Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šéf Senátu Vystrčil v Blesku po útoku Babiše na ODS: ANO se chová ublíženecky!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. února 2024
13:31
Autor: Maxmilián Nový - 
14. února 2024
12:30

Šéf ODS Petr Fiala se ocitl opět pod palbou Andreje Babiše (ANO), který byl na víkendovém sněmu potvrzen coby jednoznačný vůdce hnutí ANO. Babiš dokonce prohlásil, že je ODS hlavní nepřítel jeho hnutí. Ve studiu Blesku se k jeho slovům vrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který kromě přestřelek s opozicí komentoval v pořadu Epicentrum na Blesk.cz mj. dění kolem zavržené istanbulské úmluvy, kterou v Senátu odmítli ratifikovat.

Poté, co sněm ANO o víkendu jednoznačně potvrdil Andreje Babiše jako svého šéfa, pronesl expremiér na CNN Prima News:  „ODS je náš hlavní nepřítel!“ A návdavkem přidal: „Já osobně nemám koaliční potenciál s tím, kdo krade.“ Šéf ODS Petr Fiala následně reagoval na sociální síti X: „Andrej Babiš se stále nesrovnal s volebními porážkami z parlamentních a prezidentských voleb. Jeho jediným programem je antiFiala.“

K rozporům mezi ODS a ANO se dostal ve studiu Blesku i šéf Senátu Miloš Vystrčil. „Já nemám rád slovo úhlavní nepřítel. Je to hlavní politický soupeř s tím, že ta rétorika hnutí ANO se mi vůbec nelíbí. To naprosto explicitní vyjadřování touhy po moci, zároveň to, jak oni se chovají ublíženecky, jako kdyby se všichni spikli proti nim, to, jakým způsobem se vyjadřují o svých politických soupeřích, je pro mě velmi obtížně přijatelné a já si nedovedu představit, že bych spolupracoval po jakékoliv stránce včetně stránky lidské s takovými lidmi. Protože když se podíváte třeba na projevy Andreje Babiše a Karla Havlíčka, tak se tam najednou dozvíte, že demokratické strany nestojí za nic, že jedině hnutí je schopné pracovat. To je citace Andreje Babiše, nebo že mezi demokratickými stranami jsou největší lháři a korupčníci, zase Andrej Babiš… A potom projev Karla Havlíčka je, že: Musíme být otevření, musíme být schopni přijímat cizí názory a musíme být schopní respektovat i jiné názory, než jsou ty naše, a nesmíme nálepkovat… Teď si to dejte dohromady. Já tomu vůbec nerozumím. To je tak nehomogenní společenství, tak plné všech možných, navzájem protichůdných vyjádření, že jediné, co je spojuje podle mě, je touha po moci,“ kritizoval představitele ANO Vystrčil.

Šéf Senátu přitom odmítal i opoziční slova o tom, že Ústavní soud či prezident Petr Pavel jakkoliv slouží současné vládní koalici. Vystrčil vyzval k respektování systému a varoval před antisystémovým přístupem.

„Obecně – a to se netýká jenom hnutí ANO – je, že pokud začne kterýkoliv subjekt zpochybňovat instituce, znevěrohodňovat instituce třeba tím: Já je respektuji, ale myslím si, že to rozhodnutí je ve prospěch současné vládní koalice… Tím jinými slovy říkáte, že je sice respektujete, ale oni vlastně nestranně a nezávisle nerozhodují, ale já to musím, bohužel, respektovat. Nebo že respektuji vítězství prezidenta, ale víte, on to vlastně byl kandidát pětikoalice? To zpochybňování institucí, znevěrohodňování základních pilířů demokracie a svobodné demokratické společnosti je velmi nebezpečné. Vy tím můžete získat některé typy voličů, více popularity, ale v okamžiku, kdy potom i díky tomu zvítězíte a začnete vládnout, najednou se stane, že instituce, které byste potřeboval a které by měly být důvěryhodné, abyste mohl vládnout a dělat potřebné změny, nemají důvěru lidí. A celé se vám to může zhroutit pod rukama,“ varoval Vystrčil nejen představitele hnutí ANO.

Vedle toho Vystrčil ve studiu Blesku mluvil mj. o manželství pro všechny, Istanbulské úmluvě či redefinici znásilnění, která míří do Senátu. Jak vnímá debaty kolem těchto témat? Sledujte celý záznam pořadu Epicentrum.

stoura ( 18. února 2024 13:39 )

Skůtr a vedoucí CK Senát.

zkzkz ( 17. února 2024 13:47 )

Skůtr.

Uživatel_5678177 ( 14. února 2024 16:42 )

Duševní mrazák

9876543 ( 14. února 2024 14:26 )

Nojo, jenže do ksichtu se vepisuje duše,jak člověk smýšlí, co se mu honí v kotrbě..SKŘET VYSKOČ MOC DOBROU AURU NEMÁ,..SPÍŠ HNUSNOU .

///////
° ) ° )
____

9876543 ( 14. února 2024 14:17 )

Ještě dodám,..spíš vidím politickou nechuť, i když by to normálně šlo,hlavně po všech skutečnostech jak jde nedávná historie.
Jenže,mnoho poslanců, ale i jiných více či méně vlivných kašparů, se jednou do senátu chystají,..a to i z ANO, možná někteří i s SPD..V tom je hlavní zádrhel, nechuť a vidina dalšího koryta...A pak těch šašků neschopných soudců, někteří lékaři a jiní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa