Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český expert v podcastu o pohřbu Navalného: Dojde na represe? Režim nasadí i vrtulníky, Putin je nevyzpytatelný

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
29. února 2024
05:00

Dva týdny po nečekané smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného (†47) je na pátek 1. 3. v moskevské metropoli naplánovaný jeho pohřeb. Podle předsedy české organizace Gulag.cz Štěpána Černouška se s Navalným přijdou rozloučit tisíce Rusů. Každý jejich krok ale budou pravděpodobně sledovat stovky policistů a ze vzduchu vrtulníky. Prezident Ruska Vladimir Putin je dle experta nyní nevyzpytatelný a může se stát cokoliv.

Když ve středu dopoledne vystoupila vdova Julija Navalná na půdě europarlamentu ve Štrasburku, přiznala ve své řeči, že se obává, jak se bude Putinův režim chovat k lidem, kteří půjdou v pátek v Moskvě na smuteční obřad. „Pohřeb se bude konat pozítří. A já si zatím nejsem jistá, jestli proběhne poklidně, nebo jestli policie zadrží ty, kteří se přišli s mým manželem rozloučit,“ pronesla k europoslancům.

Video  Blesk Podcast: Dojde během pohřbu Navalného k represím?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Stejný strach o průběh pohřbu má i český odborník na Rusko Štěpán Černoušek z organizace Gulag.cz, který chystanou událost přirovnal k výročí 20 let od úmrtí Jana Palacha, kdy během tzv. Palachova týdne policisté hlídali desítky tisíc lidí. „Konaly se úplné manévry tajné policie, nad místem lítaly vrtulníky a policisté do Všetat lidi nevpouštěli. Podobné to může být i v Moskvě. Vůbec bych se nedivil, kdyby z nějakých měst zastavili vlaky, nebo kdyby úplně přehradili přístup k tomu místu, kde se pohřeb bude konat. Myslím si, že budou dělat všechno pro to, aby nevypukla nějaká větší demonstrace, která by ukázala, že těch lidí, co nesouhlasí s Putinem, je hodně," říká o chystaném pohřbu Černoušek.

Přesto všechno, co by mohlo nastat, český expert odhaduje, že Rusové se s opozičním politikem dorazí rozloučit. „Myslím si, že na pohřeb přijdou lidé ve velkém množství. Je to totiž naposledy, kdy budou moci ukázat svůj nesouhlas s tím, co se v Rusku děje. Těch lidí je tam relativně dost, určitě to není většina, ale i kdyby to bylo 20 procent, tak je to pořád třeba 15 milionů lidí, což není úplně málo. Ti to můžou vnímat jako možnost, jak vyjádřit nesouhlas," dodal expert.

Legrace skončila

Co se pak bude dít se samotným hrobem Navalného poté, co do něj budou uložené jeho ostatky, není jasné. Podle Štěpána Černouška je možné, že by někdo jeho hrob poničil nebo ukradl jeho ostatky. „Od toho režimu už se dá čekat cokoliv. I smrt Navalného, ačkoliv se bohužel dala očekávat, ukázala, že Putinovi už je úplně všechno jedno. Je mu jedno, jak to budou vnímat lidé v Rusku, jak to bude vnímáno v zahraničí. On už nemá žádné zábrany a dává tím najevo, že veškerá legrace už opravdu skončila," varuje Černoušek s tím, že celý jeho režim se extrémně radikalizuje a z Putina se stává diktátor. „Navalného smrt je možná symbolickým mezníkem, který to potvrzuje," obává se host podcastu.

Ředitel organizace Gulag.cz, tedy české pobočky organizace Memorial, se osobně vydal i čtyřikrát do Ruska, kde sbíral svědectví a informace o sovětských gulazích a pracovních táborech. Na Sibiři navštívil i opuštěné pracovní tábory: „Šokovalo mě, kolik těch lágrů opuštěných v tajze je. Kolik je tam osobních předmětů vězňů, dopisů, které jsme tam našli. Vypadá to jako kdyby ti vězni odešli před pár týdny. Ukázalo mi to, jak nedořešená tahle kapitola v Rusku je," líčil předseda organizace s tím, že to je podobné, jako kdyby ve střední Evropě doposud zůstal opuštěný vyhlazovací tábor se všemi pozůstatky po zabitých lidech.

Z mnohých těchto gulagů vyrostly trestanecké kolonie, kterých je po Rusku v současnosti tisíc. Alexej Navalnyj byl vězněn v ruské trestanecké kolonii IK-3 v Charpu přezdívané jako Polární vlk. Jaké tam panovaly podmínky, jaké měl Navalnyj spoluvězně, a proč jej dozorci mučili a trestali, vysvětlil Štěpán Černoušek v Blesk Podcast:

e.lesanova ( 29. února 2024 17:21 )

A ?? Myslíte, že u nás by Rakušan nepořádal manévry, kdyby se jednalo o předpokládané provokace atd. ?? Navalného smrt chtějí využít pro další rozdmýchávání nenávisti proti RF a před volbami "jako když to našli"...pravda bude asi trošku jinde 👎 Stačí, když tam pojedou prsit chciválci a poskoci USA a EU...PePa 107 nesmí chybět 👎

Uživatel_5811138 ( 29. února 2024 15:10 )

Andrej Ivanovič Štěpkov, neznáte,já taky ne,ale stačí aby zemřel a je to hrdina.

Kamyl ( 29. února 2024 11:37 )

Za ČR se zúčastní osvědčená dvojka Pekařová Ajdamová a Pepek Zastrčil .....

Kamyl ( 29. února 2024 11:24 )

👍 👍 👍 👍 👍

naidka ( 29. února 2024 10:42 )

Jak se to dělá? 🙂

Zobrazit celou diskusi