Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dostavba Dukovan a Temelína? Na jednání o jádru přijede francouzský prezident Macron

Autor: ČTK - 
5. března 2024
06:48

Na rozvoj jaderné energetiky se dnes odpoledne zaměří Česko-francouzské jaderné fórum. Koná se při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Praze, který se má akce osobně zúčastnit. Fórum se bude věnovat zejména jaderné energetice a možnosti spolupráce obou zemí v této oblasti. Tématem by tak měl být i jaderný tendr na výstavbu nových reaktorů v Česku, jedním z uchazečů je vedle korejské KHNP také francouzská společnost EDF.

Vedle Macrona se fóra mají zúčastnit také ministři průmyslu Česka a Francie Jozef Síkela (STAN) a Roland Lescure, zástupci francouzské EDF včetně generálního ředitele podniku Luca Rémonta nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Fórum je jedním z bodů dnešní návštěvy francouzského prezidenta Macrona v Praze. Macron bude během dne jednat s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS) zejména o jaderné energetice, obraně a podpoře Ukrajiny. S Fialou podepíšou také akční plán pro roky 2024 až 2028 o strategické spolupráci, energetice a dopravě.

Česko v současné době připravuje stavbu jaderných reaktorů. Původně byl vypsán tendr na stavbu jednoho bloku v Dukovanech, k čemuž předložili nabídky společnosti EDF, KHNP a Westinghouse. Součástí nabídek byly i nezávazné opce na další reaktory. Po analýze předložených nabídek vláda letos v lednu vyzvala společnosti EDF a KHNP k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. Čas mají firmy do poloviny dubna. Westinghouse v soutěži nepokračuje. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036.

Video  Výrazný posun: V tendru na Dukovany končí americký Westinghouse! Zbývají dva uchazeči  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

dynaty ( 5. března 2024 21:40 )

😨 obsah je důležitý, tos ještě nepochopil?

dynaty ( 5. března 2024 21:35 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa