Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda brutálně vyhloubila příkopy! EU má problém, řekl Blesku o protestech šéf Zemědělského svazu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. února 2024
13:36
Autor: pah, hol - 
19. února 2024
12:40

Stovky traktorů vyrazily do Prahy a obsadily centrum města. Proč čeští farmáři protestují v metropoli? A proč se od nich distancují profesní svazy? Ty se přidají ve čtvrtek 22. února k protestům na evropské úrovni a Zemědělský svaz ČR bude i nadále pokračovat v přípravách protestů, se kterými plánují vyčkat do 1. března. Předseda svazu Martin Pýcha v Epicentru na Blesk.cz popsal, co zemědělce trápí, ale také proč při protestech nejsou jednotní?

„Bezpochyby je to ukázka toho, že ten sektor je ve velmi složité situaci, ta naštvanost těch zemědělců různých forem, různých velikostí tady byla krásně vidět,“ uvedl o protestech předseda zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Upozorňoval na to, že když přicházely různé strategie, navazující na Green Deal, varovali, že se napíná struna. „A že ta struna může prasknout. A vidíte, že celá Evropa zažívá demonstrace zemědělců včetně České republiky. Ale ukazuje to jediné: celá EU má problém s naprosto přehnanou enviromentální politikou, s velmi složitou a přebyrokratizovanou společnou zemědělskou politikou a naprosto nezvládnutou situací na jednotném trhu ve vazbě na dovozy komodit ze zahraničí,“ podotkl ve studiu Blesku Pýcha.

Proč se (zatím) nepřipojili?

Proč se Zemědělský svaz ČR nepřipojil k protestům? „My vnímáme do určité míry politický kontext těch protestů a my jsme apolitická organizace, musíme být striktně apolitická organizace,“ upozornil Pýcha.

 „Druhá rovina je v tom, že my momentálně stále pořád jednáme. My jsme si dohodli s panem ministrem zemědělství (Marek Výborný z KDU-ČSL - pozn. red.), že ta jednání budou mít nějakou stopku, nějaký termín, do kdy jsme ochotni jednat. A ten termín je konec února, začátek března. Máme jednání 29. února. Pan ministr stále opakuje, že je si vědom toho termínu a my furt doufáme, že se nějakým způsobem dohodneme na těch klíčových věcech. Pokud se nedohodneme, tak hold budeme muset demonstrovat i my,“ vysvětloval Pýcha.

Pýcha: Žádné proruské trolly tam nevidím

Za vyjádření, která nejsou příliš šťastná, označil slova vládních představitelů o tom, že byli protestující zemědělci zneužiti organizátory, kteří inklinují k Rusku.

„Rozhodně tam nevidím nějaké proruské síly. Já tam vidím zemědělce, kteří prostě přijel ia jsou naštvaní. Rozdíl mezi těmi zemědělci, kteří dnes jsou v Praze a mezi těmi zemědělci, kteří ve čtvrtek budou jezdit v regionech a na hranicích, je ten, že zatímco tady ti, kteří jsou v Praze už nevěří vládě, nevěří, že jsme schopni se na něčem domluvit a vnímají, že už se musí ozvat silově a tlakem, tak ta druhá skupina pořád ještě věří, že je tady možnost něco vyjednat. A to je ten zásadní rozdíl. Rozhodně bych mezi těmi zemědělci neviděl nějaké proruské trolly,“ upozornil Pýcha.

Požadavek na demisi vlády však vnímá jako politický požadavek. „Ti zemědělci, kteří přijeli, určitě z velké řásti nepřijeli demonstrovat proti Ukrajině, nebo pro Rusko. O tom jsem přesvědčen,“ pokračoval Pýcha.

Rozklížení zemědělci

Podle Pýchy jsou však čeští zemědělci nepochybně rozklíženi. A může za to vláda. „Může za to vláda a politika této vlády. Už změna strategického plánu vrazila obrovský klín mezi malé a velké zemědělce. Místo toho, abychom příkopy zakopávaly a hledali společná témata, tak naopak vláda ho vyhloubila, brutálně ho vyhloubila, z velkých zemědělců udělali agrobarony,“ míní Pýcha.

Vláda velkým zemědělcům nejen že dala negativní nálepku, ale zároveň jim zhoršila podmínky a sebrala dotace, podotkl Pýcha. „Všichni mají agrobarony, ve všech zemích jsou agrobaroni, ale já tenhle výraz nemám rád, protože na mně to působí tak, že ten podtext toho použití je dehonestující,“ postěžoval si Pýcha.

„Bohužel ho začala používat i vláda, vládní koalice, paní Pekarová Adamová a podobně. Místo toho, abychom si práce tady těch lidí vážili, abychom byli rádi, že tady jsou. Vždyť zemědělství je ještě poslední sektor, který je více méně v českých rukách a my děláme všechno proto, abychom ho ’předali’, prodali, rozprodali do rukou finančních investorů a možná i zahraničních, protože kdo bude mít tu sílu tady ty firmy kupovat. Já si myslím, že je to naprosto špatně a musím říct, že tady za to může vláda,“ dodal.

22:04
19. 2. 2024

Vážení čtenáři, tímto naše online zpravodajství z protestu zemědělců končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký večer. 

20:48
19. 2. 2024
!

„Bavíme se o tom, že bychom mohli řešit zdanění dotací, které upřímně řečeno máme jenom my a Slovensko,“ uvedl na ČT24 ministr zemědělství Marek Výborný. To by podle něj mělo pozitivní dopad i na zemědělský sektor. Otázka je, zda by se to týkalo všech dotací, nebo těch, které jsou prací navíc. 

20:33
19. 2. 2024

„Místo toho, aby vláda řešila problémy protestujících zemědělců, tak je označila za ruské troly. Za co označí ty, kteří budou proti ní protestovat ve čtvrtek, ještě nevíme. Jedno je ale jisté - vládní nálepkování reálné problémy farmářů nevyřeší. Proto defializace,“ napsal na X Karel Havlíček (ANO). 

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Martin Pýcha  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Gemino Gemello ( 20. února 2024 08:35 )

Tak nevím. Předseda zemědělského svazu v článku říká následující:

"Vždyť zemědělství je ještě poslední sektor, který je více méně v českých rukách a my děláme všechno proto, abychom ho ’předali’, prodali, rozprodali do rukou finančních investorů a možná i zahraničních, protože kdo bude mít tu sílu tady ty firmy kupovat. Já si myslím, že je to naprosto špatně a musím říct, že tady za to může vláda,“

A naskýtá se otázka- proč by ten zemědělský sektor kdokoli kupoval, natož "finanční investoři a možná i zahraniční", když jsou zemědělci na tom tak špatně? Kdo by investoval do tak strašně ztrátového a utrápeného odvětví???

Anebo je všechno úplně jinak a zemědělství je, nejen díky dotacím, neskutečně lukrativní odvětví??? Za co tedy ti naši agrobaroni vlastně protestují?

Hoonza ( 20. února 2024 05:56 )

V padesátých letech komunistům vadili velkostatkáři, této vládě agrobaroni. Že by podobnost čistě náhodná???

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 02:47 )

Kde mají čeští zemědělci 🚜 protestovat když ne v Praze! V Německu??? 🤨 Kde jsou ministerstva? V Kopidlně! OMG!!!🐑🐑👎

Uživatel_5650027 ( 19. února 2024 21:23 )

Pane Hoff. dnes dobrá nálada? Bezva! Tak, prosím, přestaňte nakupovat české potra­viny🐷­🐐,pše­nici, rohlíky,chléb ba ani pivo🤔

RASPUTIN ( 19. února 2024 19:08 )

Proč ty příkopy nepoužít pro vládu a terén zarovnat. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa