Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pavlova bývalá mluvčí Řeháková v Kyjevě: Česká delegace řeší další podporu Ukrajinců

Autor: ČTK, simao, jko - 
13. února 2024
12:04

Na Ukrajinu vyrazila česká podnikatelská delegace, největší od ruské invaze v únoru 2022, uvedlo na sociální síti X ministerstvo zahraničí. S vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným do země odjeli zástupci energetiky, zdravotnictví či infrastruktury.

„Česká podpora Ukrajině neustává, od pomoci se ale nepřetržitě přesouváme ke spolupráci. Probíhá největší podnikatelská mise od ruské invaze v únoru 2022,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Hledají cesty, jak společně dělat ještě víc. A dlouhodobě posilovat odolnost válkou zkoušené země. Delegace vládního zmocněnce Tomáše Kopečného míří na byznysová fóra i za nejvyššími představiteli státu,“ uvedlo MZV.

S Kopečným vyrazila i Řeháková

Součástí delegace je i bývalá hradní mluvčí Markéta Řeháková, která po konci na Pražském hradě našla nové angažmá právě na MZV coby poradkyně zmocněnce Kopečného.

O možném nástupu Řehákové do Černínského paláce informoval loni v listopadu Deník N a rovněž deník Blesk, který přinesl i vyjádření zmocněnce Kopečného.

„Mohu potvrdit, že o to (Řeháková) projevila zájem a že já bych se tomu nebránil. Napřed ale musí absolvovat výběrové řízení,“ poznamenal Kopečný. Řeháková výběrovým řízením následně úspěšně prošla. Zmocněnec Kopečný přitom v rámci MZV spadá do Sekce evropské, nové oddělení pro rekonstrukci Ukrajiny nakonec nevzniklo.

S místopředsedou ukrajinské vlády Oleksandrem Kubrakovem jednala nyní česká delegace například o rozvoji železnic a dopravy. Z fotografií je zřejmé, že se podnikatelské fórum v Kyjevě uskutečnilo v pondělí.

Delegace zástupců zhruba 30 českých firem vyrazila na Ukrajinu také loni v červenci. Jednali ve Lvově, v Kyjevě či Dnipru.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

jajas ( 14. února 2024 06:59 )

😃 👍

bleskovka ( 14. února 2024 05:47 )

Bude ta delegace pravidelně každý měsíc posílat na Ukrajinu aspoň 50% svého platu?

Uživatel_5650027 ( 14. února 2024 00:02 )

Nadnárodní korporace si UA již rozdělily... A slečna tam bude dělat co? No, trafiku od Pávka dostala lukrativní! Bylo jasno,že na pracák nepůjde! To by ČR vyšlo levněji! Slečna věděla info a Pávek ví, že je lépe ji ústa zaslepit trafikou... samozřejmě tou top!

crab ( 13. února 2024 23:08 )

oprava: nemelo byt odporuji ceske rodiny, ale podporuji ceske rodiny. Omlouvam se

Uživatel_5486376 ( 13. února 2024 22:55 )

Banda zločinců a vlastizrádců na Čechi dlažbou a fašistum pomáhají po volbách budou potrestani i s komunistickým agentem na hradě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa