid předáků

A právě o tom se včera mluvilo podle informací Blesku při jednání špiček ČMKOS. „Paní předsedkyně (Dagmar) Žitníková za zdravotníky se na tenhle článek zeptala, jestli se k tomu může pan předseda Středula vyjádřit. Ten se obrátil na zástupce KOVO,“ řekl Blesku šéf školských odborů František Dobšík, který byl na jednání připojen online. „KOVO zastupoval místopředseda Ivo Kužel a ten řekl, že je vše v pořádku,“ uvedl Dobšík.

„Nebudu to komentovat. To jsou dedukce právnických kanceláří. Pan Středula je členem KOVO,“ sdělil pak redakci Kužel. Ten se prý o dopisu dozvěděl teprve včera. Uvedl ale, že za toto psaní vedení KOVO nenese odpovědnost, protože ho poslala Středulova základní organizace OS KOVO ZO Vítkovice, která „je v otázkách právní subjektivity svéprávná“.

Nové členství?

Renáta Pluskalová z OS KOVO ZO Vítkovice, odkud dopis přišel, Blesku dříve napsala, že Středula členem je. Včera už ale odmítla komentovat, zda musel o své členství znovu požádat, a místo toho vzkázala, ať se redakce obrátí přímo na Středulu. Tomu Blesk tedy zaslal znovu tyto dotazy:

  • Lidé z KOVO mluví o tom, že členem jste. Chci se proto zeptat, zda jste musel o své členství znovu žádat, pokud Vám v prosinci zaniklo?
  • Jakým způsobem Vám bylo obnoveno zaniklé členství v OS KOVO poté, co jste nezaplatil více než pět měsíců členské příspěvky?
  • Na základě zaniklého členství v OS KOVO by Vám navíc podle pravidel ČMKOS měl zaniknout také statut předsedy ČMKOS. Jak to chcete řešit?

Na otázky ale Středula jen stručně (ne)odpověděl: „Jsem i nadále členem OS KOVO.“ To uvedl i mluvčí organizace Jan Exner. „Jde o interní záležitost KOVO,“ vyhnul se pak Exner konkrétní odpovědi na dotaz, zda musel odborový předák znovu o členství žádat.

Otřes v tripartitě?

Ve společném orgánu představitelů vlády, podnikatelů a odborů má ČMKOS 6 míst v zastoupení. Jedno z nich připadá i na jejího předsedu, kterým by měl být Josef Středula. Ten ale možná ztratil oprávnění ve své pozici zůstat, a tudíž tak být i členem tripartity. Blesk se tak zeptal Úřadu vlády, zda je Středula stále členem.

„Vláda nemá možnost ovlivňovat to, kdo v tripartitě zastupuje odbory,“ napsala mluvčí Lucie Ješátková. „Nemáme informaci o tom, že by proběhla změna v čele ČMKOS,“ dodala.

Video  Středula v Blesku: Hádka se Stanjurou, ksichtovné a do nebe volající průšvih  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 21. února 2024 04:01 )

Hrozný ksicht...

RASPUTIN ( 20. února 2024 14:43 )

Středula je nesympatický a slabý. Chce to silnou osobnost, která půjde vládě ne po krku, ale rovnou po hlavě. Takový člověk bude podporu mít. 👍

amerlock ( 20. února 2024 13:59 )

👍 👍

Uživatel_5722026 ( 20. února 2024 13:39 )

Dneska je ta diskuse nějaká fádní Včera, to byl jinej mazec 👍 😁 No nic, jdu chrunět

bullshit ( 20. února 2024 11:49 )

Křivák na správném místě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa