Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vysvědčení pro Pavla po roce ve funkci: Jak ho lidi hodnotí v porovnání se Zemanem?

Autor: ČTK - 
14. února 2024
14:10

Práci českého prezidenta lidé hodnotí lépe než před rokem. Petr Pavel, který je v prezidentském úřadě od loňského března, od nich dostal průměrnou známku 3,1, zatímco jeho předchůdce Miloš Zeman měl na konci svého funkčního období průměrnou čtyřku. Premiér, vláda či Parlament si od minulého roku pohoršili a kritičtější je veřejnost i k politickému vývoji v zemi. V průměru obdrželi čtyřku. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky poskytla ČTK.

Nejlepší hodnocení opět dostaly obecní nebo městské úřady, které jedničkou nebo dvojkou hodnotily dvě pětiny občanů. Více než třetina lidí těmito známkami ocenila kvalitu zdravotní péče a práci prezidenta, přičemž Pavel byl hodnocen ve svém úřadě poprvé a lépe než Zeman před rokem. „V případě prezidenta samozřejmě změna souvisí se změnou v prezidentském úřadu, Miloš Zeman na konci svého funkčního období byl vnímán silně kriticky. Hodnocení Petra Pavla je sice polarizované, ale stále jasně lepší než u ostatních zkoumaných politických aktérů,“ uvedla k tomu analytička STEM Jitka Uhrová.

Politická reprezentace země, s výjimkou prezidenta, dostala od veřejnosti stejně jako v předchozích letech nejhorší vysvědčení. Nejvíce čtyřek a pětek obdržel za svou práci předseda vlády Petr Fiala (ODS), jeho průměrná známka byla 4,1, loni měl 3,8. Z průměrné známky 3,8 si pohoršila na čtyřku koaliční vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN a podobně se zhoršilo i hodnocení Parlamentu. Aktuální vnitropolitické situaci lidé dali průměrnou známku 3,9, zatímco před rokem to bylo 3,6. Průměrná známka za činnost politických stran se mírně zvýšila z 3,8 na 3,9.

Proti předchozímu roku se podle autorů průzkumu zhoršilo ale i hodnocení u možnosti dovolat se práva u soudu, vyhlídek do budoucna, sociálních jistot, stavu demokracie a občanských svobod, péče o bezpečnost občanů. V jejich případě ale průměrná známky nepřekročila 3,7. Průměrnou známkou 3,8 lidé ohodnotili podmínky života mladých rodin, před rokem jim dali známku 3,7.

STEM udělal průzkum v druhé polovině ledna a zúčastnila se ho tisícovka respondentů starších 18 let.

Uživatel_5167781 ( 24. února 2024 09:18 )

Zažil jsem srpen 1968 a je mi velmi smutno z toho, že si po 55 letech lidé zvolili jako prezidenta generála Pavla, který byl předsedou ZO KSČ a zúčastnil se studia pro pracovníky vojenské rozvědky na práci v zahraničí a speciální úkoly (krycí jméno Pávek). On byl určen k přípravám "bratrských pomocí" jaká se uskutečnila u nás v srpnu 1968. Hodně politiků, umělců a novinářů v zaslepené, nebo pro ně výhodné nenávisti proti Babišovi propagovalo Pavla. Bohužel bylo mezi nimi i hodně do té doby úctyhodných lidí (např. Kubišová). Poslední den, kdy se mohlo vyjadřovat k volbě Pavla nebo Babiše, se dostal moderátor veřejnoprávní ČT1 Řezníček úplně do transu a najednou vypadal jako říšský ministr propagandy. Pavel není mým prezidentem a jsem rád, že totéž si myslí třeba Michal Kocáb, který se postaral o odsun všech sovětských vojáků z ČR.

Uživatel_5692352 ( 23. února 2024 19:01 )

dedi - Courá po světě místo aby se věnoval problémům doma a dělá jestřába

yarda ( 23. února 2024 16:24 )

Koho jsme si zvolili, toho máme. Já ho nevolil. Ne, že bych proti němu něco měl, před jeho kandidaturou jsem nevěděl, že někdo takový existuje. Právě proto. Kandidátem na prezidenta by měl být někdo pro koho by to bylo vyvrcholením jeho působení ve vysoké politice a ne začátkem. Co mne napadá, ve druhém kole se měli utkat pan Babiš s panem Kalouskem, o nikom jiném nevím. Připomíná mi to knihu Pán světa (Emil Vachek).
🙁 👎

žanyn ( 18. února 2024 10:30 )

A dnes se tomu vznešeně říká pragmatizmus.

žanyn ( 18. února 2024 10:29 )

Inu zelené mozky se nemění. Nejdříve zhnědly, poté zčervenaly a nakonec zmodraly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa