Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macron v Praze podpořil nabídku Francouzů na Dukovany. S Fialou řešil i podporu Ukrajiny

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. března 2024
21:27
Autor: ČTK, simao, bel - 
5. března 2024
16:29

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý dorazil na Úřad vlády, kde jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Bavili se o jaderné energetice a spolupráci v ní, ale také o podpoře Ukrajiny. Macron následně ze Strakovky vyrazil do Rudolfina na fórum týkající se právě jaderné energetiky. Nikoliv náhodou. Francouzská EDF totiž setrvává v tendru na dostavbu Dukovan. Jaderná energetika je podle Macrona jedním ze základů přátelských vztahů Česka a Francie. „Pro naši budoucnost potřebujeme jadernou energii a obě naše země tento přístup sdílejí,“ prohlásil Macron na Česko-francouzském jaderném fóru.

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal Macrona v zahradě Strakovy akademie na nábřeží Vltavy. „I to dnešní setkání potvrdilo, že se shodujeme v řadě zásadních otázek, ať už jde o bezpečnost Evropy, podporu Ukrajiny, další vývoj EU a věci, které jsou podstatné pro naše občany, pro budoucnost a bezpečnost a dobrou perspektivu evropského kontinentu. Důležitá je tato návštěva také z hlediska rozvoje česko-francouzských vztahů, které jsou silné, jsou pevnější, než kdy jindy,“ uvedl Fiala na tiskovce.

Spolupráce kolem jádra

Česká republika a Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti, řekl na tiskovce Fiala a ocenil zapojení francouzské státní elektrárenské společnosti EDF do tendru na stavbu nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech.

„Česká republika i Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti, k tomu, abychom měli dostatek dostupné elektřiny. Pro obě naše země je jaderná energie základ naší prosperity a konkurenceschopnosti,“ poznamenal Fiala.

Petr Fiala (ODS) vítal Emmanuela Macrona (5.3.2024) Petr Fiala (ODS) vítal Emmanuela Macrona (5.3.2024) | Blesk:Tonda Tran

Vláda tendr na dostavbu Dukovan rozšířila na čtyři bloky a očekává nabídky v dubnu. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036.

Fiala ocenil nejen to, že francouzská EDF je aktivně zapojená do tendru. „A že vylepšuje svou nabídku a projevuje významnou snahu zapojit do projektu také české firmy,“ konstatoval Fiala.

Dalším uchazečem o stavbu bloku je jihokorejská KHNP. „Já samozřejmě nemohu komentovat ten tendr a jeho průběh, ale to, na čem jsme se shodli, je, že je potřeba posílit spolupráci mezi francouzským a českým jaderným průmyslem,“ doplnil Fiala, podle kterého byla dnes ve Strakově akademii řeč i o urychlení vývoje malých modulárních reaktorů.

Macron na jaderném fóru v Praze: Podpořil i nabídku EDF na Dukovany

Macron se po jednání s Fialou účastnil Česko-francouzského jaderného fóra. „Patříme k evropské jaderné alianci, která se hodně zasazovala, aby v hlavních dokumentech EU byla technologická neutralita. Abychom měli svrchovanou bezuhlíkovou strategii, potřebujeme obnovitelné zdroje a jádro,“ upozornil v Praze Macron.

V projevu zdůraznil, že jaderná energetika je podle něj klíčová pro další transformaci Evropy, spatřuje v ní základ pro nezávislost a konkurenceschopnost kontinentu. Vyzdvihl proto potřebu posilovat význam jádra v celoevropské strategii.

K tomu má podle Macrona dopomoci právě spolupráce ČR a Francie. „Musíme náš přístup na evropské úrovni dál rozvíjet a posilovat,“ řekl Macron. „Preferuji tu energii, kterou si sami vyrobíme, před tou, kterou dovážíme,“ uvedl také. Česko - francouzské partnerství v jaderné energetice označil jako základní kámen evropské suverenity. „Je to v našich rukách. Tak to učiňme,“ doplnil francouzský prezident v Praze.

Emmanuel Macron v Praze: Na fóru k jaderné energetice (5.3.2024) Emmanuel Macron v Praze: Na fóru k jaderné energetice (5.3.2024) | Blesk:Jiri Kotatko

Macron podpořil nabídku firmy EDF, která se spolu s korejskou KHNP uchází o stavbu nových reaktorů v ČR. Podle něj by společný projekt mohl mít v budoucnu flotilový efekt, který by rozšiřoval jadernou energii po celé Evropě. Kromě dukovanského tendru připomněl také další zapojení francouzských firem do fungování tuzemské energetiky a také jadernou spolupráci vědeckých institucí.

Jaderného fóra se dnes v pražském Rudolfinu zúčastnil také generální ředitel EDF Luc Rémont. Potvrdil, že podnik do poloviny dubna podá nabídku na stavbu více reaktorů v ČR.

 

Fiala: Musíme přemýšlet, jak zastavit ruskou agresivní politiku

Fiala vedle toho dnes uvedl, že s Macronem probírali třeba i spolupráci tamních firem na přípravě českých vysokorychlostních železnic. „Plány České republiky v této věci jsou ambiciózní,“ uvedl český premiér. Politici v rozhovoru nevynechali ani spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu, kultury či zemědělství. Dle očekávání se ale bavili i o Ukrajině.

„Velmi mě těší také jasné pozice a iniciativní role pana francouzského prezidenta, pokud jde o ruskou agresi na Ukrajině a podporu Ukrajině. Velmi mě také těší záměr Francie podpořit naši iniciativu na dodávky munice na Ukrajinu ze třetích zemí a jednáme o té konkrétní podobě,“ pokračoval Fiala. 

„Musíme přemýšlet o tom, jak teď pomoci Ukrajině, jak co nejvíce oslabit dopady ruské agrese, jak zastavit ruskou agresivní politiku, ale současně také musíme myslet na budoucnost Evropy, na bezpečnostní architekturu Evropy,“ upozornil Fiala.

„Skutečně existuje konvergence našich pohledů na agresi na Ukrajině. Děkuji za účast na konferenci v Paříži minulý týden, milý Petře. Mohli jsme zkoordinovat českou iniciativu pro získání munice. Naši ministři na tom teď spolupracují, také podpoříme kapacitní koalice. Budeme Ukrajinu nadále důrazně podporovat, a to tak dlouho a intenzivně, jak to bude potřeba, aby Rusko nezvítězilo,“ uvedl Macron.

Podepsali akční plán

Na Úřadu vlády dnes Fiala a Macron podepsali akční plán strategického partnerství České republiky a Francie do roku 2028.

„ČR je pro Francii důvěryhodným partnerem v EU i NATO. Podepsali jsme proto akční plán. Ten bude strukturovat a prohlubovat naše vztahy v příštích čtyřech letech. Ať už jde o obranu, energetiku, dopravu, ekonomiku a také kulturu či vědu. Je široký a umožní nám pokračovat v rozšiřování vztahů,“ uvedl Macron.

ČR a Francie se v dokumentu hlásí k tomu, že mají dlouhodobě dobré vztahy založené na sdílených hodnotách a podobných či shodných zahraničněpolitických zájmech. „Kromě historické tradice obě země spojuje především členství v EU a NATO. Toto dědictví a společné hodnoty chtějí obě země i nadále rozvíjet,“ stojí v akčním plánu.

Varují před hrozbami

Země označují ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu za nelegální a nevyprovokovanou ozbrojenou agresi. Bezpečnostní prostředí v Evropě i mimo ni je podle dokumentu zejména od počátku války výrazně narušené.

„Ruský imperialismus, asertivní snaha Číny zpochybňovat mezinárodní řád, hybridní hrozby a šíření terorismu představují některé z hrozeb, kterým musíme čelit společně,“ uvádí dokument.

Macron zahájil dopoledne návštěvu Prahy setkáním se studenty na Francouzském lyceu, kde promluvil při příležitosti recepce na počest francouzské komunity žijící v Česku. Následovalo jednání na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem, které se zaměřilo také mimo jiné na vojenskou pomoc Ukrajině.

Video  Emmanuel Macron na tiskovce v Praze: Rusko nesmí vyhrát, shodl se s Petrem Pavlem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. března 2024 16:12 )

a až náš velitel zatroubí na steč a zjistí že není komu zavelet 😁 Chudák. 👎 Čau veliteli 😁 zas to tolik nežer.

Jirik-ta ( 6. března 2024 13:55 )

MAP 1930

Jirik-ta ( 6. března 2024 13:53 )

Jirik-ta ( 6. března 2024 13:51 )

asi lobotomie

Jirik-ta ( 6. března 2024 13:51 )

hlavně srdcem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa