Obsah filmu Navalnyj

Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.

Obsazení filmu Navalnyj

Účinkující Postavy
Alexej Navalnyj sám sebe
Julia Navalnaya sama sebe
Maria Pevchik sama sebe
Christo Grozev sám sebe
Leonid Volkov sám sebe

Navalnyj – Stručný popis reálné předlohy

Dokumentární film Navalnyj přivádí diváky do pečlivého vyšetřování šokujícího a bezostyšného pokusu o atentát na ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného a zjišťuje, kdo za ním stál. Navalnyj si díky své dlouholeté kampani proti korupci mezi ruskými elitami získal mocné nepřátele. Jeho zveřejněná odhalení a výzvy k demokratickým reformám rozzuřily Vladimira Putina, který odmítá na veřejnosti vyslovit i jeho jméno. V srpnu 2020 byl Navalnyj při promyšleném pokusu o atentát tajně otráven vojenskou chemickou nervově paralytickou látkou. Navzdory popírání ze strany ruské vlády byl jed později díky vyšetřování mezinárodních zpravodajských organizací, včetně Bellingcat a CNN, spojen s Kremlem.

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Navalnyj – Podrobné informace

Americký dokumentární film Navalnyj z roku 2022 režiséra Daniela Rohera se točí kolem ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného a událostí spojených s jeho otravou. Film vznikl v produkci společností HBO Max a CNN Films a měl premiéru 25. ledna 2022 na filmovém festivalu Sundance, kde se mu dostalo uznání kritiky i diváků a získal Cenu diváků v soutěži amerických dokumentů a Cenu favorita festivalu. Získal také cenu za nejlepší celovečerní dokumentární film na 95. ročníku udílení Oscarů, cenu za nejlepší politický dokumentární film na 7. ročníku udílení Critics' Choice Documentary Awards a vyzvedl si cenu za nejlepší dokumentární film na 76. ročníku udílení cen BAFTA.

Film vypráví o událostech spojených s otravou ruského opozičního předáka Alexeje Navalného a následném vyšetřování otravy. Navalnyj byl 20. srpna 2020 otráven nervově paralytickou látkou Novičok, během letu z Tomsku do Moskvy se mu udělalo špatně a byl ve vážném stavu hospitalizován. Po nouzovém přistání byl Navalnyj převezen do nemocnice v Omsku, kde upadl do kómatu. O dva dny později byl evakuován do nemocnice Charité v německém Berlíně. Použití nervově paralytické látky potvrdilo pět certifikovaných laboratoří Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Navalnyj z otravy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, zatímco Kreml svou účast opakovaně popřel. Film ukazuje, jak novinář Bellingcatu Christo Grozev a Maria Pevchikhová, hlavní vyšetřovatelka Navalného protikorupčního fondu, odhalují detaily spiknutí, které naznačují zapojení Putina. Režisér film popsal jako "příběh jednoho člověka a jeho boje s autoritářským režimem".

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Projekt byl poprvé oznámen 13. ledna 2021. Režie filmu se ujal kanadský dokumentarista Daniel Roher, který původně plánoval natočit film o jednom z vyšetřování Christo Grozeva. Natáčení začalo krátce poté, co se Navalnyj probral z kómatu, a pokračovalo až do jeho zatčení v lednu 2021: podle slov hlavní postavy filmu byl filmový štáb vedle něj i při hraniční kontrole na letišti. Film produkovaly společnosti HBO Max a CNN Films ve spolupráci s Fishbowl Films, RaeFilm Studios a Cottage M. Na projektu se podílely Diane Beckerová a Melanie Millerová z Fishbowl Films, Shane Boris z Cottage M, Odessa Rae z RaeFilm Studios, Amy Entelisová a Courtney Sextonová z CNN Films a Maria Pevchikhová.

Alexej Navalnyj Významný ruský opoziční předák, politický aktivista, právník a bojovník proti korupci. Mezinárodní uznání si získal svým neohroženým postojem proti korupci a hlasitou kritikou ruské vlády, zejména pod vedením prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj se narodil 4. června 1976 v ruském městě Butyn nedaleko Moskvy. Vystudoval práva na Ruské státní právnické akademii a získal titul v oboru práva cenných papírů a burz. Navalnyj je rovněž držitelem magisterského titulu v oboru práva cenných papírů a burz. Výraznou osobností ruské politiky se stal díky svému protikorupčnímu blogu, který si získal širokou popularitu díky odhalování korupce mezi ruskými úředníky, včetně těch z Putinova okolí. Pro vládnoucí stranu Jednotné Rusko vymyslel termín "strana podvodníků a zlodějů".

V roce 2011 Navalnyj založil Nadaci proti korupci (FBK), organizaci zaměřenou na vyšetřování a odhalování korupce v Rusku. FBK zveřejnila řadu vyšetřování, mimo jiné o rozmařilém životním stylu nejvyšších ruských představitelů, která si získala značnou pozornost na domácím i mezinárodním poli. Navalnyj se angažoval také ve volební politice. V roce 2018 se pokusil kandidovat na prezidenta, ale volby mu byly znemožněny kvůli kontroverznímu odsouzení za zpronevěru, o němž on i jeho příznivci tvrdí, že bylo politicky motivované. Navzdory těmto právním problémům Navalnyj pokračoval v prosazování politických změn v Rusku.

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Navalnyj čelil několika pokusům o atentát, včetně jednoho v srpnu 2020, kdy byl při cestě po Sibiři otráven nervově paralytickou látkou Novičok. Byl převezen na léčení do Německa a pozoruhodně se zotavil. Navalnyj obvinil ruskou vládu, že útok zorganizovala, což ruské úřady popřely. V lednu 2021 se Navalnyj vrátil z Německa do Ruska, kde byl ihned po příjezdu zatčen za porušení podmínek podmínečného propuštění z předchozího trestu, o němž on a jeho příznivci rovněž tvrdí, že bylo politicky motivované. Jeho zatčení vyvolalo rozsáhlé protesty po celém Rusku. Navalného otravu a následné uvěznění odsoudili různí mezinárodní představitelé a organizace, kteří vyzvali k jeho propuštění a k vyšetření pokusu o atentát na něj. Na ruské představitele, kteří se na otravě pravděpodobně podíleli, byly uvaleny sankce.

Navalného odvaha a vytrvalost tváří v tvář nepřízni osudu z něj učinily významnou postavu ruské politiky a získaly mu značnou podporu na domácím i mezinárodním poli. Jeho aktivismus však také vedl k četným právním výzvám a ohrožení jeho bezpečnosti. Federální vězeňská služba 16. února 2024 oznámila, že Navalnyj zemřel ve věznici v Jamalo-Něnecku na západní Sibiři poté, co se ráno procházel a necítil se dobře. Údajně zemřel ve 14:17. V prohlášení věznice se uvádělo: "Byla provedena všechna nezbytná resuscitační opatření, která však nepřinesla pozitivní výsledky... Zdravotníci potvrdili smrt odsouzeného." Navalného mluvčí Kira Jarmyšová potvrdila jeho smrt následující den a požadovala, aby bylo jeho tělo vráceno rodině. Před svou smrtí byl Navalnyj léčen v nemocnici poté, co si stěžoval na podvýživu a další potíže způsobené špatným zacházením ve vězení.

Jak by chtěl, aby se na něj vzpomínalo? V úvodu dokumentu Navalnyj pokládá režisér Daniel Roher podobnou otázku ruskému opozičnímu vůdci, právníkovi a protikorupčnímu aktivistovi Alexeji Navalnému: pokud bude zabit, jaký vzkaz by měl ruskému lidu předat? Navalnyj tuto premisu zpochybňuje: "Ale no tak, Danieli! Ne, v žádném případě. To je, jako bys natáčel film pro případ mé smrti!". V tu chvíli vypadá Navalnyj nezdolně, charismatická a odvážná postava odpočívá v náladově osvětlené restauraci v Německu. O necelých 18 měsíců později však živoří v ruském vězení, zatímco prezident Vladimir Putin vede válku, kterou mnozí označují za genocidní. Roher netoužil zaznamenat předpovězenou smrt, ale chápe vzácnost toho, co natočil: "Byl to poslední rozhovor, který Alexej na mnoho let poskytl. Možná vůbec." Kdyby měl Roher dolar pokaždé, když mu někdo řekne, že jeho film byl prozíravý nebo aktuální, byl by už miliardářem.

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Jak napsala Lindsey Bahrová, autorka filmu pro Associated Press, Navalnyj obsahuje stínové agenty, novináře hledající pravdu, konspirační teorie, jedy ze sovětské éry a pohledného, altruistického muže od rodiny, který riskuje život v boji proti budoucímu despotovi. Dodala: "Navalnyj je tak napínavý a strhující, že si člověk myslí, že John le Carré po sobě zanechal tajný rukopis, který se teprve nyní dostává na světlo." Navalnyj vyrostl v řadě uzavřených vojenských měst u Moskvy jako syn komunikačního důstojníka Rudé armády a ekonomky. Léto trávil na babiččině chalupě na ukrajinském venkově nedaleko Černobylu.

Když mu však bylo devět let, v roce 1986, se Navalného strýc postaral o to, aby se návštěva neuskutečnila kvůli výbuchu v černobylské jaderné elektrárně. Snaha sovětské vlády utajit tuto katastrofu a s ní spojené zdravotní problémy jeho rodiny prý v Navalném zformovaly nedůvěru k autoritám a touhu po transparentnosti. Roher vypráví: "Vyprávěl mi historky o tom, jak jeho babička posílala otci poštou uzeného lososa a matka ho zakopávala na zahradě, protože věděla, že v něm pulzuje radioaktivní materiál."

Navalnyj vystudoval práva, žaloval zkorumpované státní organizace u soudu a o výsledku psal na blogu. Zveřejňoval zprávy o korupci v Putinově administrativě, snášel zatýkání a zastrašování a pokoušel se kandidovat na prezidenta. Prokázal také mistrovství v ovládání sociálních médií; jeho mladší fanoušci se pohybují po celém TikToku. Na jednom místě filmu Navalnyj Roherovi říká, že věřil, že díky své slávě může být v bezpečí. Je slyšet, jak mu režisér odpovídá: "Páni, to jste se mýlil." Navalnyj to kvituje se smíchem: "Ano, velmi jsem se mýlil." Roher, osmadvacetiletý Kanaďan známý především z filmu Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band, v Rusku nikdy nebyl. Měl však mimořádný přístup během Navalného krátkého pobytu v Německu na přelomu let 2020 a 2021, kdy se opoziční hvězda zotavovala z otravy a hledala pravdu o neúspěšném pokusu o atentát.

Režisér na to vzpomíná: "Když jsem se s ním setkal poprvé, byl trochu rezervovaný. Byl to zvláštní kontext, v němž jsme se setkali, a on se snažil navodit pro nás atmosféru. Ale rychle jsme se s ním spřátelili. Je zábavný a okouzlující a je to nejlepší dokumentární subjekt na světě: neexistuje nic, co bych po něm mohl chtít nebo co by mi nedovolil udělat nebo natočit. Měl tu vlastnost, která se často přisuzuje mistrům politikům, že vám dává pocit, že jste jediný v místnosti, že jste důležitý. Přesně tak jsem se cítil, když jsem se s ním poprvé setkal, ale musel jsem si uvědomit, že aby ten film fungoval, musel jsem ten dokument natočit s kritickým pohledem vůči němu. Nemohlo to být dílo uctívající hrdiny a myslím, že on ocenil poctivost takového přístupu. K jeho cti je třeba říct, že nebylo nic, na co by mi nedovolil se ho zeptat. Nebylo tam nic, co by bylo zakázáno."

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Pro ilustraci je tu znepokojivá otázka Navalného koketování s krajní pravicí na počátku jeho kariéry. Amnesty International mu loni odebrala status "vězně svědomí" poté, co přezkoumala jeho komentáře, které pronesl před 15 lety – včetně videa, v němž podle všeho přirovnává imigranty ke švábům – a které podle ní představovaly nenávistné projevy. Roher se ho ptá, zda pochodoval po boku nacionalistů a rasistů. Navalnyj odpovídá, že vytváření koalic je prostředkem k dosažení cíle, kterým je porážka totalitního režimu: "Považuji to za svou politickou velmoc," trvá na svém. "Můžu mluvit s každým. "Každopádně, no, jsou to občané Ruské federace, a pokud chci bojovat proti Putinovi, pokud chci stát v čele země, nemohu jen tak ignorovat její obrovskou část. Je spousta lidí, kteří si říkají nacionalisté. Dobře, pojďme o tom diskutovat." Tato výměna názorů připomíná větu z divadelní hry Bertolta Brechta Život Galileův z roku 1943: "Nešťastná země, která potřebuje hrdiny."

Roher se zamyslí: "Tady je člověk, který usiloval o prezidentský úřad největší země na světě. Rozhodně musí být prověřen. Rozhodně musí být zpochybněna jeho minulá vazba na tyto nechutné postavy. Musíme pochopit, co ho motivovalo, jaké jsou jeho politické postoje, a k tomu musím říct, že je opravdu dobrý sportovec. "Myslím, že základním kamenem Alexejovy politické filozofie je, že pro zdravou demokracii je rozhodující debata a diskuse. Nevyhýbá se odpovědím na těžké otázky. Doufám, že jsem se nevyhýbal jejich kladení. Bylo to samozřejmě kriticky důležité. Film by nefungoval, kdybychom to nedělali." Považoval však Roher Navalného odpovědi o pochybné společnosti, kterou vedl, za uspokojivé? "Nakonec se Alexej pohybuje v kontextu ruské politiky, která je mlhavá, složitá a záhadná a upřímně řečeno jí úplně nerozumím. Neumím rusky. Není to moje odborná oblast.

"Ale pokud bychom mu měli věřit na slovo, vnímá to tak, že se snaží vytvořit koalici, která by porazila autoritářský režim, a to znamená, že se musí spojit s lidmi, kteří jsou nepěkní, kteří nemají dobré charaktery. To je politický kalkul. V podstatě se to redukuje na to, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel, a i když s tím jako člověk, který vyrostl v Kanadě jako liberál, nesouhlasím, chápu, co ho motivuje, a rozumím tomu, proč zastává tyto postoje a proč je ochoten se s takovými lidmi angažovat." Film obsahuje výpovědi Navalného manželky Julie a dcery Dáši, která studuje v USA. Roher byl ohromen jejich podporou Navalného ambicí. "Má páteř z oceli, charakter ze železa a jeho rodina stojí při něm. Jsou to mimořádně silní lidé. "Představte si, že by si Julija prošla tím, čím si prošla, a ona je vyrovnaná a důstojná s aurou budoucí první dámy. Je ohromující být svědkem toho, a to imatrikuluje až na své děti Dášu a [syna] Zachara. Jak zničující to pro ně musí být, když je jejich otec tak daleko a nedostupný. Ale myslím, že rodina chápe, že to, čeho se snaží dosáhnout, je životně důležité a důležité."

Ústředním dramatem dokumentu je otrava Navalného během letu ze Sibiře do Moskvy v srpnu 2020; obsahuje záběry, na nichž je slyšet, jak sténá jako mučený. Pilot zinscenoval nouzové přistání v Omsku, kde byl Navalnyj okamžitě hospitalizován. Julija a její příznivci pomohli prosadit, aby byl ošetřen jinde, a brzy byl převezen do Berlína na lékařské ošetření. Poté, co se probral z kómatu, německá vláda zjistila, že byl otráven novičokem, smrtící nervově paralytickou látkou ze sovětské éry. Kreml toto obvinění popřel. Film ukazuje, jak Navalnyj spolupracuje s investigativními novináři Christem Grozevem a Marií Pevchichovou na vypátrání jeho podezřelých travičů. Na stěně s Putinovou tváří nahoře je ta základní věc z detektivních filmů, důkazní tabule s obličeji spojenými kousky provázku. V jedné strhující scéně v pronajatém Airbnb v německém Schwarzwaldu Navalnyj, který předstírá, že je asistentem vysokého představitele Federální bezpečnostní služby (FSB), volá podezřelým jednomu po druhém na hlasitý odposlech – brzy ráno, aby je zaskočil. Roher si to živě pamatuje.

"Večer předtím jsem se Christa zeptal, jaká jsou jeho očekávání od plánu, který vymysleli, aby zavolali vrahům, a Christo to odepsal a řekl, že to možná bude dobré pro film, možná ne, kdo ví, ale prostě to natočíme. Provedli jsme pět nebo šest telefonátů, než nám zavolali (agenta FSB) Konstantina Kudrjavceva. Neumím ani slovo rusky, ale pokud jste tam byli, nemuseli jste umět jazyk, abyste pochopili, že se děje něco mimořádného. Marii Pevchikhové se rozklepala čelist, spadla na zem, a já pochopil, že ať už je na druhém konci telefonu kdokoli, byl podveden. Dostali ho a on to vyklopil a já jsem jen vděčný, že jsme tam s Nikim Waltlem (kameramanem) byli, abychom to zachytili."

Navalnyj: Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina.
Autor: CNN Films, HBO Max

Dokument vrcholí Navalného útěkem v lednu 2021 zpět do Ruska, kde ví, že bude okamžitě zatčen a uvězněn. Roher na poslední hodiny s Navalným nemůže zapomenout. "Vzpomínám si, jak hmatatelný byl stres a jak se Navalnyj, jádro tohoto okamžiku, ze všech sil snažil být lehký a vzletný, ale energie byla tak těžká a hustá. Byl jsem tam v hotelovém pokoji a snažil se být neviditelný, což se mi moc nedařilo, protože první, co udělal, bylo, že na mě začal křičet a pak se omluvil. Nevěděli jsme, co se bude dít. Nevěděli jsme, jestli ho nezavřou. Nevěděli jsme, jestli ho nezastřelí, až dorazí na letiště. Věděli jsme jen, že je to člověk, který se řídí svým přesvědčením, který se nedá odradit, který se vrátí, ať se děje cokoli, do jámy lvové. A jediné, co jsem mohl dělat, bylo natáčet."

Navalnyj byl v Moskvě přivítán svými příznivci, ale rychle zadržen. Po roce ve vězení byl odsouzen k dalším devíti letům za podvod v případu, který americké ministerstvo zahraničí odsoudilo jako "falešné rozhodnutí". Navalnyj byl jako vždy vzdorovitý a na Twitteru napsal: " Devět let. Jak říkali hrdinové mého oblíbeného seriálu The Wire: Máš na to jen dva dny. Je to den, kdy vstoupíš dovnitř, a den, kdy vyjdeš ven." Vyzýval také k protestům proti válce na Ukrajině a tento týden naznačil, že muž zabitý v ukrajinské vesnici, Ilja Ivanovič Navalnyj, mohl být cílem ruské armády kvůli svému příjmení. Roher říká: "Vím, že Alexej četl veškeré materiály k filmu, takže s ním sice nekomunikuji přímo, ale rád s ním mluvím prostřednictvím rozhovorů. Takže ho jen trochu okřiknu a dám mu vědět, že na něj myslíme a doufám, že se mu daří dobře. Kdyby tu byl na našem filmovém turné, užili bychom si spoustu legrace."

V rámci zásahu proti opozičním aktivistům a nezávislým novinářům byl Navalného protikorupční fond loni Kremlem označen za extremistickou organizaci. Nyní působí mimo Rusko, ale nadále se zabývá vyšetřováním vládní korupce. Vzhledem k tomu, že jeho válka jde špatně, Putin potlačuje disent s novou horlivostí. Film končí tak, jak začal: Roher se Navalného ptá, jaký vzkaz by po sobě zanechal ruskému lidu, kdyby byl zabit. Poselství je jednoduché: nikdy se nevzdávejte. Ačkoli je nyní dělí tisíce kilometrů, Roher nepochybuje, že Navalnyj stále touží být prvním demokraticky zvoleným prezidentem toho, co nazývá "krásným Ruskem budoucnosti". "Jen doufám, že Alexej zůstane naživu, že pozornost veřejnosti, které se filmu dostává, odradí úřady od toho, aby ho ve vězení zavraždily. Doufám, že bude mít možnost jednoho dne vyjít ven a dovést svou dceru k oltáři a žít svůj život, a pokud se rozhodne znovu kandidovat na prezidenta, znovu kandidovat na prezidenta. Ale to vše je samozřejmě postaveno na tom, že přežije tento strašný okamžik svého života," dodal režisér v rozhovoru CNN Films pro magazín The Guardian.

Viděli jste film Navalnyj? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

„Ale no tak, netočíme můj nekrolog,“ věřil Navalnyj CNN Films, HBO Max, idh