Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přišel předák o členství i mandát šéfa odborů? Středula pravost dopisu nevyvrací

Autor: Maxmilián Nový, M. Charbulák, J. Veinlich - 
23. února 2024
05:00

Stále jsem členem odborů KOVO, pořád dokola omílá předák Josef Středula (54). Ale to není to, o co jde! Je stále právoplatným šéfem odborů? Pravost prosincového dopisu, podle kterého mu mělo členství v jeho domovské buňce zaniknout a který Blesk otiskl, nevyvrátil. A tím by podle stanov přišel o mandát šéfa odborové centrály ČMKOS.

Vaše členství zaniklo, stojí v dopise ze 7. prosince 2023 určeném Středulovi. Ten poslala jeho domovská organizace OS KOVO ZO Vítkovice Ocelárna a válcovny. A důvod? Předák po dobu minimálně 5 měsíců neplatil členské příspěvky.

Podle stanov ČMKOS je přitom členství v některé odborové organizaci nutné k tomu, aby Středula mohl být šéfem. Pokud tedy nebyl členem v jiné buňce, ztratil by oprávnění vést odborovou centrálu. A i kdyby si ihned obnovil členství v KOVO, neznamená to automaticky, že by se mu obnovil i mandát předsedy ČMKOS.

Promluvil, ale…

Blesk včera Středulu, který v předchozích dnech na dotazy reagoval stroze a nejasnosti nevysvětlil, oslovil v Ostravě na akci zaměstnanců hutě Liberty. Tam mu reportér Blesku položil otázku, zda je stále členem OS KOVO. „Ano,“ odpověděl stručně.

Následoval tak dotaz, jak by prosincový dopis vysvětlil. „Věci se dějí, ale tak se to prostě stává a někdy jsou věci, které je potřeba si vysvětlit. A vše je vysvětleno a napraveno,“ řekl. Odpověď jako ze hry Cimrmanů... Zásadní ale je, že pravost dopisu, ani to, že ho skutečně obdržel, nevyvrátil.

Lež schoval za mlžení

Ke konci včerejší akce Blesk znovu Středulu oslovil s otázkou, na kterou redakci už od pondělí neodpovídá: Jak můžete být nadále předsedou ČMKOS, když jste obdržel dopis o zániku svého členství v domovské buňce. „Jsem členem OS KOVO,“ opakoval podrážděně předák. „Víc vám k tomu nemám co říct, protože je to jednoznačné vyjádření,“ dodal Středula a dál se o věci nechtěl bavit.

Citlivé údaje?

Den předtím se na ztrátu mandátu ČMKOS pro změnu ptal Středuly server Novinky. cz „Jsem členem odborů, členské příspěvky mám včas zaplacené. Je to celé prapodivné. Jsou to spekulace, kterým nerozumím a nechápu, proč se šíří,“ odpověděl, a jak server uvedl, dál už se vyjadřovat nechtěl.

Aby nemusel vysloveně lhát, mlží. Středula o dopise věděl a na několik měsíců údajně nezaplacených členských příspěvků se ho Blesk ptal už v prosinci. A tehdy předák potíže nepopřel, ani nepotvrdil. „Chci říct, že takové informace jsou citlivým údajem, vše je již v pořádku,“ odpověděl tehdy.

Odbory pospolu

Redakce ve středu oslovila deset předsedů odborových organizací sdružených v ČMKOS. Většina z nich ale na dotazy Blesku nereagovala vůbec. Předák Ondřej Habart z textilních odborů vzkázal, že věří slovům místopředsedy OS KOVO Ivo Kužela, že Středula je jejich členem, a tím pádem i předsedou ČMKOS. „Této informaci plně důvěřuji,“ napsal. Stejně tak se odkázala na vyjádření OS KOVO i šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Lhal Dobšík? Nic nevěděl, pak měl jasno

Šéf školských odborů František Dobšík (60) tvrdí, že členům ČMKOS byla situace vysvětlena a v rámci OS KOVO vyřešena. „Probírali jsme to na Radě, ptali jsme se na to a bylo nám vysvětleno, že si to v rámci KOVO vyřešili. Pro mě je to bytostná záležitost toho svazu. My se do toho nemontujeme. O žádném dopisu nic nevím. Žádný dopis jsem neviděl,“ řekl Blesku ve středu odpoledne.

Ale... Pro web Novinky. cz v článku z téhož dne, který vyšel večer, už ale Dobšík mluvil jinak. To dopis teprve čirou náhodou objevil, nebo prostě předtím lhal? Vyšperkoval to navíc nehorázným tvrzením, že by dopis mohl být podvrh. „Údajně nějaká taková věc kolovala ve fabrice a někdo to poslal médiím,“ řekl Dobšík.

Jenže dopis a jeho obsah řešili odboráři už v pondělí na jednání ČMKOS poté, co o něm Blesk napsal. „Poslouchal jsem tu poslední pasáž, kdy paní předsedkyně Žitníková za zdravotníky se na tenhle článek zeptala,“ uvedl právě Dobšík.

Video  Josef Středula stále odmítá, že by mu zaniklo členství v KOVO  - Blesk TV/Michal Chargula
Video se připravuje ...

Lomikel ( 23. února 2024 11:45 )

Středula je šetřílek. Chtěl ušetřit na příspěvcích a dosáhl toho, že mu je odboráři odpustili, takže už je platit nemusí.
Šikula... 😁

amerlock ( 23. února 2024 11:01 )

Chtěl jsem pod přímým přenosem funusu madam Kočkové kondolovat pozůstalým ale diskuse je z nějakého důvodu zakázána.
To asi z bezpečnostních důvodů, protože měla asi přímé spojení na Zelenského nebo nevím, jaký je pravý důvod?

A ona to byla tak světoznámá osoba, že má přímý přenos na stránkách Blesku??????? 😃
Nebo kolik stojí si zaplatit přímý přenos funusu na portálu Blesku?

Jean Sorbone ( 23. února 2024 10:22 )

Co je to proboha v ČR za odborové hnutí , když mají v čele tohoto zkorumpovaného vyžírku. Proto si tady může pětidemolice s občany vytírat zádel o tohle zkorumpované prase jim přitom ještě asistuje.

Mana2000 ( 23. února 2024 10:11 )

táhni od koryta ty aspenský pra-e ! 👎

Uživatel_5705038 ( 23. února 2024 10:04 )

Už by měl letět ,ten pětidemoliční přílepek .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa