„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie zachytili o víkendu výhrůžku na sociální síti. Pisatel na ní avizoval, že až pojedou protestující se zemědělskou technikou do Prahy, přidá se se samopalem a půjde s ním na Úřad vlády ČR,“ uvedli policisté.

Podezřelého zadržela zásahová jednotka pražské policie v neděli odpoledne. „Při následné domovní prohlídce byl nalezen nelegálně držený samopal vzor 58 v plně automatické verzi se zásobníky s ostrým střelivem,“ dodali policisté.

Video
Video se připravuje ...

Pavel M. u soudu, 20. února 2024 

Podle informací Blesku jde o neonacistu Pavla M., jenž je samozvaným předsedou extrémistického nacionalistického hnutí, pořadatelem protiromských demonstrací a dalších nenávistných akcí zaměřených proti menšinám. Se svými názory se netají na sociálních sítích. Na svědomí má mnohem více trestných skutků, jak Blesku potvrdil státní zástupce Jan Maršálek. 

„Dne 18. února 2024 bylo policejním orgánem zahájeno trestní stíhání obviněného pro zvlášť závažný zločin založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, přečin podněcování k trestnému činu, přečin násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a přečin nedovoleného ozbrojování,“ uvedl Maršálek s tím, že mu hrozí tři až deset let vězení. 

Muž skončil v policejní cele. Kriminalisté podali státnímu zastupitelství podnět na jeho vzetí do vazby, soud jej tam v úterý poslal. „Ano, byl jsem vzat do vazby,“ řekl Pavel M. novinářům, když ho eskorta v úterý kolem dvanácté odváděla v poutech z vazebního zasedání. Maršálek pak uvedl, že Pavla M. poslal soud do vazby kvůli vazebnímu důvodu pod písmenem c), a sice „že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil“.

Fotogalerie
84 fotografií