Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podivné výrazy papalášů při Putinově vleklém projevu: Klimbání, chmury... i obavy?

Autor: mav, ČTK - 
1. března 2024
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek přednesl zprávu o stavu Ruska. Nedělá to pro své publikum jednoduché - řečnil dvě hodiny a sedm minut. Při sebevětším odhodlání senátoři, poslanci, duchovní, důstojníci i další papalášové nedokázali celou tu dobu udržet pozornost a dekorum. Objevilo se klimbání, ale patrné byly i chmury ve tvářích některých zúčastněných. O čem Putin v projevu mluvil?

Jaderné síly v pohotovosti, dějinné křivdy, kolonialismus Západu, národní jednota… Před deseti lety by to možná leckoho šokovalo, děsilo, jiného možná nadchlo, ale každopádně by všichni vydrželi vzhůru.

Dnes už to z Putinových úst zní jako obehraná písnička nejspíš i jeho nejvěrnějším stoupencům. O moc zábavnější zjevně nebyly ani projekty plynofikace menších sídel či alokace financí na školní autobusy.

A jelikož se projev z Moskvy vysílal v televizi, neunikly kamerám některé momenty pro kremelské papaláše ne zrovna lichotivé.

Klimbání, útrpná znuděnost, v lepším případě urputná snaha sedět v pozoru nebo ostentativně - ač beze slov - přitakávat

Putin ve svých každoročních projevech o stavu země tradičně uvádí své hodnocení situace ve federaci a definuje hlavní směry vnitřní a zahraniční politiky. Tentokrát vystoupil s tímto projevem několik dní poté, co uplynuly dva roky od doby, kdy Rusko na jeho příkaz zaútočilo vojensky na sousední Ukrajinu. A také v předvečer plánovaného pohřbu jeho kritika a opozičního předáka Alexeje Navalného, který nedávno zemřel za nevyjasněných okolností v trestanecké kolonii na Sibiři.

Rusko čekají v polovině března prezidentské volby a všeobecně se očekává, že třídenní hlasování vyhraje Putin, který si tak zajistí další šestiletý mandát.

O čem Putin mluvil?

  • Putin uvedl, že země NATO budou riskovat jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu.
  • V projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu a dalšími představiteli vládnoucí elity dále prohlásil, že Rusko po přijetí Finska a Švédska do NATO bude muset posílit své vojsko na západní hranici.
  • Putin odmítl, že by Rusko plánovalo útok na Evropu, označil to za nesmysl. Naopak obvinil země NATO, že začaly hovořit o možnosti vyslání svých vojsk na Ukrajinu. „Také máme zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území," prohlásil ruský prezident.
  • „Vše, co vymýšlí Západ reálně hrozí konfliktem s použitím jaderných zbraní, a tedy zničením civilizace," tvrdil dále šéf Kremlu.
  • Putin opět vinil Západ mimo jiné ze snah oslabit Rusko nebo z rozpoutání konfliktu na Ukrajině. Rusko zahájilo invazi do této země 24. února 2022 a Moskva jako své cíle deklarovala „demilitarizaci" a „denacifikaci" země.
  • Putin chválil to, co nazval ruským modernizovaným jaderným arzenálem, a podle státní agentury TASS prohlásil, že ruské strategické jaderné síly země jsou ve stavu plné připravenosti. Hypersonické jaderné zbraně nové generace, o kterých poprvé mluvil v roce 2018, jsou podle něj rozmístěny nebo ve fázi dokončování vývoje a testování.
  • „Bojové schopnosti ozbrojených sil se mnohonásobně zvýšily. Naše jednotky pevně drží iniciativu. S jistotou postupují v řadě operačních směrů a osvobozují nová území," prohlásil Putin s odkazem na ruskou válku na Ukrajině, přičemž použil termín „osvobození", kterým Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinských území.
  • Agentura AFP poznamenala, že Putin pronesl projev v době, kdy jeho invazní armáda dosahuje určitých úspěchů na bojišti a ekonomika se vyrovnává se západními sankcemi. Poté, co ukrajinská armáda v roce 2022 na řadě míst ruskou invazi odrazila a následně osvobodila území na severovýchodě a jihu země, její loňská protiofenzíva nepřinesla podobně významné územní výsledky.
  • Šéf Kremlu část dnešního projevu věnoval ruské ekonomice. A podle Reuters navrhl například štědřejší daňové úlevy pro rodiny s dětmi nebo dodatečné finance pro regiony s nízkou porodností.

     

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

VeritasVincit ( 1. března 2024 11:11 )

Masivní podpora ukro banderovců od redaktorů ze všech stran !!!

Zobrazit celou diskusi