Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozjetý Babiš po sněmu ANO: ODS je náš hlavní nepřítel! Nesrovnal se s porážkami, vzkázal Fiala

Aktualizováno -
11. února 2024
16:45
Autor: amb, CTK, man - 
11. února 2024
13:08

Poté, co se Andrej Babiš podle očekávání znovu stal předsedou ANO, vystoupil v neděli na CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové. Ta se ho zeptala i na možnou koaliční spolupráci po volbách v roce 2025, protože hnutí zatím vede v preferencích, a dotkla se i tématu potenciální spolupráce s ODS. „Já osobně nemám koaliční potenciál s tím, kdo krade,“ uvedl Babiš. „ODS je náš hlavní nepřítel,“ řekl rovněž. 

Moderátorka se Babiše zeptala, zda ANO vzhledem ke stoupajícím preferencím změní svou rétoriku, aby s ním chtěly ostatní strany vládnout. Nadpoloviční většinu totiž hnutí podle průzkumů nezíská. „Já osobně nemám koaliční potenciál s tím, kdo krade, který zneužívá funkci, který zneužívá funkci, aby měl koryta, aby zneužíval funkci ve svůj prospěch. Tak s tím já nemám koaliční potenciál, protože já jsem šel do politiky bojovat proti korupci. Ta se vrátila, teď máme znovu devadesátky, pan Fiala tam v té kampeličce a tak dále, netransparentní financování, takže s tím nikdo nemůže počítat,“ řekl na to Babiš.

Na otázku, zda tím vyloučil možnou spolupráci s ODS, pak odpověděl: „ODS je náš hlavní nepřítel, soupeř,“ řekl a dodal, že ODS už neexistuje. Na další dotaz, jestli by šel do koalice s ODS, pak uvedl: „Nešli bysme. A opakuju, že ODS je na cestě sebezničení, protože pan premiér se cítí být šéfem Spolu, ne ODS.“

„SPD volí 500 000 lidí, jsou to naši spoluobčané, máme demokracii, jsou svobodné volby, proč bychom je měli nějakým způsobem vylučovat,“ řekl Babiš k této současné opoziční straně. 

Stejně jako na sněmu označil za ideální scénář, kdyby mohlo ANO vytvořit jednobarevnou vládu. „V posledních volbách tady propadlo milion hlasů, proto říkám - dejte hlasy nám. Protože se může zase stát, že někdo získá velké hlasy a nedostane se do Sněmovny,“ uvedl. 

Babiš se včera znovu stal předsedou ANO navzdory předchozím tvrzením, že už kandidovat nebude. To připomněl na X i premiér Petr Fiala (ODS) a dodal, že by si přál, aby se Babiš v Poslanecké sněmovně choval víc jako politik než král chaosu. Tománková se ho proto zeptala, jak na to reaguje. 

„Jasně, tak já jsem na to reagoval minulou Sněmovnu, kdy jsem navrhnul, aby všichni spoluobčané začali používat to přísloví, že lže, jako když tiskne, aby už to nepoužívali, ale používali přísloví lže jak pan premiér Fiala. A to je, to nebyla žádná gratulace, mně gratuloval pan Blažek esemeskou, paní Konečná, Okamura, pan Macinka z Motoristů...“ řekl Babiš. 

Po očekávaném sobotním vítězství se na sněmu ANO Babiš vyjádřil i pro Blesk. „To není žádná gratulace. A jenom to svědčí o něm samotném,“ řekl o vzkazu Fialy. „Tato vláda je totálně neschopná, nekompetentní a premiér si samozřejmě spletl povolání, měl zůstat politologem a psát knihy,“ sdělil reportérovi. 

Fiala: Stále se nesrovnal s porážkami

V pozdním odpoledni se k Babišovým výrokům vyjádřil i Fiala. „Andrej Babiš se stále nesrovnal s volebními porážkami z parlamentních a prezidentských voleb. Jeho jediným programem je antiFiala. S tím jsem vyrovnaný, vadí mi ale, že ANO pod jeho vedením sklouzává čím dál tím více k osobním útokům a extremistické rétorice, která reálně ohrožuje zahraničně politické směřování země a její bezpečnost. Budu dělat vše, co je v mých silách, aby tuto zemi nikdy neřídila koalice ANO a SPD,“ napsal na X. 

„Jsem kandidát na premiéra. Tečka“

Babiš na CNN Prima News dále řekl, že stále zmiňuje tři kandidáty ANO na premiéra, tedy sebe, prvního místopředsedu Karla Havlíčka a šéfku poslaneckého klubu Alenu Schillerovou. „Nakonec jsem se rozhodl, že jsem lídr, že jsem kandidát na premiéra. Tečka,“ uvedl. Současně však připouští, že by jeho osoba mohla bránit vzniku některých koalic. „Pokud bych byl příčina problému pro hnutí ANO, tak tam určitě nebudu,“ dodal.

Výsledky sněmu ANO i aktuální politickou situaci okomentuje v pondělí 12.2 od 15:00 v pořadu Epicentrum na Blesk.cz politolog Milan Školník.

Video  Babiš pro Blesk: Já premiérem? Uvidíme  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 13. února 2024 16:17 )

Ještě před volbami tady Fiala a spol slibovali hory doly, aby byli zvoleni....někteří na to skočili....no a po dvou letech tu jsou pouze ty "doly". 🙂

Uživatel_5650492 ( 12. února 2024 23:56 )

Roxina, vinke a jajas..... vy jste výplod čí špatný fantazie. Tihle mají právo volit a pak to tady tak vypadá.... Zeman, Bureš, komunisti.... hrůza
Marie M.

jajas ( 12. února 2024 20:02 )

My to víme a ona to zjistila až teď.... 🙂

Uživatel_5650492 ( 12. února 2024 18:48 )

Drahá roxino. Bureš bylo Babišovo krycí jméno, když sloužil StB. Takže se opět projevila tvoje HLOUPOST....
Marie M

roxin ( 12. února 2024 18:07 )

...a tys NĚCO MĚLA S BUREŠEM a on tě potom dovedl domů a tys chtěla ještě. proto o něm tak smýšlíš??? Buď si z toho už tak popletená že sis spletla příjmení nebo jinak to nevidím. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa