Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala kvůli zapomenutému milionu znovu pod palbou. ANO volá po mimořádné schůzi Sněmovny

Autor: ČTK, Mii - 
1. února 2024
15:58

O svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny požádalo hnutí ANO, důvodem je majetkový podíl premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Novináře o tom při dnešní návštěvě v České Lípě informovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Na opominutí upozornily Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér chybu vysvětlil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

„My jsme se na našem poslaneckém klubu usnesli a sesbírali podpisy na svolání mimořádné schůze s názvem 'zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz'. Pan premiér a celá ODS dostanou prostor vysvětlit, co se vlastně stalo, a Petr Fiala zároveň bude moci zveřejnit daňová přiznání před vstupem do politiky, jako to udělal předchozí premiér Andrej Babiš,“ doplnila Schillerová.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle Fialy vyplynulo, že potenciální pokuta je možná již promlčená. „Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 000 korun na charitativní projekty. Považuji to za čestné řešení této situace,“ dodal.

O záležitosti promluvil i v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. „Udělal jsem chybu, tu jsem přiznal a okamžitě ji napravil. Chybu udělá každý. Já nic nezatajil. Svoje peníze, které jsem měl na jednom účtu řádně zdaněné a vydělané, jsem převedl na jiný účet. Vše je to transparentní, bezhotovostní, v pořádku. Jedinou chybu, kterou jsem udělal, že v jednom formuláři jsem si neuvědomil, že mám uvést tuto částku, protože charakter bankovního ústavu, do kterého jsem to uložil, je družstvo, respektive záložna,“ popisoval.

V reakci na možné svolání mimořádné schůze Sněmovny dnes uvedl, že má vysvětlení svého podílu v pojišťovně za dostatečné. Nápad hnutí ANO má za ukázku jeho programové vyprázdněnosti.      

Babiš dnes premiéra vyzval, aby zveřejnil své majetkové poměry z roku 2011 a daňové přiznání ze stejného roku, před tím než se stal ministrem školství v roce 2012, a každoroční daňová přiznání. „Měl by ukázat, jestli měl na ty majetky skutečně zdroje, aby byl transparentní,“ dodal Babiš.

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

1917 ( 12. února 2024 14:20 )

Čemu se lidi divíte? Lidé, kteří přehazují prachy vidlema na sem tam nějaký milion zapomenou!

roxin ( 2. února 2024 07:04 )

Ozval se totalitní HULWÁT-ZA MLADA HULWÁT SE NA STÁŘÍ NEZMĚNÍ JEN VÍC PŘITVRDÍ!!!že hafe, lidi jsou pro tebe jen onuce a ženy to cos napsal v 5.36! Ubožáku ten tvůj život musel a musí vypadat.

bleskovka ( 2. února 2024 06:35 )

Kudy chodil,tudy krad,ten občanský demokrat.

pragver ( 2. února 2024 01:06 )

Teď už nejde jen o ten zapomenutý milion, ale o tu záložnu, do které vybraní jedinci v hotovosti nosili špinavé peníze ! A pak si je odnášeli čisté a navoněné ! Protože to nebyla jen tak nějaká záložna, ale zřejmě "normální" pračka !

Uživatel_5650027 ( 2. února 2024 00:12 )

Pan politolog a premiér a premiér UA je časově nevytížen a má milión poradců,kteří mu neporadí, jak je třeba vyplnit... Řečeno slovy básníka ; " Naoko je nad hladinou klid a mír, dole, dole však spodní vír" až vytryskne gejzír, to budeme čučet! A zase se budou přepisovat dějiny...!!!😬

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa