Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tři roky trýznění. Lékař popsal, čemu Navalnyj čelil v lágru: Jeho tělo to nemohlo vydržet

Autor: vja - 
19. února 2024
10:25

Ačkoli příčina smrti Alexeje Navalného není známa, jeho okolí se často obávalo, že brutální podmínky ve stále krutějších věznicích mohou vést k jeho smrti. Deník The New York Times upozornil na otřesné podmínky, kterým ruský opozičník musel roky čelit.

Navalnyj působil téměř neporazitelným dojmem a často skrze svůj typický humor naznačoval, že Vladimir Putin jej nemůže zlomit, ať už jsou podmínky ve vězení jakkoli zlé. Za statečnou tváří však byla jasně patrná realita. Od svého uvěznění na začátku roku 2021 Navalnyj, nejvýraznější postava ruské opozice, a jeho blízcí naznačovali, že podmínky, kterým v trestanecké kolonii čelí, jsou natolik nelidské, že ho pomalu vedou do hrobu. Nyní se Navalného spolupracovníci domnívají, že se jejich obavy naplnily.

Příčina smrti Navalného ve vězení ve věku 47 let nebyla zjištěna. Ve skutečnosti jeho rodina dosud ani nesměla vidět jeho tělo. Nejtvrdší ruské trestanecké kolonie jsou známé drsným přístupem k vězňům, přičemž Navalnyj byl vyčleněn pro obzvláště brutální zacházení.

Tělo to nemohlo vydržet

„Alexej Navalnyj byl tři roky vystaven mučení a trýznění,“ napsal ruský novinář a nositel Nobelovy ceny míru Dmitrij A. Muratov ve svém sloupku po pátečním oznámení jeho smrti. „Jak mi řekl Navalného lékař: tělo to nemůže vydržet.“

Více než čtvrtinu svého věznění od roku 2021 strávil Navalnyj v mrazivých samostatných celách a často mu byl odepřen přístup k lékařské péči. Byl převážen do stále krutějších podmínek. V jednu chvíli prý pravidelně dostával injekce, ale bylo mu znemožněno zjistit, co je ve stříkačkách. Jeho tým se obával, že byl opět otráven.

Co konkrétně vedlo k páteční smrti Navalného v odlehlém vězení za polárním kruhem, může dlouho zůstat záhadou. Ruská vězeňská služba vydala v pátek odpoledne prohlášení, že se politickému aktivistovi udělalo špatně a po pobytu venku náhle ztratil vědomí.

Ruská státní média uvedla, že utrpěl krevní sraženinu. Příběh se však změnil v sobotu, kdy do věznice dorazila Navalného matka a právník. Podle Ivana Ždanova, ředitele Navalného protikorupční nadace, jim bylo řečeno, že utrpěl „syndrom náhlého úmrtí“, což zřejmě znamená náhlou zástavu srdce.

Vyšetřovatelé právníkovi sdělili, že se provádí opakované vyšetření a výsledky budou zveřejněny příští týden. Kolegové Navalného vyzvali k okamžitému vydání těla, aby si jeho rodina mohla objednat nezávislou analýzu, a obvinili ruské úřady ze lži s cílem příčinu úmrtí utajit.

Mrazivá kobka

Podle jeho asistentů byl Navalnyj ve středu, dva dny před oznámením ruských úřadů o jeho smrti, umístěn do samostatné cely v arktické věznici v Jamalo-něnecké autonomní oblasti.

Jen den před svou smrtí byl Navalnyj zachycen, jak vtipkuje prostřednictvím videospojení se soudem. V legraci požádal soudce, aby použil část jeho „obrovského platu“ na doplnění vlastního účtu. Internetové zpravodajství SOTA uvedlo, že soudní jednání bylo svoláno po „hádce“ s vězeňským úředníkem, který se pokusil zabavit Navalnému pero. Navalnyj později ve čtvrtek napsal, že dostal 15 dní samovazby.

Jeho mluvčí Kira Jarmyšová uvedla, že to byl jeho 27. pobyt ve stísněném prostoru, kde panoval chlad, vlhko a vydýchaný vzduch. Pokud by poslední kolo trestu přežil, jeho celková doba pobytu v takové cele by podle Jarmyšové činila 308 dní, což je více než čtvrtina doby jeho věznění.

Jednou denně v půl sedmé ráno jsou vězni v káznicích v arktickém zařízení vpuštěni do betonové ohrady se zamřížovanou střechou, uvedl Navalnyj ve zprávě ze zařízení na začátku tohoto roku. Zdá se, že právě po takové páteční vycházce ztratil podle sdělení ruské vězeňské služby vědomí. Venku bylo asi -29 stupňů Celsia.

V dopise z vězení minulý měsíc Navalnyj popsal, že z jednoho konce venkovního prostoru na druhý mohl ujít celkem 11 kroků, a poznamenal, že nejchladněji bylo zatím při jedné z jeho vycházek -32 stupňů Celsia. „I při této teplotě můžete chodit déle než půl hodiny, pokud vám stihne narůst nový nos, uši a prsty,“ napsal. „Jen málo věcí je tak povzbuzujících jako procházka po Jamalu v půl sedmé ráno. A jaký nádherný svěží vánek vane do dvora, navzdory betonové ohradě, wow!“ vtipkoval.

Když se nedávno procházel, říkal, že mrzne a myslí na to, jak Leonardo DiCaprio ve filmu o přežití v divočině „The Revenant“ vlezl do mrtvého koně, aby unikl zimě. Mrtvý kůň by v této části Ruska zmrzl do 15 minut, domníval se. „Tady potřebujeme slona – horkého, smaženého slona,“ řekl. Navalnyj tváří v tvář nelidskému zacházení neztrácel smysl pro humor. V průběhu tří let věznění však bylo stále jasnější, že by nemusel přežít.

„Svým způsobem by se dalo říci, že ho to přivedlo blízko smrti,“ řekla k podmínkám v trestanecké kolonii v sobotním rozhovoru Mariana Katzarová, zvláštní zpravodajka Rady OSN pro lidská práva pro situaci v oblasti lidských práv v Rusku. „Zatím to však s jistotou nevíme. Potřebujeme vyšetřování,“ doplnila.

Navalnyj se po určitou dobu zdál být téměř nesmrtelný. V srpnu 2020 byl během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy otráven nervově paralytickou látkou z rodiny Novičok ruské výroby. Během léčby v Německu byl na dva týdny uveden do lékařsky navozeného kómatu, z čehož se nakonec zotavil. Americká vláda později připsala otravu ruské Federální bezpečnostní službě, známé jako FSB.

Navzdory pokusu o atentát se Navalnyj počátkem roku 2021 vrátil do Ruska, aby pokračoval v boji proti Putinovi, který zapojení Ruska do otravy popíral, a rychle se ocitl ve vězení. Jeho zdravotní stav se začal téměř okamžitě zhoršovat. V březnu 2021 si stěžoval na silné bolesti zad, které se později změnily v problém s nohou.

Požadoval, aby mu vězeňské orgány poskytly řádnou lékařskou péči a podávaly mu léky. Místo toho ho podle jeho slov vystavili spánkové deprivaci. Koncem března 2021 vyhlásil kvůli léčbě hladovku a jeho věci se v otevřených dopisech Putinovi zastali ruští lékaři i hollywoodské hvězdy.

Už brzy nebude koho léčit, ukázala vyšetření

Asi o tři týdny později byl Navalnyj vyšetřen nezávislým panelem lékařů. Testy lékařů zjistily, že „už brzy nebude koho léčit“, uvedl Navalnyj ve zprávě zveřejněné na Instagramu. Loni z vězení napsal, že jeho vtipy o káznici by neměly normalizovat podobné prostředí. Posteskl si nad tím, že jeho spoluvězeň, který vystupoval proti válce na Ukrajině, byl umístěn do káznice, přestože byl postižený a chyběla mu část plíce.

Navalnyj popsal hrozivé zdravotní podmínky ve vězení, kde podle něj mnoho vězňů trpí tuberkulózou. Začátkem loňského roku si také stěžoval na to, že správa v jeho bývalé věznici umístila do cely naproti němu psychicky nemocného člověka, což byla forma týrání, a do jeho malé cely nemocného vězně.

Jeho právník Vadim Kobzev tehdy uvedl, že ho věznice úmyslně nakazila respiračním onemocněním, odmítla mu dát léky a pak ho „léčila“ mamutími dávkami kontraindikovaných antibiotik. Navalnyj trpěl silnými bolestmi žaludku a v důsledku toho zhubl více než 15 kilogramů, uvedl Kobzev.

„Tyto kroky nelze považovat za nic jiného než za otevřenou strategii vedoucí k podlomení Navalného zdraví všemi prostředky,“ uvedl tehdy Kobzev ve svém prohlášení. „Je zřejmé, že věznice by bez souhlasu Moskvy neriskovala zapojení do takové úrovně demonstrativní nezákonnosti.“ Kobzev byl od té doby v rámci širšího zátahu na advokáty opozičního vůdce na konci loňského roku zatčen na základě obvinění z extremismu.

Navalnyj začátkem prosince při nevysvětlitelné zdravotní příhodě utrpěl závratě a byl napojen na kapačky. Ruské úřady ho však ještě ten měsíc převezly z věznice ve Vladimirské oblasti, asi 130 mil východně od Moskvy, do trestanecké kolonie se zvláštním režimem v Arktidě, kde zemřel.

Několik lékařů, kteří byli po jeho smrti osloveni, včetně jednoho, který se podílel na jeho počáteční léčbě v sibiřském Omsku, uvedlo, že jeho smrt vzhledem k jeho rychlému uzdravení pravděpodobně nesouvisí s jeho otravou před více než třemi lety.

„Ruské vězení je místo, kde musíte být každý den připraveni zemřít,“ řekl v pátek Michail B. Chodorkovskij, ruský magnát, který strávil deset let ve vězení poté, co vyzval Putina na souboj. Chodorkovskij, který byl propuštěn v roce 2013, v rozhovoru uvedl, že vězeň musí najít způsob, jak brát zátěž jako zkoušku, aby psychicky přežil, a to Navalnyj udělal. „Ale ani tak vás to neochrání před zabitím,“ dodal.

Video  „Ale no tak, netočíme můj nekrolog,“ věřil Navalnyj.  - CNN Films, HBO Max, idh
Video se připravuje ...
07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa