Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak budou vypadat důchody a kdo do nich odejde dříve? Jurečka představil reformu penzí

Autor: ČTK - 
1. března 2024
10:47

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes představil dokončený návrh zákona s reformními změnami penzí. Přibyla do něj úprava dřívějšího důchodu pro náročné profese a odpuštění odvodů pracujícím starobním důchodcům. Novela počítá třeba s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy a s dalšími opatřeními.

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona k reformě penzí, který by se mohl týkat zhruba 120 tisíc lidí, tedy všech pracovníků z takzvané čtvrté kategorie prací a části z kategorie třetí s prací s fyzickou zátěží, vibracemi, v chladu či teple. Podle počtu odpracovaných směn by mohli jít do důchodu až pět let před důchodovým věkem. Na tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Dnes posíláme návrh důchodové reformy na vládu. Je nezbytná, rodí se méně dětí, lidé odsouvají rodičovství,“ řekl ministr na páteční tiskové konferenci. Chceme zabezpečit dûstojné důchody pro děti i vnoučata,“ dodal. 

Zaměstnavatelé by měli za pracovníky v náročné profesi platit vyšší sociální odvody o pět procent. Sazba by se jim měla podle návrhu zvedat postupně od příštího roku do roku 2028. Pokud by člověk odpracoval v rizikovém prostředí 2200 směn - tedy asi deset let, mohl by jít do penze bez krácení částky o rok a čtvrt dřív. O dva a půl roku dřív na odpočinek by mohli jít lidé po odpracování 4400 směn, tedy asi 20 let v náročné profesi. Za každých dalších 74 směn by to pak mohlo být dřív o další měsíc.

Kvůli překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů jsou ve třetí a čtvrté kategorii prací potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví.

Podle ministra patří mezi klíčová opatření například ocenit rodiče, kteří vychovávají děti, tedy budoucí plátce důchodů. Je třeba podpořit rodiny, aby měly děti. Dosavadní systém je za to spíše trestal, řekl Jurečka. Stát ocení i lidi, kteří pečují o osobu blízkou.

Vláda plánované reformní změny penzí představila loni 11. května. Návrh důchodové novely ministerstvo práce předložilo v polovině listopadu. Resorty a instituce mohly podávat připomínky. Dokončenou normu dostane Legislativní rada vlády a po ní kabinet. Podle plánu by Sněmovna mohla rozhodnout do konce července, po ní by dostal normu ke schválení Senát a k podpisu prezident. Opozice má k zákonu výhrady.

Už dřív ministr řekl, že by dřívější důchod měl být možný pro celou čtvrtou kategorii a část lidí z kategorie třetí. Ve čtvrté kategorii je asi 18 tisíc pracovníků a ve třetí na 450 tisíc. Podle odborářů se ze 13 rizikových faktorů má u třetí kategorie brát v potaz pět, a to fyzická zátěž, vibrace, pracovní poloha, teplo a chlad. Odbory nesouhlasí, chtějí dřívější důchod pro celou třetí kategorii. Zaměstnavatelé jsou pro užší vymezení. Za pracovníky budou platit vyšší odvody. Poukazují i na výpadek pracovních sil při dřívějším odchodu z trhu práce.

Jurečka ve středu po jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl, že hotovou předlohu pošle vládní legislativní radě v nejbližších dnech. Vláda by pak mohla normu projednávat za čtyři až pět týdnů.

Video  Ústavní soud jedná o zrušení valorizace penzí: Vypovídá i vicepremiér Jurečka  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. března 2024 03:19 )

1. Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko během online projevu na zasedání finančního bloku G7 uvedl, že Ukrajina potřebuje každý měsíc až 3 miliardy dolarů zahraniční finanční pomoci.
A zkoušeli jste pracovat? Nebolí to, vím to podle sebe. Takže ne bojovat za Zeliho, aby dále zbohatl, ale jednoduše makat?

Jirik-ta ( 1. března 2024 23:08 )

laloky má pěkný

jajas ( 1. března 2024 17:51 )

Říkal, že návrh jde "do vlády"....takže ti se tam dozví vše do detailu....a samozřejmě pětikolka bude pro, protože jakékoliv návrhy opozice jsou již předem smeten na podlahu....Občané se to pak dozví jako jasnou věc.... To už známe, jak se teď dělají nové reformy a zákony. 😁

jajas ( 1. března 2024 17:49 )

Nezáviď! 😁

vinke ( 1. března 2024 16:08 )

A tohle vymýšlel dva roky? Vždyť do vlády šel s tím, že už má vše vymyšlené 😁
Konkretně to bude jak, když už tu svoji reformu představuje? Aha, to ještě neví 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa