Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka a jeho večírek během střelby: Inspekce začala prověřovat resort kvůli alkoholu

Autor: Mii - 
21. února 2024
11:14

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) sice ustál kauzu kolem vánočního večírku, který se na jeho resortu odehrál během tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, tím ale případ nekončí. Server iDnes.cz už dříve informoval, že o večírek se zajímá inspektorát práce, nyní podle iRozhlas.cz úřad kontrolu resortu zahájil. Důvodem je pití alkoholu na pracovišti, za které hrozí pokuta.

Ministerský večírek se odehrál 21. prosince loňského roku, tedy ve stejný den, kdy muž v Praze na filozofické fakultě zastřelil několik lidí. Šlo o největší tragédii tohoto typu v novodobé historii Česka, sešla se kvůli tomu dokonce ještě ten večer vláda.

Jurečka, jenž na jednání kabinetu dorazil, se rozhodl večírek nezrušit, byť mrtvá těla ležela jen pár ulic opodál. Naopak se po jednání na večírek vrátil a juchal na něm do ranních hodin – což ale nejdříve neprozradil, média se to dozvěděla od svědků. Jurečka dlouho neprozradil vůbec nic. Na dotazy Blesku, jenž se případem zabýval od začátku, neodpovídal.

Až po několika dnech Jurečka uvedl, že ho jeho jednání mrzí. Přiznal, že udělal chybu a omluvil se. Podle jeho slov zvažoval i rezignaci na post ministra, premiér Petr Fiala (ODS) jej však podržel. Dostalo se mu podpory i od vedení jeho strany, když dal svou funkci předsedy k dispozici. Nakonec se lidovci shodli, že Jurečka je povede minimálně do řádného sjezdu – pokud se do té doby nedohodnou na dřívějším.

Za alkohol na pracovišti může padnout až 50 tisíc

Mohla by tím být kauza večírku uzavřená, ale není. Celou dobu se řešila převážně morální rovina věci, ovšem existuje i právní. Státní úřad inspekce už v prosinci uvedl, že ho večírek zajímá, protože z Jurečkových slov vyplývá, že zaměstnanci ministerstva na pracovišti požívali alkohol, a to je nedovolené.

iRozhlas.cz teď přišel s informací, že inspektorát práce skutečně začal ministerstvo kvůli alkoholu na večírku prověřovat. „Místně příslušný Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu na základě vyhodnocení podkladů a informací poskytnutých ministerstvem práce a sociálních věcí v rámci úkonů předcházejících kontrole přistoupil k zahájení kontroly ve věci tzv. večírku na MPSV z pohledu možného porušení právních předpisů v oblasti bezpečnosti práce,“ řekl pro sever mluvčí inspektorátu Richard Kolibač.

Podle něj kontrola byla zahájena 15. února a výsledky inspektorát prozradí až po vypořádání protokolu.  

„Můžeme potvrdit, že oznámení ze strany Státního úřadu inspekce práce jsme obdrželi a v celé věci poskytujeme veškerou součinnost,“ odpověděl mluvčí ministerstva Jakub Augusta na otázku, zda se kontrola skutečně odehrává.

Zákoník práce zakazuje požívat alkoholické nápoje a návykové látky na pracovišti a v pracovní době i mimo pracoviště. Když to zaměstnavatel poruší, vystavuje se možné pokutě od 10 do 50 tisíc korun. Paradoxní nicméně je, že Státní úřad inspekce práce spadá pod ministerstvo práce a sociálních věcí, inspektorát tak prověřuje svou nadřazenou organizaci.

Případné sankce padnou přímo na ministerstvo. Jurečka jako osoba pokutu podle serveru iDnes.cz nedostane, jelikož je chráněn poslaneckou imunitou.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Markiza ( 23. února 2024 00:28 )

A co mysláíte, že se stane, Tenhle vypasený vepř to uhradí z fondu , který mu my platíme a pro něj 50 tisíc je 10 Kč pro,- on rozfofruje jen 400 tisíc za večírek a vedl umírají mladí lidé, kteří mohli něco dokázat , nejen chlastat a okrádat vlastní národ.Nedělejte z nás blbce! Tohohle traktoristu nikdo neodvolá, ten se drží dotací pro bráchu, manželku, limuzíny a ministerského platu jak veš v kožichu!

UFO1 ( 22. února 2024 15:23 )

Chudáci rodiče a ostatní pozůstalí

UFO1 ( 22. února 2024 15:20 )

Večírek pro odvedení pozornosti od FF, následovalo euro,milion premiéra...

jajas ( 21. února 2024 15:32 )

Je teprve únor, takže času dost..... 😃

jajas ( 21. února 2024 15:07 )

...alkohol na pracovišti....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa