Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bakterie ruského světa? Černochová bojuje za Babiše i Schillerovou!

Aktualizováno -
2. února 2024
19:42
Autor: mav - 
2. února 2024
18:51

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se zastala Andreje Babiše (ANO) i jeho stranické kolegyně Aleny Schillerové. Do šéfa hnutí ANO se pustil ukrajinský server. Zařadil ho totiž na seznam „choroboplodných zárodků ruského světa“. „Není to od ukrajinských přátel fér,“ tweetuje ministryně.

„Na začátku prosince 2022 vydal literární časopis TEXTY materiál s názvem Choroboplodné zárodky ‚ruského světa‘ - jeden z našich nejpropracovanějších a nejdůležitějších projektů tohoto roku. Studie nabídla komplexní pohled na lidi a organizace, které v různých formách podporují Rusko a jeho politiku v 19 zemích Evropy,“ vysvětluje redakce svůj materiál.

„Podařilo se nám identifikovat více než 1 300 osob a přibližně 900 organizací, které splňovaly následující kritéria: hlasovaly pro proruská rozhodnutí a vydávaly prohlášení na podporu války nebo vyzývaly ke zrušení sankcí, účastnily se proruských propagandistických pořadů, spolupracovaly s institucemi, které napomáhají kulturní expanzi Ruska atd.“ Teď vydal aktualizaci.

Za Česko zahrnuje seznam 136 jmen. Vedle stálic okrajové dezinformační scény i vrcholové politiky, včetně Babiše a šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové. „Považuju to za mimořádnou ohavnost a hnus,“ reagoval pro Novinky Babiš. „Já i celé hnutí ANO od počátku války stojíme na straně Ukrajiny a podporujeme ji,“ dodal.

„Jsem citlivá na lidské seznamy všeho druhu a toto není od ukrajinských přátel fér. Neeskalujte ještě víc napětí v naší společnosti, prosím,“ reagovala Černochová. „Můžou se mi hodně nelíbit některé výroky Andreje Babiše a Aleny Schillerové, ale nepovažuji je za proruské politiky a bakterie. Na ten odporný ‚seznam‘, vedle Konečné s Okamurou a Rajchlem, nepatří,“ tweetuje.

Na důkaz proruské práce expremiéra Babiše přidává server Texty odkaz na server Atlas vlivu. „Jako majitel Agrofertu a spolupracovník StB si Andrej Babiš vybudoval vazby s lidmi, kteří mají blízko k Rusku a mohli nebo mohou tak Andreje Babiše v daném směru ovlivňovat, neboť s některými z nich je Andrej Babiš stále v aktivním kontaktu,“ píše český server, za nímž stojí think-tank Evropské hodnoty. Server rovněž mapuje hlasování poslanců v některých kauzách týkajících se Ruska a Číny. Andrej Babiš většinou chyběl nebo se zdržel. Vedle těchto dvou odkazů obsahuje Babišova kapitola ještě třetí „důkaz“ - tento odkaz však nefunguje.

Z ČR na seznamu najdeme hlavně různé česko-ruské spolky a ruské emigranty. A také populistické strany koketující s extremismem a jejich jednotlivé zákonodárce - KSČM, SPO Zemanovci, SPD. Ukrajinci z ruských konexí obviňují i odborového předáka Josefa Středulu - a to s odkazem na článek Novinek o jeho prezidentské kandidatuře zvaný Ambiciózního Středulu tlačí na Hrad muži, kteří prosazovali zájmy Ruska a Číny.

Klaus a Paroubek, chybí Zeman

Seznam také zahrnuje Českou stranu sociálně demokratickou; vysvětlení nedodává, respektive odkaz vede na neexistující stránku. „Choroboplodnými zárodky ruského světa“ jsou podle ukrajinských autorů i dřívější vysocí představitelé ČSSD, zmiňují například Zdeňka Škromacha, Jana Kellera, Jana Paroubka, Jaroslava Foldynu. 

Za „proruské médium“ označili ukrajinští publicisté televizi NovaPřekvapit může, že na seznamu je exprezident Václav Klaus, nikoli už jeho nástupce Miloš Zeman - byť tam je Strana práv občanů Zemanovci a několik jeho mužů, mj. Miroslav Šlouf, Martin Nejedlý.

„Samozřejmě, že naše nedostatečné pochopení národního kontextu vedlo k nemalé kritice ze strany našich pozorných čtenářů v souvislosti s nesprávným zobrazením skutečného postoje některých vládních činitelů, vědců nebo občanských aktivistů. Určitá kritika se dala očekávat, protože jsme si byli plně vědomi své omezené znalosti kontextu a politické krajiny 19 zemí, které byly předmětem našeho šetření (17 zemí EU, Srbsko a Velká Británie),“ píše se v článku závěrem. „Proto bychom rádi poděkovali všem, kteří nám prostřednictvím soukromých zpráv a sociálních médií nabídli své námitky a připomínky. Tato zpětná vazba je podkladem pro naše neustálé úsilí o zlepšování projektu.“

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Babiš vs Stanjura a Fialovy sliby  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa