Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová tajně v Izraeli: Setkání s ministrem a jednání o zbrojních zakázkách

Aktualizováno -
8. února 2024
16:14
Autor: ČTK - 
8. února 2024
12:11

Ministryně obrany Jana Černochová dnes navštívila Izrael, setkala se se svým tamním protějškem Joavem Galantem. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Karel Čapek. Tématem jednání byla bezpečnostní situace na Blízkém východě i v Evropě, spolupráce obou zemí v obranném průmyslu i akviziční projekty, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Černochová také v Izraeli dostala bezpečnostní briefing, na němž se seznámila s minulou i aktuální bezpečnostní situací i s výhledem do budoucna, sdělil ČTK Čapek. Na české ambasádě se ministryně setkala s bývalým izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem.

Krátce po říjnovém útoku palestinského hnutí Hamás navštívil Izrael jako první zahraniční státník šéf české diplomacie Jan Lipavský. Ještě v říjnu do Izraele přiletěl premiér Petr Fiala a na začátku prosince do země zavítali předseda Senátu Miloš Vystrčil společně se šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. V polovině ledna Izrael navštívil prezident Petr Pavel.

Černochová při dnešní návštěvě vyjádřila Izraeli solidaritu a jednoznačnou podporu v jeho boji proti teroristické organizaci Hamás, uvedlo ministerstvo. „Izrael je naším nejbližším partnerem na Blízkém východě. Stejně jako v roce 1948 i nyní stojíme po vašem boku a jsme připraveni poskytnout pomoc dle vašich potřeb,“ řekla ministryně. Vyjádřila také podporu právu Izraele na sebeobranu a odsoudila zločiny, jichž se Hamás dopustil proti Izraeli a jeho civilnímu obyvatelstvu, uvedl úřad.

Černochová podle ministerstva ocenila kroky Izraele k navýšení humanitárních dodávek do Pásma Gazy a připomněla nedávnou českou pomoc v hodnotě několika milionů korun na podporu civilistů v Pásmu Gazy i izraelských zdravotnických organizací. Zásadní je podle ní zabránit rozšíření konfliktu do širšího regionu. „Bezpečnostní situaci výrazně zhoršují útoky Húsíů na komerční lodě v Rudém moři i útoky Íránem podporovaných milic na americké jednotky v regionu. Odvetné akce jsou nezbytné s cílem odradit je od dalších útoků,“ uvedla.

Izrael v Pásmu Gazy vede válku proti palestinskému hnutí Hamás, které loni 7. října provedlo masivní přeshraniční útok na Izrael, při němž zahynulo 1200 lidí. Dalších asi 250 osob palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, zhruba stovku z nich propustili během dosud jediného příměří na konci listopadu. Izraelská odveta si podle dnešní bilance úřadů ovládaných Hamásem za čtyři měsíce bojů vyžádala životy nejméně 27.840 Palestinců. Tyto údaje však nelze nezávisle ověřit a zahrnují také zabité bojovníky Hamásu a jiných ozbrojených skupin.

Černochová a Galant jednali také o obranné spolupráci a nákupech. Česko s Izraelem v poslední době vyjednalo několik velkých armádních zakázek. V říjnu 2021 české ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o nákupu izraelského protiletadlového raketového systému Spyder, který ve výzbroji nahradí přes 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské konstrukce a výroby. Hodnota zakázky činila 13,7 miliardy korun. Loni v prosinci ministerstvo informovalo, že do Česka dorazil poslední z osmi mobilních radiolokátorů MADR, nákup nabral několikaleté zpoždění.

„O komplikacích ministryně Černochová hovořila i s Joavem Galantem a vyjádřila přání, aby problémy byly napraveny tak, aby radiolokátory mohly být do výzbroje armády zavedeny co nejdříve,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

jajas ( 9. února 2024 09:46 )

Charitativní prodej triček jako krytí pro vlastní PR.
Černochová samozřejmě tweetla mimo jiné i to, že makají na tom, aby se trička již dnes nabízela v rámci charitativního nákupu. Vždyť toto mohla dělat úplně někde jinde než na půdě Sněmovny. Ani děti by si hračky do školy nosit neměly. Tak jako tak si politička vybudovala zase vlastní PR, které ji asi stojí za to. Je to prostě "Nejoblíbenější holka v Alianci"....jak si evidentně sama myslí. 🙁 👎

UFO1 ( 9. února 2024 09:11 )

Kdyby vláda chtěla zvyšovat bezpečnost ČR,pak by po vzoru Izraele, prováděla vojenský výcvik obyvatel, ČR by se neměla před nikým hrbit,ale vystupovat jako suverenni stát

primos ( 9. února 2024 05:38 )

Černochová, naše holubice míru přiletěla do Izraele...

9876543 ( 8. února 2024 19:57 )

Vtom budou zas nějaké tajné čachry od šíbrů z ODS.

jajas ( 8. února 2024 19:37 )

Fialový výtok: No jak to, že si nevzala to triko se stíhačkou? Mohla se vyprsit i v Izraeli, aby věděli, s kým "mají tu čest" jednat. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa