Barokní památku otevřelo město v roce 2022 po čtyřleté rekonstrukci, která Prahu vyšla na necelé půl miliardy. Nyní proběhlo výběrové řízení na provozovatele restaurace, která se v Clam-Gallasově paláci bude nacházet a vítězem se stal podnik, který svojí nabídkou jak sortimentem, tak cenou typicky cílí především na turisty. Výsledek výběrového řízení zkritizovala opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě), která dlouhodobě bojuje za kultivaci centra Prahy.

Proč ne trendy bar? Nebo studentská kavárna?

„Krátké googlení mi vyzradilo, že do minulého léta vybraná společnost provozovala jinou restauraci, hned za rohem od paláce. Určitě ji neznáte,” napsala Drápalová ironicky na svůj Facebook. „Přesně takové podniky každý Pražan obejde obloukem: fasádu zdobily velké cedule s fotkami guláše v chlebu a stehna s hranolky, doplněné anglickými nápisy ve fontu z wordu. Platby za svou skvělou krmi restaurace přijímala pouze v hotovosti,“

„Gastro se přitom zásadně podílí na utváření atmosféry, jež v daném místě panuje. Příjemný podnik vdechne život i svému okolí. Ať už by v Clam-Gallasu byl trendy bar, studentská kavárna nebo exkluzivní restaurace, získal by celý palác ducha. Na komisi jsem navrhla, ať smlouvu neuzavíráme. Můžeme udělat výběrové řízení, kde se zohlední i něco jiného než cena,“ pokračuje Drápalová. Ostatně podobně město přistupovalo v případě pronájmu čapadla, kde zájemci museli nabídnout kromě ceny i zajímavou dramaturgii.

Podmínky výběrového řízení nejsou ideální

A co na to radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti)? „V tomto případě šlo o výběrové řízení, které dělal odbor služeb, protože Clam-Gallas je ve správě právě tohoto odboru, a materiál by na radu měl tím pádem předkládat ředitel MHMP, nikoliv já (já bych to předkládal ve chvíli, kdy by výběrové řízení dělal odbor majetku, což nebyl tento případ). Můj asistent doporučoval odboru služeb, ať nesoutěží pouze na cenu, ale stalo se a na komisi jsme projednávali až výsledek tohoto výběrového řízení,“ sdělil radní. Je ale poněkud zvláštní, že na předkládaném návrhu je jeho jméno. K této skutečnosti se ale nevyjádřil.

Podle Zábranského je kritérium ceny v případě soutěžení restaurací nejtransparentnější pravidlo. „Budu rád, když někdo přijde s návrhem, jak soutěžit pronájmy restaurací tak, aby vyhrávali provozovatelé, ze kterých budeme mít radost, a zároveň aby výběrová řízení nebyla zpochybňována třeba kvůli subjektivitě hodnocení. Já zatím moc nevím, jak to udělat, nicméně zadal jsem Trade Centre Praha, ať to zkusí vymyslet. Když vymyslíme způsob, na kterém bude shoda, můžeme tak nějakou restauraci zkusit vysoutěžit,“ dodal radní s tím, že mu nedává smysl vypisovat nová a nová výběrová řízení, dokud nevyhraje uchazeč, který by se líbil více.

Fotogalerie
69 fotografií