Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Karel IV. nebyl otec vlasti. Zadlužil české země a financoval parazity, říká Vondruška

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
28. února 2024
05:00

Mezi dlouhodobě nejčtenější české autory patří historik a spisovatel Vlastimil Vondruška. Host Blesk Podcastu momentálně píše sérii knih o Lucemburcích na českém trůně. Karel IV. podle něj záměrně přepisoval historii a svým rozmařilým hospodařením projedl lidem své vlasti budoucnost. Autor mu dává částečně za vinu hladomor i brutální husitské války. 

„Politické PR je staré jako lidstvo samo,“ prohlašuje s úsměvem Vlastimil Vondruška. A platí to zejména pro hrdiny jeho posledních knih. V českých knihovnách se obrovské popularitě těší jeho Přemyslovská epopej, Husitská epopej nebo historické detektivky. Ačkoliv se dlouho vyhýbal Lucemburkům na českém trůně, tvrdí, že na ně dozrál čas.

Video  Blesk Podcast: Karel IV. zadlužil české země a financoval parazity, říká Vondruška  - pdc, bp, Jedlička
Video se připravuje ...

„Lucemburská doba je v současnosti nesmírně aktuální, protože je to sága o tom, jak v českých zemích začne vládnout cizinec, jaké to má a může mít konsekvence,“ vysvětloval spisovatel. První dva díly již byly publikované, třetí by měl vyjít před letošními Vánoci a poslední si chce nadělit v dubnu 2025 ke svým sedmdesátinám. Český král a římský císař Karel IV. byl podle Vondrušky na pohřbu označen za otce vlasti, přičemž tehdy to byla pro panovníky užívaná floskule. Do otce vlasti měl daleko...

Vláda Karlova v mnoha ohledech samozřejmě byla pro budoucnost českých zemí negativní, protože my jsme za lesk jeho slávy platili našimi penězi, kterými financoval svoji nákladnou říšskou politiku, která přinášela zisky jemu jako panovníkovi,“ líčí Vlastimil Vondruška, jak císař a český král příliš utrácel. Za jeho vlády dle historika vyklíčily problémy, které eskalovaly v revoluci a smrt poddaných.

Utrácel víc než mohl

Konec jeho vlády se kryje s dobou prudkého ochlazení evropského počasí, a které přineslo hladomory a velké sociální nepokoje. V zemích, kde neměli panovníky tohoto typu, tak měli našetřeny určité zdroje, které jim umožňovaly, alespoň v tehdejších podmínkách ty sociální problémy nějak urovnat, my jsme tyhle zdroje neměli,“ dodává host podcastu s tím, že zasel semínko i národnostních sporů, když pražskou radnici obsazoval Němci, přičemž stále větší moc měli čeští měšťané. Dalším zárodkem byl církevní spor, kdy z Prahy chtěl prý učinit druhý Řím. „Nikde kromě Vatikánu v této době nebyla taková kumulace prelátů, tedy parazitů, jichž bylo tolik, že mezi sebou bojovali a nemohli se všichni uživit.

Mezi obyvateli a šlechtou rostla nespokojenost za honosný život na císařském dvoře. „Někdo musel zaplatit všechny stavby a Karlovu politiku. Sláva panovkníka není v tom, jestli tady zanechá nádherné stavby, sláva panovníka je v tom, jestli tady zanechá spokojené lidi,“ říká k odkazu Karla IV., který za svého života dbal o svůj majestátní odkaz, napsal svůj vlastní životopis Vita Caroli a dohlížel, jak o jeho rodu píší kronikáři. Aneb politické PR je staré jako lidstvo samo.

Proč se za Přemyslovců v Praze dařilo obchodu s otroky, proč byla Dalimilova kronika asi nejstarší politickým PR textem a zda-li Jan Žižka v mládí někoho zavraždil, prozradil v Blesk Podcastu spisovatel a historik Vlastimil Vondruška:

Zdeněk Žalud ( 29. února 2024 14:08 )

Už jen věta, kterou Jiří Marek uvedl Vlastimila Vondrušku, že jen málo lidí udělalo pro českou historii jako jeho host, je alarmující a nepravdivá. Pan doktor Vondruška vystudoval historii a píše čtivou beletrii, ale když vystupuje jako historik, tak svévolně míchá historická fakta se svými POCITY A DOJMY. Vždyť sám uvádí, že lidé potřebují POHÁDKY. Že si nevzpomene na křestní jméno Otakara Vávry a že tvrdí, že Zikmund nebyl českým králem (nakonec se zamyslí a opraví), to jsou jen drobnosti. Ať prokáže, že krátce po smrti Karla IV. propukl hladomor a nepokoje, které zmiňuje! Tehdy žádná velká klimatická změna nenastala, ani hladomor, je známý pouze mor v letech 1380-81. A když pokládá duchovní a zejména preláty za parazity, tak jsou pro něj paraziti asi všichni, kdo drželi nějaká beneficia, tedy všichni faráři, ale teoreticky všichni dvořané. Vondruška často odpovídá i na hloupě položené otázky, ale to, že Čornejův Jan Žižka je podle něj na pomezí mezi publicistikou a historickým románem, je totální blábol. Čornej prostě komentoval zápis v Popravčí knize pánů z Rožmberka, že někdo o Žižkovi vypověděl, že"zabil páně člověka". Nidko dnes nemůže určit, zda si to vypovídající osoba vymyslela, nebo se to stalo, zda předtím Žižka Rožmberkovi veřejně vyhlásil nepřátelství (odpověď), nebo ta Žižkova odpověď byla vyhlášena až poté, protože datace takových zápisů je dost nejistá. Vondruška sice viní Karla IV. ze zadlužování, ale který český král od posledních Přemyslovců až do konce monarchie české země nezadlužoval? Ať ho najde...

Uživatel_5681197 ( 28. února 2024 13:49 )

Tak kdo zná Vondruškovo “dílo” tak není překvapen, že plive na Karla IV. Takový blábola, který chce být zajímavý🙄🤮

Uživatel_5811036 ( 28. února 2024 10:27 )

Jest tomu opravdu tak! Karel IV. nebyl žádný otec vlasti. On měl sice Čechy rád, ale byl to především Lucemburk. Ale konec konců my Češi jsme si od dob Přemyslovců nedokázali nikdy sami sobě vládnout po delší dobu.

Pollo ( 28. února 2024 09:28 )

Vondrušku s jeho názory na historii i současné dění nesnáším. Patří mezi malou hrstku lidí, že když je slyším, napadají mě samá sprostá slova. Nejsem na to dvakrát hrdý, ale je to tak.

Zobrazit celou diskusi