Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exministryně Vlasta Parkanová v emotivním rozhovoru: O zničeném životě a psychických potížích

Autor: Viliam Buchert (Reflex) - 
8. února 2024
05:00

V červenci roku 2012 vydala Poslanecká sněmovna svoji tehdejší místopředsedkyni Vlastu Parkanovou (72) na žádost policie k trestnímu stíhání. Až v říjnu 2021 byla soudem pravomocně zproštěna obžaloby v kauze nákupů letadel CASA pro českou armádu, která se týkala doby, kdy byla Parkanová ministryní obrany. Politička, jež byla poslankyní už od roku 1990, tak doplatila na selhání státních orgánů zničeným zdravím, přišla o kariéru, byla někdy dehonestována médii a vážně to ovlivnilo i její rodinu. Nikomu z lidí, kteří stáli za jejím vyšetřováním i stíháním, se naopak nestalo nic. Někteří byli dokonce povýšeni. Tento velmi varovný případ je zajímavý i tím, že Parkanová o tom jen ojediněle mluvila s novináři. Teď poskytla velký rozhovor Reflexu. Sešli jsme se spolu v Táboře. Vlasta Parkanová si nepřála fotografování ani pořizování videozáznamu, rozhovor, který byl místy hodně emotivní, je tak v audiopodobě zaznamenán v diktafonu a mobilu.

Dlouhý boj bývalou ministryni vyčerpal. V exkluzivním rozhovoru pro Reflex mluví i o zdravotních potížích, které jí téměř desetileté stíhání přivodilo. Nemůže se věnovat ani oblíbenému zpěvu. „Zažila jsem v posledních letech v tomto případě jednu výjimku, a to letos v lednu. Bojujeme s manželem už léta oba s různými nemocemi a pro psychické povzbuzení jsme se vypravili do švýcarských Alp a jezdili tam pět dní jejich úžasnými vlaky. Potkali jsme tam partu country muzikantů z České Lípy a s nimi jsem si zazpívala staré country písničky jako kdysi, jako v době, když jsme se s manželem dali dohromady. Bylo to úžasné, tam to jako zázrakem šlo. A navíc v tom krásném švýcarském vagonu,“ řekla Vlasta Parkanová. 

Stíhání  v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA se táhlo od roku 2012, skončilo pravomocným osvobozením v roce 2021. Ještě dnes se jí při vzpomínce na to, jak policie žádala o její vydání Poslaneckou sněmovnu, chvěje hlas.„Sesypala jsem se už v tom červnu, když jsem se dozvěděla, že žádají o mé vydání. Zvláštní bylo, že někteří kolegové ve Sněmovně, jak jsem pak zjistila, to věděli dřív než já. Média to věděla. Proto se pořád ptám, jak pracovala policie, když člověk, jehož se to bezprostředně dotýká, se to dovídá jako skoro poslední. Tehdy jsem nechápala, co se děje. Vždyť šlo o hnusnou věc, jakou bych já nikdy neudělala. Sakra! Pardon, brečím…“ pokračuje exministryně.

Během dlouého stíhání a vláčení po soudech se ani na chvíli nebála, že by skončila ve vězení.  „Vím, že jsem nic špatného neudělala. Věřila jsem v sebe samu a také jsem měla důvěru v soudní systém. Upozorňuji, že mluvím o soudech. Nemáme přece 50. léta minulého století. Vždy jsem ale velmi trpěla tím, že jsem touto kauzou byla zhanobena! Že mi někdo pošlapal čest! Ale ani na vteřinu jsem neměla strach, že budu odsouzena. Už se mi chce zase brečet…,“ doplnila. 

Ještě teď Parkanová bojuje o odškodné.  Ministerstvo spravedlnosti se exministryni už v minulosti omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun. Parkanová ale žádá dalších 8,5 milionu korun. Obvodní soud pro Prahu 2 už podruhé její žalobu zamíttl......

S kým z bývalých kolegů je exministryně v kontaktu, jak se vyrovnává s tím, že jí stíhání zničilo nejen zdraví, ale i kariéru? Za co chválí stávající ministryni obrany Janu Černochovou? Celý rozhovor čtěte v časopise Reflex.

Koupit si aktuální vydání můžete v iKiosku ZDE

Titulní strana časopisu Reflex. Titulní strana časopisu Reflex. | abl

Video  Hráči: Advokát Sokol o mírných trestech za znásilnění nebo domácí násilí  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa