Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel dostal od Černochové „nejoblíbenější holku v Alianci“. S Fialou probral Ukrajinu i Blízký východ

Aktualizováno -
13. února 2024
18:51
Autor: ČTK - 
13. února 2024
15:19

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě hovořila o akvizicích a rozpočtu ministerstva obrany, o své nedávné návštěvě v Izraeli či o bezpečnostní konferenci v Mnichově, které se hlava státu v pátek a sobotu zúčastní. Černochová to řekla novinářům. Ještě předtím Petr Pavel poobědval s premiérem Petrem Fialou (ODS). Jednali o ekonomickém výhledu České republiky nebo o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a na Ukrajině. Na sociální síti X to uvedla prezidentská kancelář.

Za ministerstvo obrany na konferenci pojede vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš. Černochová v té době bude na ministerském jednání v Bruselu.

„Probrali jsme některé věci, které se budou diskutovat v Mnichově. Zejména další pomoc Ukrajině, východiska a budoucnost Ukrajiny,“ poznamenala Černochová. Pavel se podle ní v Mnichově setká mimo jiné se švédským ministrem obrany.

Prezidenta ministryně informovala i o postupu v armádních modernizačních projektech nebo o rozpočtu obrany ve vazbě na deklarovanou výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). V tomto ohledu se politici dnes zastavili i nad víkendovým výrokem amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který prohlásil, že Spojené státy by pod jeho vedením nepřišly v případě napadení Ruskem na pomoc zemím Severoatlantické aliance (NATO), pokud by ty nedávaly dost peněz na vlastní obranu.

„Oba jsme se shodli, že je vlastně v tomto ohledu dobře, že nám Amerika a kandidát na amerického prezidenta nastavují zrcadlo, protože shodou okolností s panem prezidentem jsme dlouhé roky zažívali ten nedostatek, který armáda měla, kdy se neustále stávala obětí různých rozpočtových škrtů,“ poznamenala Černochová. Výrok je podle ní určitým budíčkem, varováním pro všechny, kteří by závazek neplnili. Jde ale podle ní o součást předvolební kampaně.

Spojeným státům ale podle Černochové záleží na bezpečnosti v Evropě, cílem USA není posílení či vítězství Ruska. „Výrok jsme diskutovali spíš ve vazbě na Českou republiku a na to, že je vlastně dobře, že jsme jako politici udělali krok ke dvěma procentům HDP,“ dodala.

Pavlovi také předala tričko s obrázkem amerického letounu F-35, které Česko plánuje nakoupit, s nápisem „Nejoblíbenější holka v Alianci“. „Měl z něj radost, protože i on sám několikrát ve veřejné debatě říkal, že nákup F-35 je cesta správným směrem,“ podotkla. Stejné tričko věnovala Černochová ve Sněmovně předsedovi hnutí ANO a bývalému premiérovi Andreji Babišovi, který považuje nákup těchto letounů za zbytečný.

Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka bude hostem nového dílu pořadu Blesku Hráči. Už v pondělí na Blesk.cz a v tištěném Blesku

Oběd s Fialou

Podle Fialy se politici shodli na potřebě dodržování spojeneckých závazků v Severoatlantické alianci (NATO) a investování do bezpečnosti země. Informoval o tom na téže síti.

Hrad uvedl, že šlo o pravidelnou a plánovanou schůzku. Naposled spolu prezident s premiérem i s manželkami poobědvali 3. ledna, tehdy to ale bylo spíše společenské setkání. Předtím Pavel obědval s Fialou také koncem října, tématy byly situace na Blízkém východě, vládní konsolidační balíček, státní rozpočet nebo energetická bezpečnost.

„S panem prezidentem jsme se na pravidelném obědě bavili o ekonomickém výhledu Česka na rok 2024 a mluvili jsme také o současné bezpečnostní situaci ve světě - především na Blízkém východě a na Ukrajině,“ uvedl Fiala. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba dodržovat spojenecké závazky v NATO a investovat do naší bezpečnosti,“ dodal.

Dnes Pavel na Pražském hradě přijme také ministryni obrany Janu Černochovou (ODS).

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 12:19 )

👏a "určitě" jsou z Číny!!!?

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 12:14 )

Pravda pravdoucí👏👏👏✌️👍

Uživatel_5486376 ( 15. února 2024 10:49 )

Dva dementi bez mozku s polu nejhorší vlastizradná vlada

jajas ( 14. února 2024 15:48 )

A ta trika nechala ta pistolnice vyrobit na vlastní nákla­dy..­..př­edpo­kládám­... 🙂

jajas ( 14. února 2024 15:45 )

Podle mne je zklamaná jeho druhá (zadaná) polovička, co se z něj vyklubalo......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa