Zákon to říká jasně: Minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu. Znamená to, že šéf vám jednoduše nesmí dát méně, než je minimální mzda. Nezáleží přitom, jestli pracujete pro soukromníka, nebo pro stát, jestli máte plat, nebo mzdu, v jakém jste v pracovním poměru, nebo jestli pracujete na některou z dohod.

To, jak bude minimální mzda vysoká, stanovuje nařízení vlády. Lidé, kteří pracují 40 hodin týdně, si musejí vydělat minimálně 18 900 Kč měsíčně nebo 112,50 Kč za hodinu. Oproti minimální mzda vzrostla o 600 korun.

NA ÚČTU JI NEHLEDEJTE

Minimální mzda ale není částka, která vám doputuje na účet. Vždy se uvádí před zdaněním. Na výplatní pásce tak sice musíte vidět, za kolik peněz jste daný měsíc pracovali, ale na účtu budete mít peněz méně, protože z ní bude strženo zdravotní a sociální pojištění a záloha na daň.

K čemu slouží minimální mzda

Minimální mzda je nejen minimum, které šéf může platit podřízeným. Odvíjejí se od ní i některé další limity, které s odměnou za práci přímo nesouvisejí.

● Odvozují se z ní např. i některé sociální dávky a platba pojistného na zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů.

● Odvíjí se od ní tzv. nejnižší úroveň zaručené mzdy. To je zjednodušeně řečeno úroveň, pod kterou nesmí výdělek klesnout.

● Nárok na příplatek ve ztíženém pracovním prostředí je stanoven procentem ze základní sazby minimální mzdy. „Činí za každý ztěžující vliv nejméně 10 % základní sazby minimální mzdy,“ vysvětluje právník Roman Moussawi.

Mgr. Roman Moussawi
Autor: Tonda Tran

MINIMÁLNÍ MZDU MUSÍ ZVÝŠIT AUTOMATICKY

Zvedla se minimální mzda, ale vy na své výplatní pásce vidíte stále stejnou cifru? Braňte se! Platové minimum vám musí šéf zvednout sám a bez řečí. Nařizuje mu to totiž zákon. „Jestliže dojde k meziročnímu navýšení minimální mzdy a vy pobíráte minimální mzdu, máte nárok v novém roce na doplatek do výše hodnoty nově stanovené minimální mzdy,“ vysvětluje Moussawi.

➞ Musí to být písemně

Šéf vás musí o zvýšení vaší mzdy na základě změny v legislativě o minimální mzdě písemně informovat. Byl povinen to udělat nejpozději v den, kdy změna nabyla účinnosti. „Pokud to neudělal, jedná se o porušení jeho zákonných povinností. Vy však máte stále nárok na zvýšení vaší mzdy na úroveň minimální,“ dodává právník.

Kdy hrozí pokuta

Nezvýšil vám šéf zákonné minimum? Odmítá vám platit víc, i když jste ho na změnu zákona upozornili? V tom případě se dopouští porušení zákonných povinností a hrozí mu sankce od inspekce práce. Ten mu může uložit pokutu až do výše 2 000 000 Kč.

Jde to i zpětně

Cuká se šéf? Nedoplatek do stanovené výše minimální mzdy je možné brát stejně jako mzdu dlužnou. Pokud byste tak brali delší dobu méně, než určil zákon, můžete doplatek do výše minimální mzdy požadovat i zpětně, maximálně však 3 roky zpětně od podání žaloby (stejně jako u dlužné mzdy).

Příklad: Paní Nováková brala od roku 2021 stále stejně vysokou mzdu ve výši 15 200 korun. Přestože se minimální mzda zvyšovala, její plat zůstával stále stejný. Na konci loňského roku si už ale řekla dost a podala na zaměstnavatele žalobu z důvodu dlužné mzdy. Podle zákona má totiž nárok na proplacení mzdy za roky 2021, 2022 a 2023. Výše doplatku se přitom bude počítat vždy podle výše minimální mzdy v daném roce.

Rozhoduje úvazek

Výše minimální mzdy se stanovuje coby ekvivalent pro čtyřicetihodinovou týdenní pracovní dobu. Pokud tedy pracujete na poloviční úvazek a máte hrubého např. 17 000 Kč, pak argumentem o zvýšení platu kvůli růstu minimální mzdy u šéfa nezabodujete.

Tato mzda při plném úvazku ale znamená, že vám musí zaměstnavatel poskytnout doplatek do minimální mzdy. Naopak ale samozřejmě platí, že při polovičním úvazku byste měli dostávat nejméně polovinu z minimální mzdy, tedy alespoň 9450 Kč.

Berete méně? Máte nárok na doplatek

Berete méně, než je zákonem stanovené minimum? Pak máte nárok na doplatek do výše minimální mzdy. Jestliže vám zaměstnavatel nezvýšil mzdu alespoň na minimální, musí vám rozdíl doplatit.

Pozor! Pokud máte 18 900 korun hrubého i s prémiemi a odměnami, tak je to v pořádku, protože ty se do minimální mzdy započítávají. „Ačkoliv jsou odměny nenárokovou částí mzdy, musí zaměstnanec tak jako tak obdržet nejméně částku odpovídající minimální mzdě, ať už mu na odměny či prémie vznikl nárok, či nikoliv,“ vysvětluje právník Roman Moussawi.

Naopak, do minimální mzdy se nezahrnují:

➤ peníze za přesčasy

➤ příplatky za práci ve svátek

➤ za noční práci

➤ za práci ve ztíženém prostředí

➤ za práci v sobotu a v neděli

Nedoplatek je důvod k okamžité výpovědi

Pokud vám v únoru nepřišla lednová výplata zvýšená na zákonné minimum a ze strany zaměstnavatele nedojde k nápravě ani do 15 dnů po uplynutí období splatnosti příslušné mzdy, tak máte nejen právo na okamžité zrušení pracovního poměru (tj. bez výpovědní doby). „V případě výpovědi máte také nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající vaší výpovědní době.“ potvrzuje právník Moussawi.

 

 

PRÁCE NA SMĚNY = VÍCE PENĚZ ZA MÉNĚ HODIN

Existují zaměstnanci, kterým stačí pro dosažení minimální mzdy odpracovat méně hodin.

✔ V podzemí nebo nepřetržitém či třísměnném provozu stačí k dosažení minimální mzdy odpracovat 37,5 hodin týdně.

✔ Pracovníci ve dvousměnném pracovním režimu musejí pro minimum odpracovat 38,75 hodin.

Jak postupovat, když mzda zůstala stejná

NEMÁ SE ŠÉF KE ZVÝŠENÍ VAŠÍ MINIMÁLNÍ MZDY NA ZÁKONNÉ MINIMUM? MÁTE NĚKOLIK MOŽNOSTÍ:

● Jděte za šéfem a pokuste se s ním dohodnout. Je to nejjednodušší varianta, která vás navíc nic nestojí.

● Nereaguje? Vyzvěte ho k zaplacení doplatku do výše minimální mzdy písemně. Kopii s datem si uschovejte.

● Obraťte se na právníka. Jestliže vám zaměstnavatel dluží doplatky za méně než tři roky, nemusíte nikam spěchat, máte čas se pokusit se zaměstnavatelem dohodnout mimosoudně.

● Pokud vám ale zaměstnavatel nevyplácí mzdu v zákonem stanovené výši více než 3 roky, neotálejte s podáním žaloby.

● Na zaměstnavatele můžete samozřejmě vždy zavolat inspektorát práce, který mu může udělit pokutu, doplacení doplatku vám ale nezajistí.

CO BUDETE POTŘEBOVAT U SOUDU

Připravte si materiály, které dokazují, že jste jako zaměstnanec nedostával částky ve výši minimální mzdy.

Nejlépe tedy: ➤ výplatní pásky ➤ popřípadě výpisy z účtu, pokud by hodnoty na výplatních páskách nedopovídaly realitě ➤ pracovní smlouvu ➤ případnou výpověď či jiné ukončení pracovního poměru, pokud váš pracovní poměr se zaměstnavatelem již skončil.

 

Video
Video se připravuje ...

Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout Bára Holá