Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Bývalý velvyslanec Ukrajiny Perebyjnis: Mobilizace je nevyhnutelná, každý má být připraven bránit vlast

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. února 2024
13:29

V sobotu 24. února uplynou dva roky od momentu, kdy celý svět ohromily zprávy z Ukrajiny. Z třídenní speciální operace, jak invazi svých vojáků tehdy nazval ruský prezident Vladimir Putin, je vleklá válka, ve které lze jen stěží odhadnout, kdo má navrch. Jak se žije v zemi zmítané válkou? Jak dlouho dokáže Ukrajina bojovat? A jakou pomoc teď nejvíce potřebuje? Nejen na to se v dnešním Epicentru ptala Pavlína Horáková náměstka ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby a zároveň bývalého velvyslance Ukrajiny v České republice Jevhena Perebyjnise.

Bojovná nálada a odhodlání podle Perebyjnise mezi Ukrajinci stále přetrvává. Podle něj je většina z nich přesvědčena, že Ukrajina zvítězí. Během rozhovoru pro Epicentrum bývalý velvyslanec uvedl, že ve válkou zmítané zemi není bezpečného místa a stát se může cokoli a kdekoli.

Celá země je ve válce, ale samozřejmě, že se podmínky liší. Kyjev je teď dost dobře chráněný a pomocí  západních protileteckých systémů můžeme sestřelovat třeba i balistické, i hypersonické ruské střely,“ uvedl Perebyjnis s tím, že v jiných oblastech je život a situace mnohem složitější.

Každý musí být připraven bojovat

„Život v blízkosti frontové linie je mnohem těžší než třeba v centru nebo na západě Ukrajiny, ale bezpečná místa nejsou a já nevím, možná teď za minutu zazní siréna, budeme muset jít do úkrytu. Měli jsme případy před několika týdny, že ruské střely zasáhly obytné domy i v Kyjevě. A měli jsme hodně obětí, bohužel,“ popsal situaci na Ukrajině v těchto dnech bývalý velvyslanec.

Ukrajina se dlouhodobě potýká s nedostatkem zbraní. Situace je o to horší, že nyní došlo i ke zpoždění dodávek. Podle Perejbynise, ale jiná možnost než porazit Rusko není. Proto je podle něj důležité dostat lidi zpět do země.

„Momentálně je největším problémem nedostatek zbraní a munice, abychom se mohli nejen bránit, ale také útočit a osvobozovat okupovaná území,“ uvedl pro Blesk Perebyjnis s tím, že podle něj mobilizace je nevyhnutelná, i když se vlastně nikdy nepozastavila.

Teď se bude schvalovat nový zákon, který upřesní podmínky pro mobilizaci. Ale každý, zejména muž, by měl být připraven jít bojovat a bránit svou zem. To je, srozumitelné, a když stojím před výběrem, jestli celý náš národ bude zničen, nebo jestli budeme muset jít bránit svou vlast, tak samozřejmě, že každý člověk by měl zvolit to druhé, “ dodal s odhodláním.

Musíme motivovat lidi

Na otázku jestli se, ale bude mobilizace dle nového zákonu týkat i těch, kteří před válkou odešli do zahraničí, zatím odpovědět nedokázal.

„To musí rozhodnout parlament, a musí to být upřesněno v novém zákonu. Já zatím nevidím žádné nástroje na to, jak by se to mohlo zrealizovat, ale mluvíme spíš ne o tom, že musíme nutit někoho to udělat, ale musíme motivovat lidi, že by měli to udělat. Protože je to vlastně povinnost, který vychází z naší ústavy, že každý člověk by měl být připraven bránit svou vlast,“ uzavřel.

Ukrajinské ozbrojené síly podle několika zdrojů v úterý zasáhly ruský vojenský výcvikový prostor u okupované Volnovachy v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. Při útoku podle zpravodajů zemřelo nejméně 60 ruských vojáků.

 

Celebrity-chachacha ( 22. února 2024 10:24 )

Jsou 2 roky ve válce a voni se tu válí v ČR. To nevymyslíš!

pragver ( 22. února 2024 08:12 )

Jestli ve jménu cizích zájmů je cíl politiků na Ukrajině se zbavit všech zdravých a schopných ukrajinských mužů, tak můžou o víkendech přistavit u nás přímo k obchodním domům autobusy ! Pak budou muset určitě urgentně požadovat i autobusové posily !

stoura ( 22. února 2024 04:10 )

Naprostá pravda, když to vidíš jak si tady vesele úkáčka lítají v autech, po krámech a co mají doma, to je ani trošku nezajímá!! 😨

lucie13 ( 21. února 2024 20:28 )

DanY67 ( 21. února 2024 20:18 )

Přesně tak tomu se hodí žebral ví ze dosáhne svého !
Jo nezajímá ze lidé už jsou na pokraji chudoby ze zničí spousty státu vidí jen sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa