Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vdova Julija vzpomíná na život po boku Navalného: Mítinky, domovní prohlídky i poslední foto u soudu

  • Autor: mav,ČTK,simao - 
    20. 2. 2024
    05:00

    Vdova Julija Navalná (47) vyzvala stoupence svého muže, aby dál bojovali za svobodné Rusko - slíbila činit totéž a pokračovat v odkazu Alexeje Navalného (†47). Ve videu zavzpomínala i na den, kdy si pořídili poslední společnou fotografii. Za jakých okolností vznikla? Navalná přitom prokázala po boku svého manžela odvahu a statečnost. Zažili mnohé... Od společných mítinků, svatby a výchovy dětí, po nesnesitelné odloučení, kdy manžela věznili na Sibiři.

  • 1.Smrt v kolonii po 3 letech mučení

    „Alexej zemřel v kolonii po třech letech mučení a trýznění,“ popsala na videu, které natočila s manželovým týmem. Ekonomka a právník se poznali na dovolené v Turecku v létě 1998.

    Brali se o dva roky později - v srpnu 2000. V roce 2001 se narodila dcera Darja a 2008 syn Zachar. Dřív pracovala v bance, pak byla doma s dětmi a pomáhala manželovi v jeho disidentské, mediální a politické činnosti.

    „Celé ty roky jsem byla po Alexejově boku. Volby, mítinky, domácí vězení, domovní prohlídky, zadržení, vězení, otravy, opět mítinky, zatčení a opět vězení…“ vypočítává Julija čtvrtstoletí s Navalným - polovinu jejich životů.

    Julija Navalná s manželem Alexejem Julija Navalná s manželem Alexejem | Instagram

  • 2.Poslední společné foto od soudu

    Navalná ke své vzpomínce přidala i archivní snímky včetně videa a fotografie z února 2022 - to manžela osobně viděla naposledy, u soudu.

    „Díky vaší podpoře a křiku jsem byla včera zařazena na jistý ‚seznam‘ a byl mi povolen vstup. Jeden advokát dokonce nebyl k procesu připuštěn - já ano,“ psala tehdy na instagram. „A nakonec nám povolili i rande,“ uvedla sarkasticky k fotce, kterak smí osobně mluvit s manželem pod dohledem uniformovaného strážce.

  • 3.Věřila, že se potkají na svobodě...

    „Přesně za dva roky ho Putin zabil,“ říká na aktuálním videu. „Celé ty roky jsem byla po Alexejově boku, šťastná, že ho mohu podporovat, ale dnes chci stát po boku vašem, protože vím, že jste utrpěli stejnou ztrátu jako já,“ vzkázala Navalná.

    Navalná sdílela se svým manželem Alexejem jeho dlouhý a bolestný boj proti Putinovu režimu. Společně s Navalným prožívala nadějný pocit z velkých demonstrací, které v Rusku zorganizoval, muka z otravy, kterou v roce 2020 přežil jen o vlásek, a návrat do Moskvy o pár měsíců později.

    Navzdory mnohaletému trestu odnětí svobody, ke kterému Navalného odsoudily ruské soudy v několika procesech, a navzdory hrozným podmínkám ve vězení, které zažíval, Navalná věřila, že ho zase uvidí: „Doufám a věřím, že Alexeje zase jednou propustí na svobodu. Nic není nemožné, když jste zamilovaní,“ řekla loni německému deníku Der Spiegel.

  • 4.Mnichovské dilema a potlesk

    Po oznámení manželova úmrtí v pátek 16. února Navalná promluvila na Mnichovské bezpečnostní konferenci jen několik hodin po zveřejnění této zprávy.

    „Když jsem se ty zprávy doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem. Pak jsem si ale řekla: 'Co by udělal Alexej na mém místě?' Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na tom pódiu,“ řekla.

    Podle ní by mezinárodní společenství mělo společně bojovat proti „strašlivému režimu v současném Rusku“, který vede Vladimir Putin. Za svá slova a odvahu sklidila potlesk.

    Vdova Julija Navalná promluvila na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Vdova Julija Navalná promluvila na Mnichovské bezpečnostní konferenci. | ČTK - Kai Pfaffenbach

  • 5.Miluji tě...

    Navalnyj sám ve svém stále těžším boji s Kremlem tvrdil, že bez své ženy by svých činů nebyl schopen. „Cítím, že jsi neustále se mnou,“ napsal jí v posledním veřejném příspěvku letos na Valentýna.

    Navalná si pro svůj první příspěvek na sociálních sítích po smrti svého manžela vybrala fotku, kde ji líbá na čelo, s titulkem „Miluji tě“.

    Na rozdíl od Vladimira Putina, o jehož soukromém životě se mnoho neví, manželé Navalní vždy vyzdvihovali svůj rodinný život.

    Julija Navalná s manželem Alexejem Julija Navalná s manželem Alexejem | Instagram

    Video  „Ale no tak, netočíme můj nekrolog,“ věřil Navalnyj  - CNN Films, HBO Max, idh
    Video se připravuje ...

  • 6.Důležitá role po otravě

    Projev Navalné po oznámení smrti manžela upevnil její image silné ženy. V roce 2020 zažila, jak těsně unikl smrti, když ho na Sibiři otrávili bojovou látkou novičok, a sehrála významnou roli v jeho převozu z Ruska do berlínské kliniky Charité, zatímco byl v kómatu.

    „Každou chvíli, když jsme tam byli, jsem si říkala 'Musím ho dostat ven',“ prohlásila a obvinila lékaře z toho, že celý proces zdržovali, aby se jed stihl z jeho těla vyloučit.

    Když se Navalnyj po otravě v Německu zotavil, žertoval, že názory jeho ženy jsou mnohem radikálnější než jeho. "Pokud členům vaší rodiny udělají něco hrozného, tak i když nejste v politice, přirozeně vás to radikalizuje,“ vysvětlil.

    Navalnyj s manželkou, dcerou a synem po otravě novičokem Navalnyj s manželkou, dcerou a synem po otravě novičokem | Profimedia.cz

  • 7.Přines nám vodku

    Po pěti měsících, když se Navalnyj vracel do Ruska s vědomím, že nejspíš skončí ve vězení, prokázala jeho manželka znovu statečnost. „Chlapče, přines nám vodku, jedeme domů,“ řekla v letadle, po boku Alexeje Navalného, v narážce na scénu z kultovního ruského filmu.

    Manžele po příletu oddělili už při pasové kontrole. Po rychlém objetí s manželem, kterého odvedla policie a ona ho už nikdy neměla vidět na svobodě, ji na letišti přivítal dav se skandováním „Julija“.

    Zatkli ho hned po návratu

    Navalného zatkli hned po přistání. Navalná o dva měsíce později vyzvala k propuštění svého muže a žádala, aby mu úřady umožnily vyhledat odpovídající lékařskou péči, když jeho spolupracovníci upozorňovali na zhoršený zdravotní stav opozičního politika ve věznici ve Vladimirské oblasti.

    „Žádám, aby měl Alexej možnost vyhledat lékařskou péči u lékařů, kterým důvěřuje,“ napsala Navalná na instagramu. Jeho věznění označila za nezákonné, přičemž důvodem podle ní je strach prezidenta Putina z politické konkurence. „To, co se nyní děje, je osobní msta a odplata vůči člověku, která se nám odehrává před očima. Je nutné, aby to skončilo,“ napsala. Kreml na její výzvu nereagoval.

    Alexej Navalnyj s manželkou Julijí v Německu po otravě novičokem Alexej Navalnyj s manželkou Julijí v Německu po otravě novičokem | Reuters

    Alexej Navalnyj v Německu po otravě novičokem Alexej Navalnyj v Německu po otravě novičokem | Reuters

  • 8.Má šarm a charisma

    Když byl Navalnyj ve vězení, jeho manželka prohlásila, že nepůjde ve stopách Svjatlany Cichanouské, která se stala vůdkyní běloruské opozice, když jejího manžela uvěznili. Samu sebe označila spíše za matku a oporu svého muže.

    Ale podle politoložky Tatjany Stanovajové „se Navalná stává politickou osobností, ať se jí to líbí, nebo ne.“

    Podle názorů mnohých by právě ona mohla sjednotit ruskou opozici, zahnanou do exilu: „Má šarm a charisma, a v případě nutnosti by mohla klidně nahradit svého manžela,“ uvedl politický komentátor Konstantiv Kalašev. Některá média jí přezdívají první dáma ruské opozice.

    Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 26. února 2024 14:58 )

👍

nordmedia ( 20. února 2024 10:43 )

A další primadona po vzoru té Zelené myši se začne zviditelňovat v médiích a jen syslit prachy. To už je do nebe bijící.

Mr MRD ( 20. února 2024 08:48 )

Navalnyj byl TV star co nepochopil, že ve vězení je s zločinci a vrahy a nikoliv s kamarády z moskevské kavárny.
Putinovi je mrtvý k ničemu.

milan59 ( 20. února 2024 07:12 )

Kdepak žije paní Navalná a když si denně mohla psát se svým manželem,který když byl ve vězení a posílali i fotky do médií? Mohl zůstat v Německu,ale tam bohužel o něj nebyl takový zájem,jako když se vrátil do Ruska o své vlastní vůli,takže moc dobře věděl co ho čeká,protože prý trpěl rakovinou hrtanu to zase pro změnu sdělili němečtí doktoři v jejich médiích.

Zobrazit celou diskusi