Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za mučení Navalného frčky od Putina?! Matce dál odmítají vydat tělo. Zametají stopy?

Autor: mav - 
21. února 2024
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin povýšil zástupce ředitele Federální vězeňské služby Valerije Bojariněva do hodnosti generálplukovníka vnitřní služby - pouhé tři dny poté, co v jedné z věznic, které pod něj spadají, zemřel disident Alexej Navalnyj (†47). Podle Navalného spolupracovníka se generál angažoval v jeho týrání. Rodina zatím apeluje na Putina, ať jim vydá tělo, aby ho mohli důstojně pohřbít. Navalného matka Ljudmila adresovala ruskému prezidentovi emotivní žádost. Jenže podle všeho marně... A přetrvávají i spekulace, že se režim snaží vydání těla oddálit co nejvíc, aby cosi zatajil, případně zametl stopy.

„Za mými zády je kolonie Polární vlk, kde 16. února zemřel můj syn Alexej Navalnyj. Už pátý den ho nemohu vidět, nemohu se dostat k jeho tělu a ani mi neřekli, kde se nachází,“ promluvila včera Ljudmila Navalná na videu, které na X zveřejnila její snacha, vdova Julija.

Matka Ljudmila: Chci syna pohřbít

„Apeluji na vás, Vladimire Putine, řešení závisí jen na vás. Nechte mě konečně vidět mého syna; žádám, abyste okamžitě vydal Alexejovo tělo, abych ho mohla pohřbít jako člověka,“ pokračovala Ljudmila Navalná.

„Víme jistě, že to nebyla jen smrt, byla to vražda. Snaží se zakrýt stopy, proto nedávají tělo jeho rodině a proto ho před nimi jen skrývají,“ uvedla dříve pro BBC Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného týmu.

Povýšili náměstka vězeňské služby

Jejich kolegové si zatím všimli jisté zvláštní okolnosti: povýšení prvního náměstka šéfa vězeňské služby (FSIN). 

„Je třeba to chápat jako Putinovu přímou odměnu za mučení. Bojariněv osobně dohlížel na mučení Alexeje Navalného ve vězení. Alexejovo omezování výdajů za jídlo, stejně jako veškeré další mučení, je osobním příkazem Bojariněva z FSIN,“ tvrdí na sociálních sítích Navalného spolupracovník Ivan Ždanov, který od roku 2018 působil coby ředitel jím založeného Fondu boje s korupcí (FBK).

Jako důkaz sdílí dopis, který Bojariněv v říjnu zaslal svým podřízeným v kolonii IK-6 ve Vladimirské oblasti, kde tehdy ještě věznili Navalného (do IK-3 za polárním kruhem ho přesunuli až v prosinci). Generál uvedl, že šetření zjistilo porušení regulí o připlácení vězňů za jídlo, totiž překračování limitů. „Zorganizujte vnitřní vyšetřování této skutečnosti,“ nařídil plukovníkovi Mišanovovi z Vladimirské oblasti. Navalnyj ovšem strávil většinu času v přísné samotce, kam si nelze jídlo přiobjednat vůbec, píše Rádio Svoboda.

K 19. únoru se datuje Výnos prezidenta Ruské federace číslo 129, jímž Bojariněv obdržel jednu generálskou frčku navíc. Netýká se jen jeho, nýbrž desítek dalších generálů ruského státního aparátu.

„Náš zdroj uvedl, že příprava dekretů o hromadném udělování řádových hodností obvykle trvá několik týdnů až měsíců,“ komentuje list Novaja Gazeta. „Nicméně toto povýšení proběhlo na pozadí zprávy o smrti politického vězně Alexeje Navalného v arktické kolonii.“

Odměna, nebo byrokracie?

Šarže je v ruském systému spjatá s funkcí. Loni došlo k obměně; ředitel FSIN měl do té doby hodnost zvanou generálplukovník vnitřní služby a jeho náměstci byli generálporučíci. V září ale prezidentským dekretem vznikla pro hlavu bachařů ještě šarže vyšší - generál vnitřní služby, jak psala agentura TASS. Generálplukovník od té doby náleží prvnímu náměstkovi, nynější povýšení generálporučíka Bojariněva je tak spíše dotažením loňských administrativních změn.

„Valerij Bojariněv působil v 90. letech ve FSIN v Chakasii a v letech 2005-2010 byl zástupcem vedoucího FSIN pro Krasnojarský kraj. Tato oddělení vězeňského systému mají mezi vězni pověst ‚celoruských mučíren‘,“ píše portál iStories. „V letech 2010 až 2015. Bojariněv vedl oddělení FSIN pro organizaci věznic a vazebních věznic (SIZO).“

Podivně působí i skutečnost, že FSIN informovala o úmrtí Navalného pouhé dvě minuty poté, co zemřel, jak upozornil telegramový kanál VČK-OGPU. Údajně se mu udělalo nevolno na procházce, lékaři už mu nedokázali pomoci.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

zkzkz ( 21. února 2024 17:01 )

Jdi se léčit nowaku.

Uživatel_5650027 ( 21. února 2024 08:20 )

Správně je "krysy" a vy jste dutá makovička😅

Uživatel_5650027 ( 21. února 2024 08:18 )

👍😂👍

Jan Nowak ( 21. února 2024 07:44 )

Rasputin a zkzkz jsou dvě RuSSácke kryse.

zkzkz ( 21. února 2024 07:21 )

Julian Assange nevadí?

Zobrazit celou diskusi