Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolaps přijímaček na střední: Ministr Bek a Cermat se omlouvají, co teď ale mají dělat rodiče?!

  • Autor: Tomáš Belica,Daniel Kraus - 
    Aktualizováno -
    2. 2. 2024
    10:59
    2. 2. 2024
    05:00

    Stalo se to, co se čekalo... Rodiče, kteří se včera pokusili přihlásit dítě na některou ze středních škol elektronicky, neuspěli. Vpředvečer spuštění se totiž v systému našla chyba, tak byl start – pro sichr – odložen. Systém má prý fungovat dnes večer, avšak přesný čas stále znám není. Za trapas hlavy padat (zatím) nebudou, rodiče a děti se asi musí spokojit jen s omluvou!

  • 1.Šéf Cermatu rezignovat nechce

    Vlajková loď ministerstva školství a Cermatu, tedy digitální přijímací řízení na střední školy, šla ke dnu. „Já jsem byl dnes před šestou hodinou ranní informován panem ředitelem Cermatu Krejčím, že zatím odkládá spuštění informačního systému pro podávání přihlášek na střední školu. To je samozřejmě nemilá zpráva a já se veřejnosti omlouvám za zklamané očekávání,“ kál se včera ministr školství Mikuláš Bek (59, za STAN).

    Ve středu večer se prý objevil problém s jednou z funkcí nového systému, která měla umožňovat nahrávání společných příloh pro všechny tři přihlášky, které uchazeči podávají. Chyba nakonec byla opravena ve čtvrtek večer a rodiče zhruba 120 tisíc dětí, které se letos na střední školy hlásí, by už s elektronickou přihláškou v pátek večer, kdy má být systém spuštěn, zápolit neměli. Alespoň podle Beka a Krejčího.

    Laciné gesto?

    „Já se též omlouvám za to, že jsme nespustili systém, jak jsme slibovali, ale jak řekl pan ministr, radši to spustíme s jistotou, než abychom spustili něco a potom z toho byl průšvih ještě větší,“ sypal si popel na hlavu také Krejčí.

    Že by měl ale ředitel Cermatu za tento průšvih rezignovat, to Bek odmítl. „Politické gesto, které spočívalo v tom, že teď odvolám pana ředitele, mně přijde nesmyslné a laciné, já po panu řediteli chci, aby tu chybu opravil, abychom mohli začít vkládat ty přihlášky. To je můj cíl, pak se budeme bavit o tom, jak k té chybě došlo,“ řekl. A dodal, že politická odpovědnost padá samozřejmě na jeho hlavu.

    Na dotaz Blesku, zda sám nehodlá rezignovat, pak šéf Cermatu Krejčí odpověděl: „Start systému je pouze začátek, není to konec cesty. A pokud bych při prvním problému první den po spuštění rezignoval a vzdal se funkce, tak bych to chápal jako svoji slabost a útěk z boje. Pokud nebudu odvolán, tak v tuto chvíli neodstoupím.“

    Prodloužení ve hře

    Bek také včera připustil, že termín pro podávání přihlášek na školy, který je zatím do 20. února, může být prodloužen. To by se týkalo nejen elektronických přihlášek, ale i těch podaných papírovou formou. O tom by se mělo rozhodnout v příštím týdnu.

    Mluvčí Cermatu Jana Patáková v pátek dopoledne uvedla, že systém se stále testuje. Přesný čas spuštěni stále není znám.

  • 2.Způsob podání přihlášky

    • Pro podání elektronické přihlášky se rodič nebo zákonný zástupce dítěte přihlašuje na stránkách dipsy.cz – stránka však byla během včerejška nedostupná. Až se systém znovu rozjede, přihlášení probíhá nejčastěji přes bankovní identitu jako u internetového bankovnictví nebo přes Mobilní klíč eGovernmentu.
    • Většina údajů uchazeče je automaticky vyplněna ze státních registrů, stačí doplnit základní školu a kontakt.
    • Pak stačí uvést název školy, systém nabídne všechny obory. Školy se v tomto kroku zapisují podle priority. Uchazeči uvidí přehledně dokumenty, které vybraná škola vyžaduje pro příslušný obor vzdělání doložit k přihlášce. Ty pak nahrají jako fotky nebo sken. Přílohy se přikládají v kopiích, stačí si ponechat u sebe kvůli možnému ověření 1 originál každé přílohy.
    • Rodiče se také mohou rozhodnout podat přihlášku formou výpisu vytištěného z online systému, i zde je však nutná funkčnost webu dipsy.cz.
    • Přihlášku lze podat i postaru, tedy papírově.

  • 3.Elektronizace po Česku? Samý šlendrián!

    Porodní bolesti nových elektronických systémů provázejí současnou koalici od samého počátku. Ani ne před dvěma týdny se vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (43, Piráti) »prsil« novou občankou v mobilu, kterou by se lidé prokazovali na správních úřadech místo plastové kartičky. Aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanky, ale čelila hned po spuštění náporu uživatelů. Kvůli tomu se výpadek dotkl také Identity občana nutné k přihlášení. To se propsalo také do tzv. eReceptů, kdy lidé měli podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv problém při vyzvedávání svých léků, a také do systému Jenda na sociální dávky.

    Obdobné »e-šlendriány« museli žehlit také zástupci minulé vlády Andreje Babiše (69, ANO). Jen namátkou:

    • Během covidové krize v roce 2021 byl spuštěn očkovací portál. Některým uživatelům však např. vyskakovala chyba, že mají neplatné rodné číslo.
    • Kiksy provázelo také první on-line sčítání lidu v roce 2021. Z milionu registrovaných se v první den podařilo odeslat elektronický formulář jen polovině z nich. Český statistický úřad (ČSÚ) musel proto sčítání prodloužit, což rozčílilo tehdejšího premiéra Babiše. Šéf ČSÚ Marek Rojíček šel kvůli tomu na kobereček a musel se veřejně omlouvat.
    • Problémy měli v prosinci 2020 také řidiči s elektronickými dálničními známkami. Oficiální obchod edalnice.cz hned po spuštění zkolaboval.
  • 4.Jak reagovali politici

    Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (43, Piráti)

    „Nejde o hledání viníků, ale o zpřístupnění systému žadatelům. To očekáváme zítra. Čas na přihlašování je do 20. 2., a právě díky on-line způsobu přihlašování tentokrát není rozhodující pořadí podání přihlášky, času je tedy dostatek.“

    Na doplňující dotaz Blesku, proč rozjezdy e-systémů v Česku neustále provázejí samé problémy, už Bartoš nereagoval.

    Premiér Petr Fiala (59, ODS)

    „Nemám z toho žádnou radost, nicméně nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení… nicméně něco takového by se stávat nemělo.“

    Poslanec a člen školského výboru Pavel Klíma (52, TOP 09)

    „Chápu, že chybu objevili až včera (ve středu) večer. Neomlouvá je to ale, celý systém měl být odzkoušený… vládní koalice měla jediný výstřel, který byl promarněn.“

UFO1 ( 4. února 2024 07:53 )

Hlavně by měli bojovat za transparentnost výsledků přijímacího řízení,aby ve třídě seděli lide, kteří tam skutečně patří a ne deti papa

UFO1 ( 4. února 2024 07:49 )

👍 👍 👍

UFO1 ( 4. února 2024 07:49 )

Bez počítače bylo lip

UFO1 ( 4. února 2024 07:48 )

Na ÚP pracují převážně učitelé ,a to je špatně,neni magister jako magister

UFO1 ( 4. února 2024 07:45 )

Kolaps svědčí o další neschopnosti vlády, stejně jako ukrajinský seznam českých občanu svědčí o stavu demokracie Uk a jejím přátelství a postoji k ČR, připomíná seznamy 50 let. K čemu seznam vytvořili?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa