Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vydejte Navalného tělo matce, vyzvala Británie a uvalila sankce na vedení kolonie, kde zemřel

Autor: ČTK - 
21. února 2024
14:19

Británie dnes uvalila sankce na šest lidí z vedení trestanecké kolonie, v níž v pátek zemřel předák ruské opozice Alexej Navalnyj. Londýn v oznámení o zmrazení aktiv a zákazu vstupu do země odsoudil nelidské podmínky, v nichž byl Navalnyj vězněn. Po ruských úřadech Londýn požaduje, aby vydaly jeho tělo jeho rodině. Stejný požadavek vznesla i opozičníkova matka Ljudmila Navalná, o její stížnosti na ruské úřady informoval soud v Salechardu.

„Je evidentní, že ruské úřady viděly v Navalném hrozbu a opakovaně se ho pokusily umlčet. Nikdo by neměl pochybovat o represivní povaze ruského režimu,“ uvedl britský ministr zahraničí David Cameron. Vedení věznice, kterému vyčítá brutální zacházení s Navalným, slíbil Cameron pohnat k odpovědnosti. Na britském sankčním seznamu se ocitl mimo jiné velitel kolonie Vadim Kalinin.

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj byl vězněn v trestanecké kolonii, která je vzdálená asi 1900 kilometrů od Moskvy, leží za polárním kruhem a je pokládaná za jednu z nejdrsnějších ruských věznic. Británie kritizuje Navalného opakované pobyty na samotce, odmítání poskytnutí zdravotní péče i povinné procházky při teplotách okolo minus 32 stupňů Celsia.

Matka žádá tělo

Soud ve městě Salechard uvedl, že obdržel stížnost matky opozičního předáka na úřady kvůli tomu, že nechtějí rodině vydat tělo jejího syna. Slyšení je naplánováno na 4. března, bude to neveřejné soudní jednání, sdělil soud podle státní agentury TASS. Ljudmila Navalná se snaží získat tělo svého syna od soboty a vyzvala i ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jí úřady ostatky potomka vydaly a mohla ho důstojně pohřbít.

Vyšetřovací výbor odmítá vydat tělo Navalného s tvrzením, že v souvislosti s jeho smrtí vede vyšetřování, napsal server Meduza. Opozičníkova mluvčí Kira Jarmyšová v pondělí uvedla, že výbor prodloužil vyšetřování nejméně o dva týdny a neskončí dříve než 3. března.

Navalnyj podle tvrzení ruských úřadů zemřel náhle v pátek ve vězení. Okolo jeho úmrtí ale panuje řada nejasností. Navalného manželka Julija, spolupracovníci opozičního politika i Západ viní z jeho smrti Putinův režim. Členové opozičníkova týmu podle agentury AP zároveň viní ruské úřady ze snahy skrýt důkazy.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 21. února 2024 17:05 )

Británie má málo starostí? Británie má kolonie na Sibiři?🤓

bleskovka ( 21. února 2024 14:33 )

Nevydávejte Assageho do USA.

Zobrazit celou diskusi