Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vdova po Navalném (†47) v emotivním videu obvinila z manželovy smrti Putina. „Nedokázal ho zlomit“

Aktualizováno -
19. února 2024
13:57
Autor: ČTK, mav - 
19. února 2024
12:25

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném dnes obvinila z manželovy smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin Navalného podle jejích slov zabil, protože „ho nedokázal zlomit“. Julija Navalná se dnes v Bruselu účastní zasedání unijních ministrů zahraničí.

„Dnes poprvé vás chci oslovit na tomto kanálu. Neměla bych tu být a nahrávat toto video, na mém místě by měl být jiný člověk, ale tento člověk byl před třemi dny zabit Vladimirem Putinem. Vladimir Putin zabil mého manžela Alexeje Navalného, zabil otce mých dětí. Putin mi vzal to nejcennější, co jsem měla, nejbližšího a nejmilovanějšího člověka,“ prohlásila na videu publikovaném mj. na YouTube kanále svého manžela.

„Můj muž se nedal zlomit, a právě proto ho Putin zabil, hanebně, zbaběle a bez odvahy podívat se mu do očí nebo jen vyslovit jeho jméno. A stejně podle a zbaběle teď schovávají jeho tělo, nevydají ho jeho matce a uboze lžou, a čekají, až zmizí stopy po dalším Putinově novičoku,“ zmínila Navalná jed používaný ruskými tajnými službami, kterým už dříve jejího muže otrávili - ale otravu díky rychlé reakci a léčbě v Německu přežil. „Zjistíme, kdo přesně a jak přesně tento zločin provedl, uvedeme jména a ukážeme tváře,“ slibuje teď vdova s Navalného týmem.

Navalná vyzývá k občanské odvaze a odporu: „To hlavní, co můžeme udělat pro Alexeje i pro sebe, je být ještě zoufalejší a zuřivější než předtím. Vím, že se to zdá nemožné, ale musíme se všichni více semknout v jednu silnou pěst a udeřit s ní ten šílený režim, na Putina, na jeho přátele, na ty bandity s prýmkami, kuchaře a vrahy, kteří zmrzačili naši zemi,“ naráží mj. na „Putinova šéfkuchaře“, vůdce Wagnerovců oligarchu Jevgenije Prigožina.

„Kde vzít sílu žít dál? V jeho památce, v jeho myšlenkách, v jeho nevyčerpatelné víře v nás. Tím, že zabil Alexeje, zabil Putin polovinu mého srdce a polovinu mé duše. Ale stále mám tu druhou polovinu svého já a ta mi říká, že nemám právo vzdát se.“ Slibuje proto, že bude pokračovat v díle Alexeje Navalného, pokračovat v boji za svou zemi - a vyzývá k tomu i ostatní Rusy. „Musíme využít každé příležitosti bojovat proti válce, proti korupci, proti nespravedlnosti, bojovat za spravedlivé volby a svobodu slova, bojovat za to, abychom si vzali naši zemi zpět.“

V pondělí po poledni Navalná dorazila na zasedání Rady Evropské unie - na schůzce ministrů zahraničí ji uvítal šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. Minulý týden v pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

gabreta ( 20. února 2024 12:39 )

Proč se nikdo nezajímá o tyhle vězně, ale jen o Rusa Navalného?

Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu.

Jirik-ta ( 20. února 2024 05:07 )

Zajatců z Avdijivky je tolik, že je už není “ani kam nacpat”, chlubili se včera Rusové, a oznámili, že prokurátoři se už na Banderovce a Azovce chystají, aby je za zločiny proti civilním obyvatelům, po řádném ruském soudu, uvrhli do vězení!

Annika ( 20. února 2024 02:06 )

Slavila v Mnichove s WEF den po smrti agenta M16 povazovaneho zapadem za nahradu Putina.Zapadni svet zapomnel na smrt americana Gonzalo Lira v ukkrajinskem vezeni slozkama SBU se musi promlcet.

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 01:37 )

Komedie s Navalnym je pouze v ČR! Ten pán NIKOHO NEZAJÍMÁ 🥱🐑 Možná Fialů a spol. a zblblé novináře ,kteří o něčem musí psát ...o vládě a Fialovém "ternu a bingu" které je špatně pro ČR se bojí psát,aby nebyli vyhozeni nově " bez udáni důvodů"😂 o Jenerálovi taktéž...a Jenerálová po famózním vystoupení na ukrajinském "sletu" intelektuálek, kde byla v Kyjevě "největší intelektuální MANŽELKA🏰😅" tak paní pravděpodobně někdo poradil, ať omezí své vlastní projevy na minimum🤐🫡🫡😆 takže 🥱🥱🥱🐑

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 01:21 )

Jak se DLOUHO řeší problematika bývalé Jugoslávie? A Havlovo mírové bombardování? Tak moc toužil po ceně "za mír" a pod touto vidinou Nobelovy ceny podepsal... první by měl být souzen Havel! A teď pane Hoff., čekám snůšku vulgarismů, výborná je stále se opakující se Marie M., poněkud monotónní a nudná🐑🥱🥱od Vás očekávám jinou" parádu"...btw: Rusům je tento pán neznámý ,je jim jedno... aktuálně jsem komunikovala s kolegou Čechem žijícím v Rusku!

Zobrazit celou diskusi