Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Generál Šedivý: Návrat povinné vojenské služby? Armáda nemá prostory ani vybavení!

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
5. března 2024
05:00

Slova prezidenta republiky Petra Pavla o tom, že podpoří administrativní vojenské odvody, vyvolala určité znepokojení ve společnosti. Mnozí si tak pokládaly otázku, zda půjdou znovu na vojnu. Premiér Petr Fiala i ministryně obrany Jana Černochová se jasně vyjádřili, že zavedení povinné vojenské služby u nás nehrozí. 

Stejný názor má i bývaly náčelník Generálního štábu Armády ČR generál Jiří Šedivý. Podle něj na to armáda ani nemá kapacity.

„Prostory, to je jeden z těch velkých problémů, který v současné době existuje. Armáda musí řádně vyhodnotit ubytování vojáků, těch kteří by byli povoláni a netýká se to jenom povinné základní služby. Armáda musí najít a musí mít způsob, jak ty lidi ubytovat, to je jedna věc, musí mít tolik materiálů, aby je mohla vystrojit, aby je mohla vyzbrojit, to jsou všecko věci, které jsou spojené s tím mobilizačním systémem, který sice formálně existuje na papíře, mají všichni plány zpracovány, ale z hlediska toho praktického se výrazně zanedbával v minulosti, už od počátku devadesátých let,“ uvedl v Epicentru generál Šedivý.

Podle Šedivého nikdo nepočítal, že by ještě někdy nějaká válka vypukla. Armáda je podle něj pod-financovaná.

„Nevěnovala se tomu taková pozornost a právě pod tím dojmem, že už se žádná válka na evropském území neodehraje nebo alespoň ne v našem prostoru, tak se sklady vyprázdnily a v současné době se musí celý ten systém znovu nastartovat,“ vysvětlil bývalý náčelník Generálního štábu.

Šedivý: To co se děje na Ukrajině nás musí varovat

O povinné vojenské službě se ale v těchto dnech ve společnosti nemluví poprvé. Toto téma rezonovalo už před deseti lety. Nyní je opět v kurzu kvůli konfliktu na Ukrajině. Vojáci naší armádě bezesporu chybí.

„ Armáda na toto téma se bavila už někdy po roce 2014, kdy avizovala, že tento deficit v našich zákonech existuje. Musím také říct, že se to setkalo s poměrně velkým odporem společnosti, bylo kolem toho poměrně hodně diskuzí a ty diskuze nebyly úplně příznivé. Tomuto rozhodnutí a dnes vidíme, že armáda tu situaci odhadla, odhadla správně a že to, co se odehrává dnes na Ukrajině, to nás skutečně musí varovat,“ zdůraznil Šedivý.

Podle Šedivého systém takzvaných administrativních odvodů měl být nastartován podstatně dříve.

„Armáda dneska chce, aby měla možnost při zhoršování mezinárodní situace, která směřuje k nějakému vojenskému riziku, mít tu šanci zahájit odvádění občanů o něco dříve. Pokud by se dospělo k tomu, že každý, kdo vstoupí do toho osmnáctého roku věku, tak automaticky ten odvod proběhne, to by byl asi nejideálnější stav,“ míní generál.

Podle Šedivého je ale potřeba říct, že od odvodu člověka k případné mobilizaci je hodně dlouhá cesta. Otázkou je zda jsme na případnou mobilizaci připraveni.

„Já si myslím, že Česko v zásadě by se mělo být schopno připravit v nějakém optimálním čase, ale je potřeba uvést to, že tím, že jsme zanedbávali celý ten mobilizační systém a jeho realizaci, tak dnes máme poměrně hodně deficitu v tomto,“ uzavřel Šedivý.

Jirik-ta ( 5. března 2024 11:47 )

Fotografie, jak vypadá hrdina, který přežil výbuch jedné z prvních bomb FAB
http­s://cd­n4.sus­pilne­.medi­a/ima­ges/re­size/­794x0­.1/485­6eb1f5­1aa82­26.jpg

Z Avdejevky stateční Ukrajinci ostřelovali civilisty v Doněcku. Od začátku bylo jasné, že tady udeří Rusko největší silou. Ukrajina prohrála válku už v dubnu 2022 když odmítli mír a neutralitu v Istanbulu.

apoho ( 5. března 2024 08:54 )

soudruh jenerál nám konečně otevřel oči.
Bez něj bychom nevědli, že tady je všechno už 3x zprivatizované a rozkradené 👎

krapotkin ( 5. března 2024 07:48 )

To bychom museli znovu zřídit Pohraniční stráž, která bude smět po nich střílet. NATO už slovy Trumpa nebude chránit země, které se nenechají tímto útočným spolkem vydírat.

hahans ( 5. března 2024 07:41 )

Nikde není zmínka, že nás do NATO bez referenda zatáhli vlastizrádní politici. K čemu nám je, když nás nechrání před migranty a nechrání naše hranice před islámskou invazí ?

hahans ( 5. března 2024 07:38 )

Ještě tak sehnat někoho, kdo by chtěl bojovat za kolaborantskou vládu, cizí firmy nebo manželství pro úchylky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa