Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Emotivní projev vdovy po Navalném: Týrali jeho tělo i matku, vybrala jsem rakev. Putin je zrůda

Aktualizováno -
28. února 2024
12:29
Autor: ČTK, swp, DVL - 
28. února 2024
10:27

Za krvavou zrůdu a vůdce gangu organizovaného zločinu označila Vladimira Putina na půdě europarlamentu ve Štrasburku ve středu vdova po mrtvém opozičníkovi Navalném Julija. Mluvila o pátečním pohřbu manžela, o tom, že vybrala rakev, ale má též obavy, zda Putinův režim v pátek zakročí proti účastníkům posledního rozloučí. Putin je dle ní schopný čehokoliv. Týral matku Navalného a před smrtí i po smrti jeho tělo, uvedla Julija Navalná, ke které se upíraly zraky europoslanců.

Velká část europoslanců stejně jako řada lídrů zemí Evropské unie klade vinu za Navalného smrt ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Stejně se vyjádřila i Navalná, která uvedla, že chce pokračovat v manželově práci a bojovat za svobodné Rusko.

Pohřeb v pátek

Julija Navalná dnes v Evropském parlamentu sklidila velký potlesk a to hned několikrát. Její slova byla opět emotivní. Vzpomínala přitom i na to, že ve Štrasburku byla rovněž se svou rodinou. Nejprve s Alexejem, poté i s dětmi Darijou a Sacharem.

Poté, co se Putin poprvé pokusil Alexeje zabít, jsme několik měsíců žili na jihu Německa. Alexej se zotavoval z otravy, učil se znovu chodit a psát. Hodně jsme chodili pěšky, kdy jsme jezdili na krátké výlety. Na jednom z těch výletů jsme i s našimi dětmi jeli do Štrasburku. Pro mě i pro Alexeje je to jedno z našich nejoblíbenějších měst. Byli jsme tu společně několikrát a před třemi lety jsme se rozhodli, že ho ukážeme dětem. Teď je můj manžel mrtev a já jsem znovu ve Štrasburku, ale už se po něm neprocházím s rodinou. Stojím tady a oslovuji vás a vašim prostřednictvím i celou Evropu,“ zahájila svou řeč Navalná.

Obavy z pohřbu

Pohřeb Navalného se bude konat pozítří, vdova má však obavy, jestli proběhne poklidně.

„Myslela jsem si, že za 12 dní, které uplynuly od Alexejovy vraždy, budu mít spoustu času na přípravu tohoto projevu. Ale nejprve nám celý týden trvalo, než jsme získali Alexejovo tělo a uspořádali pohřeb. Pak jsem vybrala hřbitov a rakev. Pohřeb se bude konat pozítří. A já si zatím nejsem jistá, jestli proběhne poklidně, nebo jestli policie zadrží ty, kteří se přišli s mým manželem rozloučit,“ zmínila Navalná své obavy.

Týrali jeho tělo i matku...

Navalná mluvila o Putinově zrádné a podlé válce na Ukrajině. „Je to spousta únavy, spousta krve a spousta zklamání. Ale Putin nikam nedospěl, využil už všechno možné – zbraně, peníze, sankce, ale nic nezabírá. A stalo se to nejhorší, co se mohlo stát. Všichni si na válku zvykli. Tu a tam si lidé začali říkat: stejně se s Putinem budeme muset dohodnout... A pak Putin zabil mého muže Alexeje Navalného. Na jeho příkaz byl Alexej dlouhé tři roky mučen. Drželi ho o hladu, v maličké cele, byl odříznutý od celého světa. Odpírali mu návštěvy, telefonáty a pak dokonce i dopisy. A pak ho zabili, Dokonce potom týrali jeho tělo a týrali jeho matku,“ uvedla.

Veřejná vražda jejího muže ukázala, že Putin je schopný čehokoliv a že s ním není možné vyjednávat, míní Navalná. „Ale na druhé straně také vidím, že všichni jsou opravdu v šoku, mnoho lidí má pocit, že Putina vůbec nelze porazit,“ upozornila Navalná.

Její manžel byl schopen inspirovat svými myšlenkami miliony lidí. A to i v případě, že nesměl do televize či nebyl připuštěn k volbám. Vymýšlel nové strategie, experimentoval a „i z Putinova gulagu dokázal Alexej předávat nápady a podněty na projekty, které by v Kremlu vyvolaly paniku, byl opakem toho, čemu říkáme nuda,“ líčila vdova.

Navalná: Putin je krvavá zrůda

„Pokud opravdu chcete Putina porazit, musíte se stát inovátory, nesmíte být prostě nudní. Putinovi nemůžete ublížit další rezolucí nebo dalším balíčkem sankcí, tím, co se nijak neliší od toho, co už tu bylo, nemůžete ho porazit tím, že ho budete považovat za člověka s morálkou, zásadami a pravidly, on takový není a to si Alexej uvědomil už dávno. Nemáte co dočinění s politikem, ale s krvavou zrůdou. Putin je vůdcem gangu organizovaného zločinu. Patří k němu traviči a vrazi, ale to jsou jen loutky, jen pěšáci. Hlavní jsou lidé, kteří jsou blízko Putinovi. Je přátelé, spolupracovníci a správci mafiánské pokladny,“ bouřila Navalná a vyzvala EU k pátrání po lidech, kteří Putinovi pomáhají skrývat peníze a zakrývat jeho finanční machinace.

„Putin se musí zodpovídat za to, co udělal mé zemi, Putin se musí zodpovídat za to, co udělal sousední mírumilovné zemi a Putin se musí zodpovídat za všechno, co udělal Alexejovi. Můj manžel nikdy neuvidí, jak krásné bude Rusko budoucnosti, ale my ho vidět musíme a já udělám všechno proto, aby se jeho sen stal skutečností. Zlo ustoupí a přijde krásná budoucnost,“ dodala.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

gabreta ( 29. února 2024 23:26 )

Žije ve Švícarsku!!!!

Uživatel_5650027 ( 29. února 2024 08:17 )

Přestaňte nás týrat s "tragicky špatnou herečkou" Navalnou! Vecpe se všude,vše ví a je jako Fréza, ta je mladá a vedená ...tahle je stará a vedená dolárky. To je neštěstí... přece nebude pracovat! Má nárok na vdovský důchod z Ruska???

Uživatel_5347357 ( 28. února 2024 22:20 )

A co když je to vše úplně jinak. Navalnyj měl být prý vyměněn snad následující den za odsouzeného Rusa v Německu. Proč by ho tedy Putin zabíjel. On ho mohl zabít úplně někdo jiný, protože co s Navalným v Německu, důležitější pro Západ byl přeci v Rusku. A tak ho zamordovat ještě před odletem, to je panečku trefa, to to zase Putin slízne!!!!
Bůhví, co to vlastně bylo za lidi, co ho krátce před smrtí navštívili???
A ještě jedna poznámka. V USA a nejenom tam se snaží zastavit Trumpa, který však má velkou podporu ve volbě za prezidenta, dá se říct i přes 50%. A jak ho panečku tepou. Navalnyj měl podporu tak do 2%, ale přesto se celý Západ mohl zbláznit a to přesto, že byl odsouzen za podvody. Jo, paní Navalná, je možné, že se budete muset začít živit prací a to bude sakra těžké!!!!

kajenka52 ( 28. února 2024 21:25 )

👍 👍 👍

kajenka52 ( 28. února 2024 21:25 )

👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi