Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Naštvaní zemědělci po jednání s Fialou a Výborným: Chceme vidět výsledky, jinak budou protesty

Aktualizováno -
15. února 2024
16:02
Autor: ČTK - 
15. února 2024
12:07

Zástupci zemědělců ocenili návrhy, se kterými na dnešní jednání přišel Fiala s Výborným. Chtějí ale vidět konkrétní výsledky, jinak hrozí protesty. O stavu zemědělství v Česku i Evropě dnes v Praze jednali se zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hovořili o případných úpravách společné zemědělské politiky EU nebo byrokratické zátěži, řekl už dříve Výborný. Právě výsledky jednání podmiňují některé zemědělské organizace případné svolání národních protestů. S tímto rozhodnutím například Agrární komora vyčká do 1. března. Nespokojenost se situací v zemědělství farmáři vyjadřují v mnoha evropských zemích. 

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce cílit podporu ke středním podnikům. Vláda směřuje k podpoře zaměstnanosti na venkově a nedanění dotací, uvedl k úpravě strategického plánu, kterou chce mít hotovou do konce února. Novinářům po dnešním jednání se zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství a premiérem Petrem Fialou (ODS) ve Strakově akademii řekl, že na mimořádné evropské radě v Bruselu bude 26. února Česko zastávat pozici odbyrokratizování oboru. Stejně jako premiér zdůraznil, že na jednání zazněl jednoznačný distanc zúčastněných od avizovaného pondělního protestu zemědělců v Praze. Agrární komora se připojí k symbolické jízdě napříč Evropou 22. února, uvedl Fiala. Výborný tento protest vnímá jako podporu pro českou pozici při jednání v Bruselu.

Zbytečná byrokracie

Podle premiéra nelze oddělit českou a evropskou debatu o vývoji zemědělství. „Shodneme se v tom, že v Evropě je uplatňována přílišná regulace, vysoká míra byrokracie,“ uvedl. Obdobný dialog tomu, který vede česká vláda s reprezentanty zemědělců, je třeba vést i na úrovni EU. Koaliční experti se podle Výborného už shodli na některých úpravách pravidel v zemědělství, připravují kroky k odbyrokratizování oboru. V případě podpory vychází koalice z toho, že po posílení pozice malých podniků v minulých letech je třeba udržet střední firmy tak, aby bylo české zemědělství pestré. Změny jsou podle Fialy nutné k tomu, aby mohlo zemědělství plnit funkce, které se po něm požadují, tedy dostupné potraviny za přijatelné ceny, ale například i rozvoj venkova.

Na byrokratickou zátěž, systém kontrol nebo nastavení dotační politiky si čeští zemědělci stěžují dlouhodobě. Vedle toho je trápí také podle nich rostoucí náklady. Například Asociace soukromého zemědělství tento týden představila deset návrhů, které by podle ní přispěly ke zlepšení zemědělství.

Patří k nim zastropování dotací či zachování současné podoby takzvané redistributivní platby, kterou získávají všichni žadatelé na prvních 150 hektarů svých zemědělských pozemků. Zemědělský svaz pak už dříve upozornil na to, že podle jeho interního průzkumu klesl loni zisk zemědělských firem na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022.

19. února zablokují magistrálu v Praze

V pondělí 19. února chce část farmářů zablokovat pražskou magistrálu. Přijet by podle organizátorů, tedy předsedy Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumíra Dufka a bývalého prezidenta Agrární komory a podnikatele Zdeňka Jandejska, mohlo 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky.

22. února hromadné demonstrace v Evropě?

Na celoevropské úrovni se do protestů zapojuje Agrární komora. Se zemědělskými organizacemi ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska vyzvala k hromadným demonstracím ve čtvrtek 22. února. Se svými stroji se farmáři plánují postavit na hranice. Vyjádřit tím chtějí nesouhlas s unijní Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Zemědělci poukazují také na podle nich neférovou zahraniční konkurenci.

Zahraniční obchod Česka se zemědělským zbožím loni opět skončil zápornou bilancí, tentokrát 38 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2022 byl schodek o 19,1 procenta nižší. Vývoz vzrostl o 11,3 procenta na 305,8 miliardy korun, dovoz pak o 6,9 procenta na 343,8 miliardy korun.

Ze zemí EU loni dovoz do ČR narostl přibližně o 6,7 procenta na 282,1 miliardy korun, ze zemí mimo EU o 7,3 procenta na 60,4 miliardy korun. Vývoz do zemí EU loni dosáhl 275,3 miliardy korun, meziročně to bylo asi o 11,5 procenta více. Do zemí mimo EU loni směřovalo zboží za 30,5 miliardy korun, v roce 2022 za 27,8 miliardy korun.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 16. února 2024 05:55 )

Přesně tak, je to veliká škoda!!!

Honzino ( 15. února 2024 17:51 )

Tak je škoda, že zemědělci nedrží pospolu a dávají tím 5demolici šanci je rozeštvát... 🙂

roxin ( 15. února 2024 15:50 )

Fialovej šéf s nikým nejedná, nestojí mu to za to ani neví co by měl říct tak říká ohranou písničku: VŠICHNI KTEŘÍ PROTESTUJÍ A STÁVKUJÍ JSOU PRORUSŠTÍ A TÍM JEHO ŘEČ KONČÍ!!! 😃

Uživatel_5774539 ( 15. února 2024 14:38 )

S Výborným se nejedná, leda tak pomodlit. Nutella je škůdce země, hladovka disentu, tak jim dali průměr, i když po revoluci měli možnost 30 let pracovat. Teď zemědělské protesty, budou dotované a slíbená podpora. Jen důchodci se neubránili. Demise!!!

Bedřich Novák ( 15. února 2024 13:17 )

Jak může aNutela jednat s pro ruskými triky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa