Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vystrčil v Blesku o manželství pro všechny: Název je až druhořadý. A co Istanbulská úmluva?

Video se připravuje ...
Autor: max, jos - 
15. února 2024
05:00

Společností v posledních týdnech rezonovalo neratifikování Istanbulské úmluvy v Senátu. Podle předsedy Miloše Vystrčila je potřeba se z debaty, která kolem úmluvy proběhla, poučit a vzít ji v potaz při dalším hlasování, které se blíží – o manželství pro všechny. Je pro něj důležité, jak se svazek stejnopohlavních párů bude jmenovat? A jak ho ovlivnila střelba v bratislavském klubu Tepláreň?

„Je důležité, abychom do Senátu co nejdříve dostali takovou novelu, která zrovnoprávňuje partnerství muže a ženy a partnerství dvou mužů nebo dvou žen,“ řekl předseda Senátu ve studiu. Název svazku je podle něj až na druhém místě – i přesto, že si podle svých slov uvědomuje, že pro stejnopohlavní páry je název důležitý. „V okamžiku, kdy to je partnerství, tak je okamžitě zřejmé, že jde o něco jiného než o ten standardní svazek, jak ho známe dnes,“ připustil. „Věřím, že i partnerství, pokud tam skutečně dojde ke zrovnoprávnění toho vztahu, stejnopohlavní páry uspokojí nebo bude pro ně přijatelné,“ dodal Vystrčil.

Předseda Senátu přiznal, že jeho vnímání práv homosexuálů ovlivnila i střelba před bratislavským klubem Tepláreň, kde střelec v říjnu 2022 zavraždil dva mladé muže. „Musím přiznat, že mě to upevnilo v přesvědčení, že skutečně bychom měli přijmout právní normy, které zrovnoprávní ty vztahy,“ řekl Vystrčil. „Člověk si více a hlouběji uvědomil, v jak podřadném postavení se někdy mohou lidé z LGBT plus komunity objevit,“ dodal.

Název svazku je až druhořadý, na prvním místě jsou práva

Jaký názor na manželství pro všechny mají jeho kolegové z klubu, neví, debata na toto téma podle jeho slov ještě neproběhla. „V tuhle chvíli to není tak, že hlavním tématem na našem klubu je to, jestli to bude partnerství, nebo manželství,“ řekl. „Myslím si, že stejně hlavní debata bude spíše o právech. O tom, zda budou úplná, nebo zda tam bude nějaká výjimka v případě osvojování dětí a podobně,“ vysvětlil.

Jestli má šanci manželství pro všechny projít v Senátu, si Vystrčil netroufá odhadovat. „Zásadní je ta debata předtím a snášení těch argumentů. A tady já věřím, že i to, co nastalo v Senátu v případě té debaty o úmluvě proti násilí (Istanbulská úmluva), může být nějakým poučením a že třeba v případě manželství pro všechny bude přístup senátorů a senátorek jiný.“

Hlasování o Istanbulské dohodě se bude opakovat

Debata sehrála podle Vystrčila zásadní roli i při hlasování o Istanbulské úmluvě. „Chyběla hlubší diskuze a zejména jsme nedokázali vyvrátit některé mýty, dezinformace nebo přímo lži, které o té úmluvě kolují a naplnily ten mediální prostor,“ vrátil se předseda Senátu k diskuzi, která proběhla v Senátu v posledním lednovém týdnu.

Vystrčil ale upozornil na to, že po podzimních volbách do Senátu se téma do horní komory vrátí. „Vláda znovu vyzve Senát, aby se vyslovil k tomu, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s ratifikací,“ vysvětlil. Vládní výzva je podle něj v tomto ohledu zásadní. „Ústava úplně nevylučuje, že bychom to mohli udělat i bez toho oslovení vládou, ale my jsme se v naprosté většině případů tak chovali a nemyslím, že bychom toto pravidlo měli porušit,“ dodal.

vinke ( 16. února 2024 14:29 )

No vida! Pravoslavné řecko si dnes schválilo manželství pro všechny.
Premiér Mitsotakis uvedl, že rozhodnutí parlamentu je „milníkem pro lidská práva“ v Řecku a odráží to, že Řecko je demokratickou a progresivní zemí, která je věrná evropským hodnotám.

Očividně tedy Řekům na názvu záleží, na rozdíl od Vystrčila a dalších co se v poslední fázi lekli 👎 .
Ubohým českým poslancům a senátorům záleží hlavně na dobrém vlastním živobytí a na tom, aby měli gaye a lesby selektované , označené a tedy pod jasnou kontrolou 👎 . Styďte se !

vinke ( 15. února 2024 17:31 )

Uvádí se že ve společnosti jsou 4-10% homosexuálů. Vezmeme-li průměr 7% je to z osmi milionů voličů, tedy dost silná skupina voličů, kterým část Pětikoalice, tedy bez ODS a KDU CSL, jak jinak 😕 , před volbama naslibovala (jak se ukazuje tak lživě) narovnání jejich práv. Povinnosti mají homo samozřejmě stejné, o tom žádná.
Teď, když by to měla ta část Pětikoalice splnit tak se cuká. O ty voličské hlasy přijdou za 1,5 roku, s tím předpokládám počítají. Ale asi jim to nevadí. Korespondenční volba jim hlasy zajistí, mají to asi už vymyšlené. Ti zahraniční homodexuálové je volit budou, jednak se ani nemají v úmyslu do téhle země někdy vrátit, řada z nich ani česky neumí a pak, žijí často v zemích kde manželství pro všechny už uzákoněno je !! Se všemi právy jako mají heteroexuálové. Tak co by se vraceli do středověku ?
Váhající ANO by si to mělo dobře promyslet a hlasovat při příštím brzkém projednávání Manželství pro všechny tak, aby ty odpadlé hlasy ve volbách za 1,5 roku získalo. Je to na nich. Samozřejmě neočekávám, že by lidé typu Juchelky změmili myšlení 😁.
To, co Vystrčil předvedl je obyčejný podraz a zbabělost, zřejmě kompenzovaná nějakými prebendami, protože tak to v politice bohužel chodí...

vinke ( 15. února 2024 16:35 )

Právě že si homofobové jako ty si na Boha rádi hrají. Ta tvoje příroda děti nerozdává. Homosexuálové děti mít mohou a homosexualita není dědičná. Způsob, jak je mohou mít ,využívá i čím dál větší řada heterosexuálů. A čím dál větší řada heterosexuálů ani žádné děti mít nechce nebo mít ani nemůže.
Neplkej o věcech a nerozhoduj o lidech o kterých nemáš ani ponětí 👎 .

UFO1 ( 15. února 2024 15:30 )

Účel manželství s tim nekoresponduje, děti jim příroda nedala, neměl by si člověk hrát na Boha. Ale jiný název institutu pro stejnorodé páry se stejnými právními možnostmi jo

UFO1 ( 15. února 2024 15:27 )

A názor senátu na postup vlády a policie na FF? Istanbulská úmluva je zbytečná,nikdo by ji nerespektoval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa