Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Navalného mluvčí prozradila, kdy a kde pohřbí opozičníka. Putinův režim chystá manévry?

Aktualizováno -
28. února 2024
15:06
Autor: ČTK, simao - 
28. února 2024
10:58

Poslední rozloučení s ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, který podle ruských úřadů zemřel před dvěma týdny ve věznici, se bude konat v pátek odpoledne v Moskvě. Uvedla to dnes Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Vdova Julija Navalná se obává, jak Putinův režim k pohřbu přistoupí a zda policie nezadrží ty, kteří se přijdou s jejím manželem rozloučit.

Podle Jarmyšové bude kritik Kremlu Alexej Navalnyj pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji ruské metropole.

„Alexejův pohřební obřad bude v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino 1. března ve 14:00 (12:00 SEČ). Přijďte včas. Pohřeb se bude konat na Borisovském hřbitově,“ uvedla Jarmyšová.

V úterý oznámila, že se jí a dalším Navalného spolupracovníkům nedaří najít místo pro veřejné rozloučení, přičemž některá místa je podle ní přímo odmítla po zmínce opozičníkova jména. 

Pohřeb se měl původně uskutečnit ve čtvrtek, ve stejný den, kdy v parlamentu vystoupí ruský prezident Vladimir Putin s projevem o stavu země, pietní místo se ale nepodařilo sehnat, uvedl dnes ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov.

„Skutečný důvod je jasný. Kreml ví, že v den rozloučení s Alexejem nebude Putina a jeho poselství nikdo potřebovat,“ napsal Ždanov na sociálních sítích.

Obavy vdovy Julije

O pohřbu promluvila dnes v europarlamentu ve Štrasburku i vdova Julija Navalná.

„Myslela jsem si, že za 12 dní, které uplynuly od Alexejovy vraždy, budu mít spoustu času na přípravu tohoto projevu. Ale nejprve nám celý týden trvalo, než jsme získali Alexejovo tělo a uspořádali pohřeb. Pak jsem vybrala hřbitov a rakev. Pohřeb se bude konat pozítří. A já si zatím nejsem jistá, jestli proběhne poklidně, nebo jestli policie zadrží ty, kteří nepřišli s mým manželem rozloučit,“ uvedla před europoslanci.

Poslední možnost k vyjádření nesouhlasu?

Očekávalo se, že Navalnyj bude pohřben na jednom z moskevských hřbitovů, RFE/RL ale připomíná, že od opozičníkovy smrti ruské úřady zadržely napříč zemí stovky lidí, kteří si Navalného připomínali například kladením květin na různých místech, jako jsou památníky obětí politických represí.

„Myslím si, že na pohřeb přijdou lidé ve velkém množství. Je to totiž naposledy, kdy budou moci ukázat svůj nesouhlas s tím, co se v Rusku děje. Těch lidí je tam relativně dost, určitě to není většina, ale i kdyby to bylo 20 procent, tak je to pořád třeba 15 milionů lidí, což není úplně málo. Ti to můžou vnímat jako možnost, jak vyjádřit nesouhlas,“ uvedl pro Blesk Zprávy Štěpán Černoušek z organizace Gulag.cz.

Zadrželi i Navalného advokáta

V Moskvě bezpečnostní složky zadržely i Navalného advokáta Vasilije Dubkova a sepsaly s ním záznam, podle něhož se dopustil narušení veřejného pořádku, vyplynulo z informací listu Novaja gazeta a portálu Vjorstka. Tomu později Dubkov řekl, že ho propustili. Důvod zadržení nekomentoval, ale krok úřadů označil za maření činnosti advokáta.

Dubkov doprovázel matku Navalného na Sibiř, kde se jí s jeho pomocí podařilo dosáhnout vydání synova těla, podotkla agentura Reuters. Loni úřady zatkly tři jiné Navalného advokáty a obvinily je z účasti na extremistických aktivitách, za což hrozí až šest let vězení.

Po matce chtěli tajný pohřeb?

Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii Polární vlk na Sibiři. Úřady vydaly tělo jeho matce 24. února. Do té doby ho odmítaly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti.

Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná odmítla požadavky splnit, napsala Meduza.

Mluvčí Dmitrij Peskov mezitím podle tohoto webu uvedl, že Kreml nevyvíjel na matku Navalného v souvislosti s pohřbem žádný nátlak.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 28. února 2024 21:51 )

U nás byla taky jedna taková paní - Gusta Fučíková, vdova po svatém Julkovi.

doktormediciny ( 28. února 2024 18:13 )

Kam na to chodite....Nejde jste musela k tem poznatkum prijit...

Renata Veselá ( 28. února 2024 16:47 )

Uživatel_5811138 ( 28. února 2024 15:22 )

Přesně tak. Lidé dnes věří všemu co média předhodí.čim byl konkrétně odpůrce Putina ? To se nedozvíme.

Uživatel_5811138 ( 28. února 2024 15:15 )

Byl to extrémní nacionalista, pouze ruský národ, chtěl vyhladit jakékoli menšiny včetně Ukrajinců, vězněn za korupci a porušení podmínky. Dnes uměle vytvořený glorifikovanÿ hrdiina .

Zobrazit celou diskusi