Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka na schůzce u Pavla: Obhajoval důchodovou reformu?

Autor: ČTK - 
28. února 2024
18:35

Navrhovaný zákon s reformními změnami penzí by vláda mohla projednávat za čtyři či pět týdnů. Novinářům to po svém dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Uvedl, že prezidentovu podporu důchodové reformy vnímá dlouhodobě. Šéf resortu práce je přesvědčen o tom, že se penzijní novela stihne přijmout a začne platit v plánovaných termínech, tedy část už od příštího roku. Prezident by měl příští týden o chystaných opatřeních debatovat se zástupci opozičního hnutí ANO.

Reformní novela počítá třeba s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s dřívější penzí pro náročné profese. Ministr uvedl, že změny podrobněji představí v pátek na tiskové konferenci. Prezidenta a jeho poradce s plánovanými úpravami systému penzí seznámil už v polovině listopadu. Po tehdejší schůzce řekl, že vnímal prezidentovu podporu.

Dnes ministr zmínil, že podporu hlavy státu reformním změnám k udržitelnosti penzí a stabilitě důchodového sytému vnímá dlouhodobě. Ocenil Pavlův zájem o podobu důchodových změn i o nalezení shody koalice a opozice. Zástupci opozičního hnutí ANO k prezidentovi zamíří příští týden. K návrhům mají výhrady. Společnou schůzku hlavy státu a koaličních a opozičních politiků k nalezení případného kompromisu ministr nevyloučil. „Kvituji přístup pana prezidenta, abychom dohodu mohli nalézt,“ uvedl Jurečka. Znovu zopakoval, že je připraven o případných úpravách s opozicí diskutovat.

Ministerstvo práce návrh zákona po vypořádání připomínek dokončuje. Ministr řekl, že novelu „v nejbližších dnech“ odešle vládě. Probere ji pak vládní legislativní rada. Kabinet by navrhovaný zákon mohl projednávat za čtyři až pět týdnů, upřesnil Jurečka. Podle něj by pak Sněmovna mohla předlohu přijmout do konce července, poté by ji dostal Senát a po něm i k podpisu prezident. Kancelář prezidenta republiky k navrhované podobě žádné připomínky už dřív neměla.

Jurečka dnes stejně jako v listopadu řekl, že se na dnešní schůzce vedla debata třeba o zahrnutí doby úspěšně dokončeného doktorandského studia do náhradních dob pojištění a jeho započítání do penze. Poradci navrhovali jako systémovější mít doktorandské studium jako zaměstnání, z něhož by stát získal i odvody. Ministr o tom chce jednat se šéfy resortů školství a financí.

Pavel už před rokem krátce po svém zvolení ještě před nástupem do úřadu řekl, že by chtěl přispět k vysvětlování nutnosti provést důchodovou reformu. Mluvil o její nezbytnosti a o tom, že kosmetické úpravy k zajištění udržitelnosti důchodů do budoucna stačit nebudou.

Video  Valorizace penzí: Opozice obstruovala, uvedl Ústavní soud. A odmítl výtky ANO.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. února 2024 12:41 )

blue_Moon ( 29. února 2024 10:22 )

😁

Uživatel_5811138 ( 29. února 2024 08:58 )

Důchodová reforma je třeba, zvláště dnes kdy jsou potřeba miliardy pro Ukrajinu. Tak to má být,naší důchodci se musí uskromnit aby byly peníze na cizí válku.

Dana Nagyova ( 29. února 2024 07:59 )

Traktorista dela duchodovou reformu, elektrikar finance,bankovni urednice ridi vojsko. Jak tohle muze fungovat? No prece dobre, staci zajit za prezidentem, ktery je odbornik na vsechno, pochvali, zasalutuje a schvali.

Jirik-ta ( 28. února 2024 23:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa