Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macronova cesta do Prahy: Sejde se s Pavlem i Fialou

Autor: ČTK - 
1. března 2024
13:59

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude v úterý v Praze jednat s prezidentem Petrem Pavlem i premiérem Petrem Fialou (ODS). Na programu má také pietní akt u pamětní desky Jana Palacha, vyplývá z pozvánek, které dnes zveřejnil Pražský hrad a dříve úřad vlády. Elysejský palác ve středu oznámil, že Macron bude v Praze jednat zejména o jaderné energetice, obraně a podpoře Ukrajiny. S Fialou podepíšou akční plán pro roky 2024 až 2028 o strategické spolupráci, energetice a dopravě.

Macron by měl podle odboru komunikace prezidentské kanceláře dorazit na Pražský hrad krátce před polednem, na 12:05 je v plánu jeho soukromé setkání s Pavlem. Hrad pak avizuje setkání s médii ve 13:30 a pietní akt na náměstí Jana Palacha ve 13:55. Palacha připomíná deska na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde student loni v prosinci zabil 14 lidí a sebe a dalších 25 lidí zranil. Francouzský prezident by tak mohl uctít i oběti střelby.

Následně zamíří Macron do nedaleké Strakovy akademie, kde je ve 14:15 v plánu jednání s Fialou. Podle úřadu vlády budou hlavními tématy jednání obranná spolupráce, energetika či válka na Ukrajině. Politici také podepíšou akční plán strategického partnerství obou zemí na roky 2024 až 2028, na programu je i společné prohlášení pro média.

Fiala se v pondělí účastnil v Paříži jednání o pomoci Ukrajině, která již třetím rokem čelí ruské vojenské invazi. Macron po něm oznámil, že se Francie zapojí do české iniciativy nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Připojit by se mohlo 15 zemí. Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů ráže 122 milimetrů.

Fiala ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu. Na pondělním pařížském summitu šlo podle něj z hlediska času o „minimální téma“. S nápadem přišel podle ministerského předsedy na okraj summitu francouzský prezident Emmanuel Macron. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že země NATO by riskovaly jaderný konflikt, pokud by své vojáky na Ukrajinu vyslaly.

Dalším důležitým tématem návštěvy v Praze bude také jaderná energetika. Francouzská státní elektrárenská společnost EDF, která provozuje největší síť jaderných elektráren v Evropě, je spolu s jihokorejskou firmou KHNP jedním z uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech. Česká vláda očekává nabídky v dubnu. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036.

Video  Petr Pavel s Emmanuelem Macronem v Paříži (20.12.2023)  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. března 2024 18:27 )

😁 naši kastráti si budou muset uvědomit, že tohle tlachání nikam nevede

Kokoška Tobolka ( 2. března 2024 16:03 )

Blbec k večeři

Jirik-ta ( 2. března 2024 12:54 )

na Bělehrad

Jirik-ta ( 2. března 2024 12:13 )

Výroba šťastných zítřků na zakázku 😇 ✌😜

Jirik-ta ( 2. března 2024 05:57 )

chlapi co nikdy nezklamou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa