Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Traktory v Praze: Proruské trolly na protestech nevidím, frustrace zemědělců je obrovská, říká šéf svazu

Video se připravuje ...
Autor: pah, simao - 
20. února 2024
05:00

V pondělí začal v Česku týden protestů zemědělců. Zemědělský svaz ČR se k cestě stovek traktorů do Prahy nepřipojil, chystá se ještě na jednání s ministrem zemědělství (KDU-ČSL) Markem Výborným, ke kterému má dojít 29. února, uvedl pro Blesk předseda svazu Marek Pýcha, který upozorňuje, že na rozdíl od pondělních demonstrantů ještě neztratili zcela naději, že se s vládou dá dohodnout. Pýcha však na rovinu říká, že frustrace zemědělců je aktuálně obrovská. A důvodů je více. Včetně nepromyšlené pomoci Ukrajině.

Zemědělský sektor je nemocný, má nemalé problémy a je ve složité situaci, míní šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Příčina je samozřejmě cena komodit,“ upozornil. „Dneska prodáváme pšenici za 3500 Kč, to je jako v 90. letech,“ podotkl a postěžoval si i na „strašně složitý byrokratický administrativní systém“.

„Ti zemědělci se v tom nevyznají, my máme téměř 200 dotačních titulů. Ani ti úředníci už vlastně neví, jak to funguje (...) a za každou chybu hrozí sankce,“  podotkl Pýcha a poukázal i na velký nárůst kontrol. „Frustrace v těch zemědělstvích obrovským způsobem,“ uvedl ve studiu Blesku.

Fiala nemá pravdu

Pýcha přitom ve studiu Blesku nesouhlasil se slovy Petra Fialy (ODS). Ten i v pondělí uvedl v obsáhlém prohlášení: „Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství.“

Pýcha však upozornil, že se Zemědělský svaz ČR neúčastnil z jiných důvodů, než o jakých mluvil Fiala. Svaz chce být primárně apolitický a výzvy k demisi vlády za politické považuje, vedle toho však stále ještě doufá v dohodu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a má i termín dalšího jednání 29. února. Pokud krachne i to, hrozí protesty i ze strany Zemědělského svazu. 

„Ti zemědělci, kteří přijeli, určitě z velké části nepřijeli demonstrovat proti Ukrajině, nebo pro Rusko. O tom jsem přesvědčen,“ odmítl Fialova slova Pýcha.

„Rozhodně tam nevidím nějaké proruské síly. Já tam vidím zemědělce, kteří prostě přijeli a jsou naštvaní. Rozdíl mezi těmi zemědělci, kteří dnes jsou v Praze, a mezi těmi zemědělci, kteří ve čtvrtek budou jezdit v regionech a na hranicích, je ten, že zatímco tady ti, kteří jsou v Praze, už nevěří vládě, nevěří, že jsme schopni se na něčem domluvit, a vnímají, že už se musí ozvat silově a tlakem, tak ta druhá skupina pořád ještě věří, že je tady možnost něco vyjednat. A to je ten zásadní rozdíl. Rozhodně bych mezi těmi zemědělci neviděl nějaké proruské trolly,“ pokračoval Pýcha.

Pomoci Ukrajině? Ano, ale...

Podle Pýchy je problém i v dovozu komodit. „Já chápu, chceme pomoci Ukrajině, je to v pořádku, ale jestliže ten trh má nějakou rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou a my sem pustíme x milionů tun obilovin z Ukrajiny, tak samozřejmě, že to udělá to, že ta nabídka převáží nad tou poptávkou a celé se to zhroutí,“ upozornil Pýcha.

„Ukrajině musíme pomoct, ale ne tím, že zlikvidujeme evropské, potažmo české zemědělství,“ varoval Pýcha, podle kterého je třeba najít jiný způsob pomoci Ukrajině. „Jestliže máme miliardy eur, které posíláme na to, aby Ukrajina dostávala zbraně, tak jim pomozme převést tu jejich produkci do přístavů, protože ten náklad je pro ně velmi drahý a vytváří samozřejmě to, že jim se to nevyplatí, pomozme jim, aby se dostala ta jejich produkce na trhy, kam původně směřovala - severní Afrika, Střední východ apod. A ne, že my ji přepustíme na náš trh, pak se díváme, co to udělá, a říkáme, že musíme pomoct Ukrajině. Pak zemědělci nevědí, co mají s tou úrodou dělat,“ uvedl Pýcha s tím, že věří, že ministr zemědělství Výborný tuto situaci vnímá a snaží se ji prezentovat i na evropské úrovni.

Demonstrovat proti Výbornému? Hloupé, míní Pýcha

Pýcha oproti pondělním demonstrantům, kteří po tažení traktorů na Prahu vyrazili protestovat na Malostranské náměstí pod okna Poslanecké sněmovny, uvedl ještě jeden rozdíl - případnými protesty nechce Zemědělský svaz „šikanovat české obyvatele nebo českou vládu“, ačkoliv vládě vytkl, že mezi zemědělci sama svým počínáním pomohla prohloubit příkopy.

„Mně přijde hloupé demonstrovat proti ministrovi, který se nám snaží pomoct, protože to hlavní gró těch jednání bude probíhat a probíhá na úrovni Evropské komise a Evropské rady. Proto ta demonstrace naše 22. 2., protože chceme ukázat, že i čeští zemědělci jsou nespokojeni s nečinností evropských orgánů,“ dodal Pýcha.

Video  Stovky zemědělců blokovaly svými traktrory Prahu. Ministr Výborný čelil výzvák k demisi  - Lukáš Červený, Tomáš Belica/Blesk TV
Video se připravuje ...

 

gabreta ( 20. února 2024 12:26 )

Zemědělský svaz ČR jde jen na ruku vládě, stejně jako Agrární komora! Že Výborný naslibuje cokoli a jakékoli jednání a ve finále se nic nezmění, protože Staňura a vláda, řeknou ne a nic se nezmění!! Jsou to všechno jen úředníci, kteří o zemědělství neví nic, jen se drží svých koryt!! 👎

Menhira ( 20. února 2024 11:18 )

Žádní ruští dezoláti demonstraci zemědělcům neukradli! Pouze najatá parta provokatérů přinesla na náměstí ukrajinské vlajky a tím vyprovokovala, již tak dost naštvané, zemědělce k verbálním projevům. A to, že někdo říká, že proruští dezoláti ukradli demonstraci zemědělcům a předtím učitelům, tak ať se laskavě zamyslí, kampak asi zmizel ten Milion chlívků, který vždy vyřvával na Letné? Ti jsou aktivní i nyní na každé demonstraci, aby potom pár pitomečků mohlo říkat i v TV, že demonstraci svolali proruští trollové a tím vše úmyslně zlehčovat.

UFO1 ( 20. února 2024 11:05 )

Všichni jsou trollo­vé,de­zolá­ti,de­zinfor­máto­ři,zby­tek je politická prezentace,a celek si říká demokratický stát....

UFO1 ( 20. února 2024 11:01 )

Propagace potravin z Ukrajiny připomínají propagaci oblečení viet­nam.ob­chod­niku­.lev­ne a kvalitu neřeš,zatimco české oblečení podléhalo tvrdým normám, proto bylo dražší. Situace se opakuje.

Pepi53 ( 20. února 2024 10:47 )

Nechápu proč slovo PODS*** bylo vytečkovano.Zřejmě se jedná o cenzuru,čemuž se vůbec v dnešním státě nedivím.Bliží se doba,kdy Fiala řekne,že je něco modré,ale když já napíši,že je to žluté budu obviněn z dezinformací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa