Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řehka vystupuje moc, vzbuzuje obavy, míní Metnar. Černochová: Svět bezpečnější nebude

Autor: Mii - 
21. ledna 2024
12:07

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v pořadu Partie na CNN Prima News střetla se svým předchůdcem Lubomírem Metnarem (za ANO) kvůli výrokům šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové, která prohlásila, že se nechce připravovat na válku. Podle Metnara jeho bývalá vládní kolegyně tímto prohlášením nastavila zrcadlo výrokům českých armádních představitelů, kteří podle něj příliš straší. Černochová podotkla, že nikdo nechce válku a vojáci úplně nejvíc. Je ale podle ní třeba vidět věci realisticky – bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje.

„Válku nikdo z nás nechce. Není to jen paní Schillerová,“ řekla úvodem Černochová. „Nechceme nikoho strašit, nicméně připouštíme, že svět bezpečnější nebude,“ vysvětlila, proč o nutnosti přípravy české armády na možný konflikt mluví. Ocenila, že úplně stejně o tom mluví její německý kolega Boris Pistorius. „Já jsem ráda, že kolegové v zahraničí nazývají věci pravými jmény,“ řekla Černochová.

Metnar podotkl, že rétorika je u nás poměrně vyhrocená a expresivní. „Jsem rád, že slyšíme slova, že nechceme válku. Ono to občas z těch debat tak vyznívá,“ sdělil. Schillerová podle něj začala nastavovat zrcadlo válečné komunikaci, neprohlásila navíc dle jeho názoru nic skandálního. „Paní Schillerová neřekla v širším kontextu nic jiného, že pokud chceme dávat peníze na obranu, tak musíme mít zdravou ekonomiku,“ zdůraznil Metnar.

Podle něj náčelník generálního štábu Karel Řehka vystupuje v médiích moc často a příliš děsí. „Forma jeho vystupování není šťastná. Výsledkem toho je, že to vzbuzuje obavy,“ je přesvědčený Metnar, který ale nepopírá, že je správné, že armáda situaci analyzuje. „My se musíme připravit na všechny varianty,“ míní exministr obrany.

„Jestli si někdo nejvíce nepřeje válku, tak jsou to vojáci (…) to, že je pan generál Řehka často v médiích, já jsem za to ráda,“ reagovala Černochová s tím, že on věci vidí velmi realisticky. „Já jsem zklamaná, jakým směrem se česká politika posouvá na východ v tom negativním slova smyslu,“ odsoudila znovu útoky opozice. Hnutí ANO podle ní někdy zapomíná, že říkalo, že patříme za Západ.

Černochová: Členství ve VIP klubu něco stojí

Oba polici se posléze dostali k financování armády. Černochová obhajovala výdaje 2 procenta HDP na obranu, ke kterým se Česko zavázalo vstupem do NATO. Vláda se tento závazek nyní rozhodla plnit. „Obrana nedostane přidáno, obrana jen dostane to, co měla mít dávno (…) členství v tomto VIP klubu (NATO, pozn. red.) něco stojí,“ prohlásila ministryně obrany.

Metnar ale argumentoval, že Česko se nemůže tvářit, že má válečnou ekonomiku. Pokud takový objem peněz má do armády jít, tak nikoliv na úkor jiných resortů. A to se podle něj právě děje, což označil za špatné. „S vaším přístupem se může stát, že naše ekonomika přestane generovat prostředky, které pak na tu armádu mají jít,“ vytkl Černochové. Ministryně na to odvětila, že do obraných projektů jsou zapojovány české firmy, takže nastane „multiplikační efekt“.

Video  Černochová spí s telefonem u hlavy. Drží pohotovost kvůli bezpečnosti  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

amerlock ( 23. ledna 2024 08:23 )

Kdo dal té hloupé huse právo nás přihlásit do klubu VIP.?
My na to nemáme abychom si hráli na snoby v nějakém klubu, ta to nepochopila?
To je prapříčina našich problémů,že samozvani nekvalifikovani hlupáci rozhoduji o osudu národa 👎

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 15:55 )

👍 😁 vona je nadržená a ne jen na válku.

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 15:54 )

😁 👍 ale jemu jó.

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 15:53 )

👍

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 15:51 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa