„Dům je v havarijním stavu a je 15 let prázdný. Předtím tam žili sociálně slabí a nepřizpůsobiví občané. Město má studii obnovy a začíná projektovat,“ řekla radní Světlana Budková (STAN).

V rozpočtu má město na jeho opravu 128 milionů Kč, což bude podle radní stačit, protože teď je velký zájem o stavební zakázky a konkurence více soutěžitelů jejich ceny stlačuje. Město doufá, že noví nájemníci si klíče převezmou v roce 2026.

Opozice: Chybí parkování

Záměr se ale nelíbí některým opozičním zastupitelům. „Resslova 13 není na rekonstrukci vhodná. Když tam vznikne 29 bytů koncipovaných jako dostupné bydlení, tak to znamená, že tam přibudou i auta, která nebudou mít kde zaparkovat, a tak to není úplně nejvhodnější,“ řekl zastupitel David Šlouf (ODS).

Podle náměstka primátora Pavla Bosáka (Piráti) nevyžaduje rekonstrukce objektů ani dostavba nová parkovací místa nad rámec těch, která u domu jsou. Radní dodala, že město postaví parkoviště pro osm aut ve dvoře.

Budova je dobrá

„Resslova 13 je ostuda města a je třeba s ní něco dělat. My jsme se rozhodli pro rekonstrukci, protože stavebně historický průzkum nám řekl, že samotné budově nic není,“ podotkla radní Budková.

Stavitel zřejmě ponechá jen obvodové zdi, zásadně upraví dispozice bytů, jež měly společná sociální zařízení. V domě přibude výtah.

Prodej se nedařil

Minulé vedení města se neúspěšně snažilo dům prodat. Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) se ale současná koalice rozhodla, že si ho nechá.

„Vidíme v něm potenciál. Zároveň komunikujeme s majiteli Mlýnů (sousední dvůr a vnitroblok v soukromém majetku) a budeme se snažit dohodnout se Správou železnic a Českými drahami a dostat se k dalším pozemkům železniční pošty. V docházkové vzdálenosti by tak vznikla nová parkovací místa,“ řekl primátor.

VIDEO: Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách.

Video
Video se připravuje ...

Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách 

Fotogalerie
6 fotografií