Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová o další podpoře Ukrajiny: Naše zásoby jsou vyčerpané. Jak Česko pomůže?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
20. února 2024
11:07

Výsledek války na Ukrajině předznamená, v jakém světě budeme žít, řekl v úvodu dnešního armádního velitelského shromáždění náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podpora Ukrajiny rozhodně nepřestane, jen před několika dny dodalo Česko zemi napadené Ruskem další materiál z vojenských zásob, dodal. Podle ministryně obrany Jany Černochové ale české zásoby docházejí.

„Cena naší podpory Ukrajiny je relativně nízká. Naše zásoby materiálů jsou ale vyčerpány, na další pomoc však nerezignujeme,“ uvedla ministryně. Zmínila například další výcvik ukrajinských vojáků.

Ministryně v projevu zrekapitulovala hlavní modernizační projekty armády, mimo jiné nákup 24 letounů páté generace F-35 nebo bojových vozidel pěchoty CV90. Připomněla, že ČR jedná s Německem o možném nákupu tanků Leopard 2A8, rozhodnutí by podle ní mělo padnout v letošním roce.

Česko podle ní také dospělo ke stejnému závěru jako zbytek Severoatlantické aliance. "Bez konkurenceschopného a odolného průmyslu není možné budovat žádnou obranu. Nepostradatelný význam průmyslových kapacit se projevuje i v dodávkách napadené Ukrajině," uvedla Černochová. Proto se podle ní ministerstvo snaží na všech úrovních s průmyslem jednat, změna bude podle ní citelná také v přístupu bank a finančních institucí k úloze obranného průmyslu.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Řehky snaží přesvědčit Západ, že se ho válka na Ukrajině netýká, což má vést k oslabení západní podpory. „Budeme dělat pravý opak, a to ze všech sil,“ řekl dnes vojákům. Není jasné, zda Rusko na Česko a jeho spojence nezaútočí, dodal. „Musíme proto dál intenzivně pokračovat v posilování našich schopností, obrany, odstrašení, kolektivně i individuálně,“ uvedl.

Členství v NATO z jednotlivých zemí nesnímá odpovědnost budovat vlastní silnou armádu, byť na to někteří v minulosti zapomínali, dodal Řehka. Bojeschopnost armády označil za svou prioritu. Vyzdvihl v té souvislosti, že armáda má předvídatelný rozpočet a může tak plánovat. „Následné desetileté období bude představovat zásadní technologickou transformaci armády,“ konstatoval.

Rusko podle Řehky dosud na Ukrajině zdaleka nedosáhlo svých cílů a má zanedbatelné zisky, ačkoliv do bojů posílá stále další lidské i materiální zdroje. Ocenil odhodlání ukrajinských sil i západní podporu napadané země. „Jak válka dopadne, předznamená, v jakém světě budeme žít,“ uvedl. Rusko podle něj přešlo na válečnou výrobu, porušuje mezinárodní dohody a rozvíjí spolupráci s autokratickými režimy.

O hrozbách se musí podle Řehky otevřeně mluvit a trpělivě při tom vysvětlovat rizika. „Problémy jsou od toho, aby se řešily, ne vymlčely,“ zdůraznil. Česká podpora Ukrajiny neustane, doplnil. Loni ČR v Polsku a svých prostorech vycvičila na 4000 ukrajinských vojáků a stále dodává materiál potřebný k obraně Ukrajiny, řekl Řehka. „Je to několik dní zpět, co jsme dodali další materiál z vojenských zásob,“ uvedl.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 23. února 2024 20:20 )

Je faktem, že CSSR dodávala zařízení pro výrobu delostrelecke munice do mnoha rozvojových zemi, např Alžírsko a jiné země. Problém bude doprava této munice, to může být horší problém, jak její financování. Blahe paměti francouzská marina eskortovala naší lod u břehu Alžírska,kde probíhal osvobozující boj od koloniální nadvlády Francie. To jsou velmi nebezpečne hrátky.

vinnetouvi ( 23. února 2024 18:13 )

Máme kulový pro sebe, ale ukrošům dáme dvě kulový ... černoška chce dát jitrnici, kterou svět neviděl. Není nad takovouhle inteligenci.

yarda ( 22. února 2024 07:48 )

Dnes je na Psovi diskusní příspěvek:

Rusko prostě je, a vždycky bylo, poněkud jiné, než zbytek Evropy.
Pokud ho ten zbytek nechal na pokoji, zpravidla se staralo o své věci.
Takový Napoleon je nutil do kontinentální blokády, a když se jim do ní nechtělo, zkusil to s armádou. Většina Evropy pak byla vděčná, že Rusko významně přispělo k jeho pádu.
Dalším podobným byl Hitler. Zase podobný průběh.
Lidská paměť je nedokonalá a tak to teď zkouší další, s jakým úspěchem a výsledkem, to se teprve uvidí.
Rusko je prostě jiné a bylo by dobré to vzít na vědomí.

Vytesat do kamene a pozlatit.
👍

yarda ( 22. února 2024 07:46 )

Kdysi jsem narazil na poznámku že na pomoc méně vyvinutým zemím si musíme půjčovat od těch více vyvinutých.
🙁 👎

RASPUTIN ( 22. února 2024 06:48 )

Ukrajinec Brežněv dal pokyn k obsazení ČSSR v srpnu 1969 a jako první, alespoň ve Středních Čechách a v Praze a většinově, přijeli na tancích a pod praporem SSSR ukrajinští vojáci. To oni zde páchali zvěrstva na civilistech o kterých nás, když se to hodí, občas informuje ČT. Proto každý kdo podporuje Ukrajince špiní památku jejich obětí v srpnu 1968. 🙁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa