Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Razie na obraně: Šmelina se zakázkou?! Podle Fialy případ z minulosti, Metnar dává ruce pryč

Aktualizováno -
20. září 2023
13:51
Autor: ČTK - 
20. září 2023
11:38

Zadržení deseti osob v kauze zakázek ministerstva obrany (MO) na servis mikrovlnné sítě je podle premiéra Petra Fialy (ODS) případ, který se týká spíše minulosti. V Lounech dnes novinářům řekl, že nijak nezasahuje do politické sféry a netýká se aktuálního vedení ministerstva obrany. Podle něj je třeba nechat jednat orgány činné v trestním řízení. Policie neobvinila žádného zaměstnance ministerstva obrany, uvedl dnes náměstek ministryně obrany František Šulc.

Dnešního setkání s novináři se měla původně účastnit ministryně Jana Černochová (ODS), podle mluvčí ministerstva ale ze zdravotních důvodů nedorazila.

„Úkony, které byly prováděny v resortu ministerstva obrany, byly ukončeny. Žádný zaměstnanec ministerstva obrany nebyl obviněn. Celá věc se týká zakázek z předchozího období a netýká se to modernizačních zakázek Armády České republiky,“ uvedl náměstek Černochové František Šulc s tím, že veškeré podrobnosti k vyšetřování by měl poskytovat státní zástupce.

Metnar dává ruce pryč: Zakázka šla po úřednické linii

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) napsal, že v době podpisu smlouvy byl ministrem pár týdnů. „Šlo o zakázku, která šla čistě po úřednické linii. Nepodléhala schválení ani podpisu ministra. Nikdo z úředníků ale nebyl mezi obviněnými a podle dostupných informací nebylo pochybení na straně MO,“ uvedl Metnar na sociální síti X, dříve twitteru.

Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli případu v úterý zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Státní zástupce Adam Borgula v úterý dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět osob. Před polednem pak dodal, že zadržených je deset. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ napsal.

Podle informací ČTK je mezi obviněnými šest lidí a tři firmy. Všichni aktuálně čelí stíhání kvůli jedinému trestnému činu - pletichám při zadání veřejné zakázky.

Forma jeho spáchání je ale u jednotlivých obviněných různá. Z použité právní kvalifikace vyplývá, že podle vyšetřovatelů buď poskytli, nabídli či slíbili někomu prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení, nebo takový prospěch žádali či přijali. Z kvalifikace zároveň plyne také to, že žádný ze stíhaných není úřední osobou. U prospěchu velkého rozsahu hrozí pachatelům tři až deset let vězení. Aktuální znění trestního zákoníku definuje „velký rozsah“ jako nejméně desetimilionovou částku.

Pokud dnes státní zástupce navrhne u některých obviněných vazbu, což zatím není jisté, bude o ní rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9, a to nejpozději do 24 hodin od obdržení spisu.

Podle Deníku N se zásah na generálním štábu týká zakázky, kterou získal v roce 2018 podnikatel Jindřich Špringl, kterého policie stíhá v kauze Dozimetr. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že je mezi šesti obviněnými lidmi i v aktuální kauze, uvedl web Seznam Zprávy.

Stíhána je podle něj rovněž Špringlova firma Analogia a společnosti Tesla a TTC Telekomunikace. Z lidí čelí obvinění kromě Špringla ještě výkonný ředitel Tesly Pavel Birner, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident společnosti František Hála. Dále je podle serveru obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do nějž spadá firma TTC Telekomunikace, a advokát Ján Pajer.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 20. září 2023 16:25 )

Jak se najde zdroj se kterým se dá šmelit tak šmelina jenom kvete. To bylo a bude za každé vlády. Každá nová vláda háže vinu na předchozí vládu /jedince/ ať se to týká i čehokoli jiného. Fanatická "válečnice" Černochová měla udělat pořádek-razii předem aby měla přehled co se děje a může nastat . Teď bude akorát čumět a okecávat problém jako to "umí" Fiala.

Lomikel ( 20. září 2023 16:01 )

velkej rámus, dalších deset let se s tím budou soudy zabývat.
Všichni budou všech obvinění zproštěni. Čili - nestane se nic.
A pak teprve nastane sranda.
Dalších 10 let se budou obvinění, nebo jenom v mediích zmínění, tedy pomluvení a pošpinění, soudit o odškodnění.
A nakonec bude Česká parodie na stát čili daňovej poplatník platit a platit...

DanY67 ( 20. září 2023 14:41 )

A co na to generál a Černochová nic?

xiioma ( 20. září 2023 14:08 )

... posedlá nanynka.

trintin ( 20. září 2023 12:12 )

...definuje „velký rozsah“ jako nejméně desetimilionovou částku?? Parkanová koupila letadlo za třikrát větší cenu než byla jeho hodnota, ale dostala se z toho tvrzením, že palubní WC letounu mělo jinou kliku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa