Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová nastínila možnost pomoci v Gaze. Vyšle Česko polní nemocnici?

Autor: ČTK - 
13. února 2024
18:03

Česká republika by se mohla zapojit do podpůrné operace pro obyvatele Gazy v polní nemocnici. Po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě to novinářům řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Pokud se najde dohoda, musí ji schválit Parlament. Doufá v to, že by se tak případně stalo v řádu týdnů.

Do operace by se mohl zapojit zdravotní tým. „Předpokládáme, že by polní nemocnice fungovaly na lodích,“ uvedla ministryně. O podporu Česko požádal její protějšek Joav Galant při její návštěvě Izraele minulý týden. O záležitosti v pondělí Černochová diskutovala s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

„Je připraven diskutovat se svými kolegy možnosti, které naše armáda má, tak abychom tomu požadavku vyšli vstříc. Pakliže se dohodneme, ať už s Itálií, Francií nebo Velkou Británií, a pošleme tam nějaké naše zdravotníky, tak to bude v souladu s článkem 43 ústavy a budeme dávat mandát standardním způsobem - obě komory Parlamentu a vláda,“ dodala Černochová.

Ministryně při čtvrteční návštěvě vyjádřila Izraeli solidaritu a jednoznačnou podporu v jeho boji proti teroristické organizaci Hamás. Ocenila kroky Izraele k navýšení humanitárních dodávek do Pásma Gazy a připomněla nedávnou českou pomoc v hodnotě několika milionů korun na podporu civilistů v Pásmu Gazy i izraelských zdravotnických organizací.

Izrael v Pásmu Gazy vede válku proti palestinskému hnutí Hamás, které loni 7. října provedlo masivní přeshraniční útok, při němž zahynulo 1200 lidí. Dalších asi 250 osob palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, zhruba stovku z nich propustili během dosud jediného příměří na konci listopadu. Izraelská odveta si podle dnešní bilance úřadů ovládaných Hamásem za čtyři měsíce bojů vyžádala životy 28.473 Palestinců. Tyto údaje však nelze nezávisle ověřit a zahrnují také zabité bojovníky Hamásu a jiných ozbrojených skupin.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 14. února 2024 21:28 )

Ono to celé trochu "smrdí"...ta záhadná slepota Izraele k několikaměsíční přípravě napadení Hamásem, kdy už byli na značce novináři a kdy údajně Izraelci ví vše i o šumu trávy v Gaze 👎 Uzavření prostoru bez možnosti odchodu ze země, bez dodávek vody, potravin, zdravotní péče, doporučení, že se mají stáhnout na jih a kde je nyní masakrují hůř než zvěř...že je většina dětí nikoho moc nezajímá 👎

jajas ( 14. února 2024 14:55 )

A ty trika nechala vyrobit na "své náklady"? 😨 🙂 👎

Jirik-ta ( 14. února 2024 14:10 )

je to husa

Jirik-ta ( 14. února 2024 14:07 )

F35 asi si zruší
MAP 1910 US Deep State včera akceptoval Putinovy požadavky a “doporučil” administrativě USA, aby je splnila! Redukce Ukrajiny a “východního křídla” NATO je prý v nejlepším zájmu USA a světa!!
POKUD BOJUJETE PROTI RUSKU MÁTE PROTI SOBĚ EKVIVALENT ŘECKÉ SPARTY

Uživatel_5522193 ( 14. února 2024 13:43 )

Černochová by se měla vzpamatovat,nejde jen o její pocity ale je placená státem tak by měla zavřít zobák a vystupovat diplomaticky. Chová se jak prezidentka zeměkoule, báby v politice s ještě tyhle emance to je katastrofální 😩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa