Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macron se v Praze shodl s Pavlem: Rusko nesmí vyhrát! Uctili i oběti teroru na univerzitě

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. března 2024
18:59
Autor: amb, ČTK, man - 
5. března 2024
05:00

Prezidenta Francie Emmanuela Macrona přijal dnes na Pražském hradě Petr Pavel. Přijetí proběhlo bez účasti prvních dam Brigitte Macronové a Evy Pavlové, pro prominentní návštěvu si na Hradě připravili menu s dančí svíčkovou a karlovarským knedlíkem. S Pavlem řešil Macron mj. podporu Ukrajiny a vzkázal, že Rusko nesmí vyhrát. Na Úřadu vlády později přijal Macrona i premiér Petr Fiala (ODS), Macron vedle toho zamířil v Praze i na jaderné fórum. S Pavlem také stihli uctít památku obětí teroru na Filozofické fakultě.

  • Macronova návštěva Prahy začala poněkud překvapivě - setkáním se studenty Francouzského lycea v Praze. 
  • Ve 12:10 přijel Macron na Pražský hrad, prošel Matyášovou branou a přivítal se s prezidentem Petrem Pavlem, zatímco v pozadí stály mimo areál Hradu davy lidí. Následovalo soukromé setkání prezidentů v Habsburském salonu.
  • Macron s Pavlem dnes také uctili u Filozofické fakulty UK oběti prosincové střelby.
  • Macrona na Úřadu vlády později přijal i premiér Petr Fiala (ODS).
  • Francouzský prezident se také vpodvečer zúčastnil česko-francouzského jaderného fóra v Rudolfinu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron strávil úterní den v Praze. Návštěvu metropole zahájil setkáním se studenty Francouzského lycea. Odtud zamířil na Hrad za prezidentem Petrem Pavlem. 

„Témata, o kterých jsme se bavili, jsou nejenom vážná, ale také jsme jim věnovali patřičnou pozornost. Já si moc cením toho, že pan prezident Macron přijel do ČR tak krátce potom, co jsem já měl příležitost navštívit Francii. Naše debata byla velice otevřená a já si toho cením,“ uvedl na tiskovce Petr Pavel.

Pavel: Nechceme, aby Rusko uspělo

„Máme stejný pohled na to, jak se vyvíjí situace na Ukrajině, jak by asi měla být řešena, jakými cestami, v jakém horizontu. Pro nás jedinou cestou je pokračovat v podpoře Ukrajiny nejenom proto, že to vidíme jako principiálně správné, ale také proto, že nechceme, aby Rusko se svým viděním světa uspělo. My chceme žít ve světě, kde pravidla jsou respektována, kde platí stejně pro menší i větší země a na těchto pravidlech chceme dále stavět. Pokud by Rusko na Ukrajině uspělo, tak jsme my v těchto principech prohráli a to by rozhodně nebyl svět, který chceme. Proto musíme Ukrajinu podporovat dál,“ apeloval Pavel.

Pavel děkoval Macronovi za jeho krátkou, ale velice obsažnou návštěvu. V červnu 2024 přijal pozvání na oslavy Dne vylodění v Normandii, prozradil český prezident.

Prezident Petr Pavel přijal na Hradě Emmanuela Macrona (5.3.2024) Prezident Petr Pavel přijal na Hradě Emmanuela Macrona (5.3.2024) | Blesk:Rusinova Maria

Macron připomněl, že Pavel navštívil Paříž 20. prosince - a hned 21. prosince došlo ke střelbě na filozofické fakultě UK v Praze. „Tady bych chtěl zopakovat solidaritu a podporu Francie po střelbě na Karlově univerzitě a my budeme mít příležitost se poklonit obětem této tragédie,“ poznamenal Macron.

Macron: Plán ČR na zajištění munice pro Ukrajinu je významný

„My jsme hlavně hovořili o situaci na Ukrajině. Rusko nesmí zvítězit v této válce a budeme tak dlouho, jak bude třeba, podporovat ukrajinský lid a jeho armádu,“ vzkázal během pražské tiskovky jasně Macron.

Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je významná. Francie se k ní připojí, dále o tom budou jednat ministři obou zemí.

Pavel v pátek při návštěvě Lucemburska potvrdil, že se k iniciativě k zajištění munice pro Ukrajinu ve třetích zemích zatím přihlásilo asi 15 zemí. Plán český prezident v únoru představil na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500 000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 000 kusů v sovětské ráži.

„Rusko nesmí zvítězit v této válce, musíme podporovat svrchovaný lid Ukrajiny, který sám rozhoduje o tom, co potřebuje. Jenom Rusové si myslí, že už na to nemají právo. Nesmíme přistoupit na tuto argumentaci, Ukrajinci jsou svrchovaní,“ dodal Macron.

Uctili památku obětí

Macron s Pavlem položili věnce k pamětní desce Jana Palacha. Pietního aktu se zúčastnila také rektorka UK Milena Králíčková a děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.

Oba prezidenti na Palachovo náměstí dorazili s více než hodinovým zpožděním oproti plánu. Mezi přihlížejícími bylo také několik lidí s palestinskými vlajkami. Na transparentech měli hesla „Stop zaslepené podpoře Izraele“ nebo „Hladovění se používá jako válečná zbraň“.

Petr Pavel a Emmanuel Macron uctili oběti teroru na Filozofické fakultě (5.3.2024) Petr Pavel a Emmanuel Macron uctili oběti teroru na Filozofické fakultě (5.3.2024) | Blesk:David Malik

Macron na lyceu: Nesmíme být zbabělí

„Začátek návštěvy Emmanuela Macrona v Praze, na francouzském lyceu: inaugurace nových prostor, setkání s francouzskou komunitou,“ uvedl na sociální síti X francouzský velvyslanec v Česku Stéphane Crouzat, který přijel do Prahy a ujmul se funkce teprve v pondělí. Sám uvedl, že Macrona v úterý přivítá. 

Podle agentury AFP Macron v projevu na lyceu vyzval spojence Ukrajiny, aby nebyli zbabělci tváří v tvář silám, které se staly nezastavitelnými a které každým dnem rozšiřují hrozbu. „V naší Evropě se blíží doba, kdy nesmíme být zbabělí,“ řekl francouzský prezident. Studenti si s ním udělali několik fotek. 

Bonjour a dančí svíčková

Na Pražský hrad dorazil francouzský prezident krátce po poledni, nádvořím se rozezněla Marseillaisa. Když Macron vystupoval z auta, obdařil Pavla svým typickým mrknutím oka. Následně si prezidenti podali ruce a napůl se objali. „Bonjour, Monsieur le Président! Vítejte na Pražském hradě,“ uvedl zanedlouho Pavel i na svém Instagramu. 

Kromě davu lidí ho přivítal třeba nový hradní kancléř Marek Vašina či mluvčí Vít Kolář a kromě českých novinářů i ti francouzští. U pracovního oběda pohostili Macrona podle informací Blesku dančí svíčkovou s karlovarským knedlíkem.

Emmanuel Macron na návštěvě Prahy. (5. 2. 2024) Emmanuel Macron na návštěvě Prahy. (5. 2. 2024) | Blesk:Rusinova Maria

Pavlová ano, Macronová ne

Když byl Pavel v prosinci v Paříži, dostal mimo jiné Foie gras a během oběda měl se svým francouzským protějškem „dlouhou diskusi“.

Přestože Eva Pavlová do Paříže manžela doprovodila, s francouzskou první dámou Brigitte Macronovou se nesešla. Ani tentokrát Macronová nenavštěvuje Prahu, na nádvoří tedy nečekala ani Pavlová. 

Jak se ukázalo během slavnostního odhalení lavičky Václava Havla před českou ambasádou poblíž Eiffelovy věže, Pavlovi jsou také pozváni na letní olympiádu, která se tentokrát bude konat právě v Paříži.

Video  Návštěva francouzského prezidenta Macrona v Praze  - Blesk
Video se připravuje ...

Francouzský uchazeč o dostavbu Dukovan

Macron se také vpodvečer zúčastnil česko-francouzského jaderného fóra v Rudolfinu.

Francouzská státní elektrárenská společnost EDF, která provozuje největší síť jaderných elektráren v Evropě, je spolu s jihokorejskou firmou KHNP jedním z uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech. Česká vláda očekává nabídky v dubnu. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036.

„Preferuji tu energii, kterou si sami vyrobíme před tou, kterou dovážíme,“ uvedl ve svém projevu. Možné česko - francouzské partnerství v jaderné energetice označil Macron jako základní kámen této evropské suverenity. „Je to v našich rukách. Tak to učiňme,“ podotkl francouzský prezident.

Emmanuel Macron v Praze: Na fóru k jaderné energetice (5.3.2024) Emmanuel Macron v Praze: Na fóru k jaderné energetice (5.3.2024) | Blesk:Jiri Kotatko

roxin ( 6. března 2024 07:59 )

👍 👍 👍 👍 👍

roxin ( 6. března 2024 07:56 )

Mohls psát (lhát) že spíš a psát na diskusi ty tvoje blitky. Jsi na diskusi pro legraci všem už tě nebere vážně nikdo, snad jen ty tvoje nicky. 😃 ... Dřív jsi psal ty že si děláš srandu z diskutujících a teď ti diskutující si dělají srandu z tebe! 😃

Jirik-ta ( 6. března 2024 06:44 )

👍 stejně jako za kovidu - to je realita.
Neuvěřitelný příběh: Mladá sestřička konala v dobré víře a skončila se zničeným zdravím (svedominaroda) na youtube (Eliška Šťastná)
Známe šarže covidových injekcí, které zabíjely. Třetina jich naopak byla placebo.
http­s://ww­w.nes­poko­jeny­.cz/zn­ame-sarze-covidovych-injekci-ktere-zabijely-tretina-jich-naopak-byla-placebo/

Jirik-ta ( 6. března 2024 06:41 )

👍

Jirik-ta ( 6. března 2024 06:40 )

😁 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa