Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvacet dní, které mohou otřást Středulou. Jak je to s jeho (ne)členstvím v KOVO?

Autor: Jakub Veinlich - 
29. února 2024
05:00

Josef Středula má co vysvětlovat. Blesk se ho už několik týdnů ptá na jeho členství v KOVO.  Jsou okolo něj totiž pochybnosti, které neúspěšný kandidát na prezidenta v loňské době nedokázal dodnes věrohodně vysvětlit. Pokud totiž nebyl byť jen na minutu členem své domovské buňky ani v jiné odborářské organizaci, nemohl by být dál předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Blesk teď zjistil přesné období, kdy Středula nebyl členem KOVO a od kdy se tedy zřejmě neoprávněně tituluje jako předseda ČMKOS.

Redakce Blesk Zpráv stále čeká na věrohodné vysvětlení ohledně zániku členství Josefa Středuly v OS KOVO Vítkovice. Členem této organizace měl přestat být na základě dopisu, ve kterém ho kolegové upozorňují, že mu členství zaniklo, kvůli dlouhodobému nezaplacení členských příspěvků. Blesk o tom informoval už v polovině prosince loňského roku. Středula tehdy problémy nijak nepopíral. „Chci říct, že takové informace jsou citlivým údajem, vše je již v pořádku,“ reagoval tehdy na náš dotaz.  Na otázku, zda jeho členství i nadále trvá, odpověděl Blesku prosté „ano“.

V pondělí šel Středula jako šéf odborů také na jednání tripartity – tedy zástupců vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Redaktorovi Blesku před jednáním stále dokola na dotazy opakoval, že je a byl členem OS KOVO. Jak je to možné, když mu členství zaniklo, a jak to v jeho domovské buňce tedy narovnali, odmítl odpovědět.

„Opravdu jsem vám řekl teď vše, co k tomu je potřeba říct,“ mlžil dál Středula. „Vše je vyřešeno tak, jak vyřešeno být má,“ dodal stroze. „Mám nepřerušeno členství v KOVO,“ soukal ze sebe nejistě a prchal před kamerou do budovy Úřadu vlády, kde tripartita zasedala.

Video  Středula dál mlží o zániku svého členství v KOVO.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Právě členství v OS KOVO nebo jiné organizaci je pro Středulu bytostně klíčové. Kdo není členem nějaké odborové buňky, nemůže být řádným zvoleným předsedou celé odborové centrály – tedy ČMKOS a nemá tedy ani mandát vyjednávat s premiérem či ministry například o důchodové reformě či dalších požadavcích zaměstnanců.

I když se Středula stále dokola snaží mlžit a trvá na svém nepřetržitém členství v KOVO, Blesk má z důvěryhodného zdroje informace, že zhruba 20 dní tomu v loňském roce nebylo. A to je v celé věci klíčové.

Neoprávněný boss už od listopadu?

Podle dobře informovaného zdroje měla totiž ZV OS KOVO už 24. 11. 2023 projednat zánik členství Středuly, a to přesně podle stanov – tedy v době, kdy Středula ani přes upozornění nezaplatil pět měsíců členské příspěvky. Do KOVO se mohl vrátit až 14. 12. 2023, kdy ta samá buňka schválila jeho opětovné přijetí do svých řad.

Dopis, podle kterého mělo Josefu Středulovi zaniknout členství. Dopis, podle kterého mělo Josefu Středulovi zaniknout členství. | Archiv Blesku

Středula na dotazy redakce Blesku týkajících se těchto nesrovnalostí, které jsou zarámované přesnými daty, nereagoval. Pokud nebyl během těchto dvaceti dnů členem jiných odborů, na což nedokázal odpovědět, nemůže tak být předsedou odborové centrály.

„Jde-li o funkci v orgánech Českomoravské konfederace odborových svazů, tak dle ustanovení čl. 26 odst. 2 jejího statutu platí, že výkon volené funkce zaniká mj. zánikem mandátu, k němuž dochází vždy skončením členství v členském odborovém svazu,“ vyložil Blesk Zprávám výklad Stanov ČMKOS už začátkem února advokát Lukáš Nezpěvák z advokátní kanceláře Sokol, Novák, tdpA.

Video  Předseda KOVO tvrdí, že jeho svaz při řešení členství Středuly nepochybil. Dopis je pravý.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Podle tohoto výkladu je tedy možné, že Středula přestal být právoplatným předsedou všech odborářů v zemi už 24. listopadu loňského roku a v čele odborové centrály je tak dost možná tedy více než čtvrt roku neoprávněně.

„Pokud panu Středulovi zanikla funkce předsedy ČMKOS, pak pozbyl nejen oprávnění zastupovat ČMKOS z titulu své funkce navenek, ale také vykonávat jakékoliv pravomoci, které dle statutu či jiných interních předpisů ČMKOS náleží předsedovi,“ dodal pro Blesk v minulosti advokát Nezpěvák.

 „Mám nepřerušeno členství v KOVO,“ trval si na svém Středula přesto stále v pondělí odpoledne.

Video  Středula dál mlží o zániku svého členství v KOVO.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Video  Předseda KOVO tvrdí, že jeho svaz při řešení členství Středuly nepochybil. Dopis je pravý.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

bravia ( 2. března 2024 11:38 )

Pan Středula od prohrané prezidentské volby se téměř neukazuje na veřejnosti,a že by
hájil zájmy a práva odborářů,o tom si můžeme nechat jen snít.Takže jakýkoliv jiný předseda ČMKOS bude lepší,než současný pan Středula.

j.p.toman ( 29. února 2024 17:46 )

To se prohne, až bude vracet neoprávněné výplaty.

bullshit ( 29. února 2024 11:56 )

krapotkine, nenavážej se stále do partaje ANO 🙂

bullshit ( 29. února 2024 11:55 )

Platí si ho dobrovolně odboráři 😕

bullshit ( 29. února 2024 11:55 )

Divím se, že se odboráři tohoto vohnouta a metrosexuálního nažehleného hochštaplera dávno nezbavili. Nyní jedinečná příležitost...
Ještě že nejsem v odborech, na tohoto vykuka bych platit teda nechtěl. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa